Učenice medrese Gazi Isa-beg obilježile Svjetski dan hidžaba

Hidžab je naša lična karta po kojoj se identifikujemo, poručuju.
Učenice medrese Gazi Isa-beg obilježile Svjetski dan hidžaba_65bc4c6ba07f0.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prvi februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz Njujorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, koje se vežu za hidžab.

Ovim događajem želi se razvijati svijest o hidžabu, kao i osvijestiti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba. Tim povodom učenice medrese Gazi Isa-beg postavile su štand ispred Sebilja na novopazarskom šetalištu. Upriličena je i podjela hedija u vidu hidžaba, ali i slatkiša prolaznicima.

Profesorica Elma Ujkanović ističe da se ovakvom aktivnošću ima za cilj dodatno podignuti svijest o hidžabu kao najvrijednijoj kruni svake muslimanke.

Učenice sretne i ponosne što svojim primjerom imaju prilike uticati na zajednicu. Hidžab je naša lična karta po kojoj se identifikujemo, poručuju.

Hidžab predstavlja pokornost Božjoj odredbi, štit od neugodnih pogleda, podsjetnik na vladanje svojim emocijama i stavovima, lijep odnos i poštovanje, kao i samilost ka drugima, jer žena sa hidžabom je reprezent islama – poruka je ovih mladih djevojaka.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.