Olimpijska pahuljica

Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković.
OLIMPIJSKA PAHULJICA Andreja Đerkovića izložena u Barseloni_65c43c5ca6fa6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U povodu 40. obljetnice sarajevske Olimpijade (1984-2024), fotografski rad Andreja Đerkovića Olimpijska Pahuljica postavljen je u studioazaar u Barseloni. Postavka ima melankoličnu estetiku, kako su oba grada olimpijski gradovi, te su blisko vezani, jer je u jesen 1995.godine, Gradsko vijeće Barselone donijelo odluku da u okviru svog teritorijalnog uređenja, ustanovi Distrikt 11 – Sarajevo, čime je glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično postao dodatna četvrt grada. Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković, koji je sa Lejlom Kapo bio rukovoditelj Eurocluba, pod čijim je okriljem na inicijativu Vijeća Europe, djelovala Ambasada lokalne demokratije Sarajevo-Barcelona (ALD).

Rad Olimpijska Pahuljica iz 1994.godine, dio je Đerkovićeve fotografske serije DUM DUM koja je urađena u periodu opsade (1992-1996) i fotografija predstavlja simbol XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu na zgradi Olimpijskog sela Dobrinja, pogođen tenkovskim hicima. Godine 2021., rad je postao dio fotografske kolekcije Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijskog Muzeja u Lozani (Švicarska), te je 2023.godine, publikovan u knjizi Spaces of War Memory and Imagination – Sarajevo Olympics 1984, autorica Erne Husukić i Emine Zejnilović Zebić.

Istovremeno sa postavkom u Barceloni, rad je dio reprezentativne izložbe “Bilo je lijepo u Sarajevu”, kustosa Asima Đelilovića u galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu (6.2.-29.2.).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.