Šta nam donosi razvoj turizma za grad Mostar i okolinu?

Činjenice ukazuju da je za turiste najatraktivniji Stari most, kao simbol grada, zato je potrebno prezentirati turistima optimalni prilaz tome objektu, obezbjediti im profesionalne vodiče, sa izvrsnim istirijskim saznanjima ovoga objekta.
Milan
Ilustracija: Sandžaklija
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Evo, uparvo imam zadovoljstvo da kao građanin ovoga grada Mostara, kroz tzv. “skupštinu građana Mostara” učestvujem u neposrednim raspravama o turizmu u ovome gradu.

Koliki je značaj prioritetan za ovu destinaciju, veoma dobro su to osmislili organizatori ove sesije, koja je inače organizaciono zamišljena i realizuje se veoma sadržajna i izvrsna, za svaku je pažnju i pohvalu.

Učesnici mnogi, koji su upravo i veliki znalci ovoga sadržaja i značaja o razvoju turizma, vrše i sospstvenu prezentaciju i upoznaju nas, kao prisutne građane učesnike ove skupštine, kako bi i svojim neposrednim razgovorima i dogovorima po brojnim organizovanim skupovima, razmotrili i iskristalizirali i konkretne preporuke o kavalitetnijem razvoju turizma, višednevnom zadržavanju turista, uz optimalne uslove i pripreme svega neophodnog za dobro informisanjem svakog turiste koji dolazi u ovaj grad i njegovu okolinu.

Sigurni smo, da će mo na kraju ove naše zajedničke sesije, izvrsno organizovane u prostorima hotela “Mostar” inače uz izvrsnu i optimalnu uslugu cjelovitog personala, javno iskazati i sve naše poruke , inicijative i preporuke svih neophodnih aktivnosti za uspješnu realizaciju naših nakana i želja, u interesu masovnog turizma.

Obzirom da sam rođeni Sarajlija, ali sam kao stručnjak već davne 1970 godine došao na kamen temeljac izgradnje velikog aluminijskoga kompleksa u Mostaru, već sam 50 godina njegov stanovnik i neposredni sudionik svih društveno političkih događaja, a po njegovim prirodnim ljepotama i resursima ili potencijalima, njegov sam zaljubljenik i o svemu tome mislim, spoznajem i pišem na veoma objektivan način, sa istinom i samo istinom.

Organizacija ove sesije, njeni brojni učesnici i predavači, iznijeli su nam, našim izabranim građanima ove skupštine ( oko 40 učesnika ) veoma korisne priče i preporuke, u turizmu i svim njegovim neposrednim spoznajama i destinacijama, koje se tako rado i uspješno mogu ponuditi dolazećim turistima, te mogućnosti i načine kako ih što duže zadržati u gradu Mostaru

Sve činjenice ukazuju, o tome sam mnogo i čitao, a posebno i boraveći ovaj dugogodišnji period sa porodicom u gradu i njegovoj bližoj okolinii neposredno upoznao i sve te destinacije, posebno simbole grada, njihove vrijednosti i sve ljepote ovoga mediteranskog grada, uz prirodne i ljudske vrijednosti, koje su nam uvijek bile na raspolaganju.

Svakako je najatraktivniji “ Stari most”, ali trebamo znati i prihvatiti da i on nije samo grad Mostar, jer su interesantni i drugi brojni arhitektonski dragulji,, turistički objekti i svaki od njih i istorijska priča bilo o njihovim graditeljima kao i njihovim namjenama i značenju interesa svakog posjetioca, zatim brojni istorijski spomenici naslijeđa i kulture i drugih ljudskih vrlina, što je stvorila ljudska mašta i ruka ili neizmjerno prirodno bogatstvo i ljepote koje nam je priroda podarila, sa divnom mediteranskom klimom, sa cvijećem i izvrsnim voćem ( šipak, smokva, grožđe, mandarine, kajsije, breskve i dr. ) kao i posebno različito prirodno i lijekovito bilje, te karanfile, ruže, behar i dr. Poljoprivredni proizvodi koji su se poodavno izvozili u zemlje Evrope i dalje.

