Aparatić za zube

Nažalost, mijenjaju  se navike u ishrani koje ne donose dobro pogotovo u razvoju vilice kod djeteta.
Ilustracija: Carolina Aralos
Ilustracija: Carolina Aralos
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Stepen nošenja mobilnih i fiksnih aparata u stomatologiji sve je veći. Svako drugo dijete imalo bi razlog da nosi aparatić.

–Iz razloga jer hrana koja ne mora da se žvaće, s dosta pasirane ishrane, ne zahtijeva angažovanje mišića lica i vilica. Upravo su oni glavni činioci koji razvlače kost i stvaraju prostor za smještaj zuba. Što se tiče odgovornosti ili neodgovornosti u liječenju zuba to je individualna stvar svakog od nas. Kad dođe trenutak da se mora gubiti neki zub, iz bilo kojeg drugog razloga, ne ortodontskog, to stvara problem u terapiji, kaže dr Nermin Ličina, ortodont.

Nažalost, mijenjaju  se navike u ishrani koje ne donose dobro pogotovo u razvoju vilice kod djeteta.
–Nema više ili je malo zastupljena neka tvrda proja, žilavije meso, sirovo voće i povrće. Zanosimo se blendanjem i pasiranjem. To nam u ortodonciji stvara velike probleme. Jedino bi tako pacijenti sami sebe spasili od nošenja bilo kakvih preparata hraneći se takvom hranom kao što sam rekao. Mi, nažalost sve više imamo posla, ističe dr Ličina.

Bez obzira i da se kasnije uvedu u ishranu obroci za koje je potrebno žvakanje, nema svrhe ako to nije na vrijeme učinjeno.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.