Žrtve genocida počinjenog u Šahovićima trebaju dobiti dostojan spomenik

Crnogorska europska partija smatra da se treba jasno od državnih i političkih struktura u Crnoj Gori odrediti u tom smislu.
Novak Adžić: Žrtve genocida počinjenog u Šahovićima trebaju dobiti dostojan spomenik_65c4e4722277f.png
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Crna Gora i njen prostor je, kaže, tokom 20. vijeka bila poprište brojnih i surovih ratnih i mirnodopskih zločina.

“I naša partija prema njima ima jasan stav odlučne osude i njihovog konkretnog imenovanja i počinioca sa ciljem spoznaje historijske istine, bez ikakvih primjesa koje bi mogle ukazivati na izazivanje vjerske, nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti ili izazivanja i produbljivanja bilo kakvih podjela i raskola i političke instrumentalizacije”, kaže Adžić.

Podsjeća da se ove godine navršava 100 godina od mirnodopskog masovnog zločina u Šahovićima nad nedužnim civilnim bošnjačkim stanovništvom koji je počinjen 1924.

“Pod egidom ondašnjeg režima karađorđevićevske Kraljevine SHS, koji je dopustio i prešutno odobrio i indirektno izvršio taj zločin, koji je bio užasan masovni zločin, zločin koji po svojoj prirodi i biću predstavlja zločin genocida, čiji naredbodavci i izvršioci nikada nijesu bili pravno procesuirani. To što se dogodilo u Šahovićima 1924, bio je de facto genocid, jer po uzroku, načinu izvršenja, namjerama, ciljevima i posljedicama taj masovni zločin jeste biće onog krivičnog djela koje je kasnije obuhvatio pravni, međunarodno konvencionalno, definisani pojam genocida”, kaže Adžić.

Crnogorska europska partija smatra da se treba jasno od državnih i političkih struktura u Crnoj Gori odrediti u tom smislu.

“I osuditi taj zločin de facto genocida, iako ga nije počinila ondašnja državna vlast Crne Gore, već je to rađeno pod egidom druge nove države- Kraljevine SHS, države koja je uništila, bespravno anektirala Crnu Goru i terorisala crnogorski narod, kao i muslimane na ovom prostoru. Smatramo da žrtve genocida u Šahovićima 1924. trebaju dobiti dostojan spomenik i mišljenja smo da ih se na taj način moramo uvijek s pijetetom sjećati i da to treba da bude opomena i nauk da se više nikad slično da ovim prostorima ni u primisli ne bi ponovilo”, ističe Adžić.

Traganje za istinom i pravdom za žrtve faktičkog zločina genocida u Šahovićima 1924. i odavanje dostojne počasti nevinim žrtvama je, napominje, odnos ne samo kulture sjećanja već jasna poruka da se jedna zajednica vazda treba temeljiti, ili težiti k tome da počiva na univerzalnim načelima pravde, istine i etike kako bi se gradilo društvo međusobnog razumijevanja, poštovanja, tolerancije, suživota ravnopravnosti i jednakosti svih ljudi bez obzira na njihovu religijsku, etničku, nacionalnu i kulturnu pripadnost.

“Crnogorska europska partija smatra da bi Skupština Crne Gore trebala razmatrati i usvojiti Rezoluciju o osudi zločina faktičkog genocida u Šahovićima 1924. godine, kojeg su počinile snage velikosrpskog režima i njihove ideologije i politike, te isto tako smatramo da bi spomenik u Šahovićima trebalo podići u znak sjećanja na žrtve tog užasnog masovnog, genocidnog zločina”, zaključio je Adžić.

Ovaj genocid posljedično je prouzrokovao etničko čišćenje i egzodus Bošnjaka iz bjelopoljskog kraja, ali i šireg područja Sandžaka, uglavnom u Tursku. Ni danas se ne zna tačan broj žrtava niti je za ovaj zločin bilo ko odgovarao jer nikada nije provedena istraga.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.