Istorija ovoga grada i brojnih njegovih sadržaja, iskazana kroz muzejske eksponate i sadržaje, kultura življenja i obrazovanja sa našim prestižnim obrazovnim ustanovima, zatim visoko školske institucije Univerziteta / Sveučilišta sa raznovrsnim i brojnim fakultetima, kao i veoma bogati sportski život i stvaranje mladih domaćih kadrova u brojnim sportovima, već su uveliko afirmisali ovaj grad Mostar.

Za naše dolazeće gurmane , što bI naši stari govoili “ hića i pića” voća i povrća, veoma raznovrsna i bogata trpeza po izboru, navikama i željama svakog turiste , ma odakle dolazio.

Svakako je bitno i na prvom mjestu, što bi se reklo, dobra informacija i prezentacija grada i njegovih turističkih potencijala, kako medijski za prethodno upoznavanje i odlučivanje za dolazak u ovaj grad. Svaka dalja prezentacija bilo pisana, vizuelna ili na neki treći načim, dolaskom turistia u grad, treba da bude glavna vodilja i orijentacija od smještajnih kapaciteta, ishrane do trase ili puta laganog dolaska i puta do odabrane destinacije , reklama i ponuda raznovrsne kupovine po brojnim robnim kućama ili specijalnim prodajnim mjestima, privatnim radnjama ili javnim tržnicama i dr. uslužnim objektima.

Činjenice ukazuju da je za turiste najatraktivniji Stari most, kao simbol grada, zato je potrebno prezentirati turistima optimalni prilaz tome objektu, obezbjediti im profesionalne vodiče, sa izvrsnim istirijskim saznanjima ovoga objekta, poznavanjem konkretnog dobrog jezika prema vrsti turista, da li domaći ili strani, ukoliko je to induvidualna posjeta, a već kolektivne i brojne posjete su u organizacijama brojnih profesionalnih agencija, koje su to sve kvalitetno i organizaciono obezbjedili i pružile sve svoje neophodne usluge turistima.

Nužno je vodičima poznavati i prezentirati cjelovitu istoriju ovoga objekta sa svim njegovim bližim sadržajima i okruženjima, što čini i njegovu veličinu i njegov značaj, sa okolnim kulama i sl.kao i njihovim namjenama u prošlosti i sadašnjosti.

Posebni su interesantni skokovi u Neretvu veoma odvažnih momaka, koji upražnjavaju i tzv. “ lastu” zatim skokovi na noge i drugi atraktivni skokovi koji se posebno organiziraju i održavajuu.

Zašto ne ispričati i storiju da je prvobitni most  srušen 1993. godine, pa obnovljen 2004. godine sa većinski prvobitnim kamenom izvađenim iz rijeke. Od tada je stavljen pod zaštitu UNESCO-a. I opet spaja istočni i zapadni dio Mostara, što je i veoma bitna realnost za ovaj grad..

Kako se u Mostaru mogu čuti mnogi jezicii , što je dokaz njegove popularnosti, asocirajući strance turiste na Bosnu i Hercegovinu, njen grad Mostar i čuveni stari most, koji je i cilj posjete i spoznaje njegove istorije.

Uz stari most na obje strane mosta se nalaze velelepne kamene kule. One još više ističu ljepotu mosta, Halebija i Tara u kojoj se i nalazi muzej Stari most, gdje turisti mogu uživati u izložbi i spoznajama o Starom mostu kroz vrijeme..

U blizini Starog mosta je Kriva ćuprija, koju je lako pronaći i upoznati je istorijski kao preteču Starog mosta.

Tu je i atraktivni prilaz Starom mostu tzv. Kujundžiluk sa brojnim suvenirnicama i kazandžijamai drugih zanatskih radnji, te izvanrednih antikvarnica upotpunjuje ovu najposjećeniju ulicu u Mostaru.

Kupovina suvenira za svakog turistu je zadovoljstvo i priča o atraktivnoj i nezaboravnoj posjeti gradu Mostaru i njegovim simbolima.

U blizini Starog mosta je Kriva ćuprija, koju je lako pronaći i upoznati je istorijski kao preteču Starog mosta.

Kriva ćuprija je izgrađena 1558. godine na rijeci Radobolji i smatra se da je izgrađena kao probni most prije izgradnje Starog mosta. Znači, Stari most u malom.’

. U blizini i okruženju, kao i na prostoru grada Mostara su i brojne džamije, koje turisti rado posjećuju i slikaju, a poneki poželi i da se ispenje na minaret odakle se pruža sjajan pogled na bližu okolinu.

