Olimpijska pahuljica

Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković.
OLIMPIJSKA PAHULJICA Andreja Đerkovića izložena u Barseloni_65c43c5ca6fa6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U povodu 40. obljetnice sarajevske Olimpijade (1984-2024), fotografski rad Andreja Đerkovića Olimpijska Pahuljica postavljen je u studioazaar u Barseloni. Postavka ima melankoličnu estetiku, kako su oba grada olimpijski gradovi, te su blisko vezani, jer je u jesen 1995.godine, Gradsko vijeće Barselone donijelo odluku da u okviru svog teritorijalnog uređenja, ustanovi Distrikt 11 – Sarajevo, čime je glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično postao dodatna četvrt grada. Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković, koji je sa Lejlom Kapo bio rukovoditelj Eurocluba, pod čijim je okriljem na inicijativu Vijeća Europe, djelovala Ambasada lokalne demokratije Sarajevo-Barcelona (ALD).

Rad Olimpijska Pahuljica iz 1994.godine, dio je Đerkovićeve fotografske serije DUM DUM koja je urađena u periodu opsade (1992-1996) i fotografija predstavlja simbol XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu na zgradi Olimpijskog sela Dobrinja, pogođen tenkovskim hicima. Godine 2021., rad je postao dio fotografske kolekcije Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijskog Muzeja u Lozani (Švicarska), te je 2023.godine, publikovan u knjizi Spaces of War Memory and Imagination – Sarajevo Olympics 1984, autorica Erne Husukić i Emine Zejnilović Zebić.

Istovremeno sa postavkom u Barceloni, rad je dio reprezentativne izložbe “Bilo je lijepo u Sarajevu”, kustosa Asima Đelilovića u galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu (6.2.-29.2.).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.