Upravo na putu ka Starom mostu nalazi se i veoma atraktivna i često posjećena Karađoz begova džamija(najveća očuvana mostarska džamija) koju je projektovao slavni osmanlijski arhitekta Sinan.

Unutrasnjost Koski Mehmed pasine dzamije

Prilikom samog ulaska u džamiju može se vidjeti jedinu mostarsku džamiju u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova, još jedna od njenih specifičnosti.

Svakako je u visinskom dijelu grada Mostara i veoma atraktivna pravoslavna Saborna crkva Sv. Trojice, odakle se pruža divan pogled kao panorama na cio grad Mostar.Istina je, da je ista bila totalno urušena u vremenskom periodu agresije na grad Mostar, ali je ista pri kraju konačne obnove i njene funkcije koja se već djelimično i upražnjava u njenom prostoru.

Saborna crkva uskoro u novom obnovljenom stanju, rado viđena i posjećenja turistička destinacija , koja će uskoro zaista biti u punom sjaju, zahvaljujući mnogim donatorima, kako domaćih institucija vlasti i stranih, ali i pojedinih građana ovoga grada.

“Na bilo kojoj lokaciji u Mostaru da se nalazite, uvijek će vam pogled privući zvonik katoličke crkve. Riječ je o Mostarskom zvoniku mira visokom 107,2 m ili u dječijim mjernim jedinicama 370 stepenica.

Katolička crkva je uz pomoć Osmanlija izgrađena 1866. godine, da bi za vrijeme poslednjeg rata 1992. godine bila porušena. Obnovljena je 2000. godine na istom mjestu.“/ Završen citat sa interneta /.

Nedaleko od Zvonika mira, na Španskom trgu nalazi se Gimnazija “Aleksa Šantić“, među lokalcima poznata i kao Stara gimnazija.

“Gimnaziju od ostalih građevina izdvaja i taj specifični pseudomaurski stil koji se počeo razvijati u BiH krajem 19. vijeka. Vjerovatno će vas zato podsjetiti na Vjećnice u Sarajevu i Brčkom.“ / Citat sa interneta/.

.

Iznad grada postoji na tzv. platou Podveležja stakleni vidikovac na Fortici, odakle se pruža izuzetan panoramski pogled na cijeli grad, te obavezna turistička posjeta i snimci koje ostvarite rijetka je uspomena na vaš boravak i posjetu ovome gradu.

Za hrabrije koji su skloni i avanturama može se koristiti i Sky walk na Fortici možete isprobati zip line (za one baš odvažne), viseći most ili jednostavno popijte kafu u bašti planinarskog doma uz nevjerovatan pogled.

Za gurmane primjera radi gastronomska ponuda grada Mostara je raznolika i izvrsna;

“ U restoranu “Šadrvan“, koji se nalazi odmah pored Starog mosta na zapadnoj strani, naručite Nacionalnu platu za dvije osobe (38 KM). Poslužuju je u sahanu, tradicionalnoj kalajisanoj dubokoj posudi. I vizuelno moćno izgleda

U okviru navedene plate isprobaćete ćevap, mislim da je to najpoznatije jelo sa ovih prostora. Sličan ćevapu je i bosanski kolačić (faširano meso sa jajetom, crnim i bijelim lukom i hljebom, pečenim kao pljeskavica).

Tu je i japrak, mljeveno meso sa rižom uvijeno i kuvano u vinovoj lozi.

Na jelovniku ćete pronaći jelo pod nazivom “dolma“, što na turskom inače znači “biti napunjen“. U Nacionalnoj plati ćete imati mogućnost probati punjenu papriku rižom i mesom i sogan dolmu, luk punjen istim sadržajem.

Klepe je izvrstan izbor za one koji vole tijesto punjeno mljevenim mesom, te preliveno sa pavlakom i bijelim lukom.

U okviru jela su poslužena dva Hadžijska ćevapa, sa pilećim i telećim mesom. Riječ o jelu koje pored mesa uključuje paprike, gljive i mirođije.

I za kraj smo ostavili đuveč, jelo kuvano sa mesom, paradajzom, gljivama i lukom.

U ovom tradicionalnom restoranu, gdje su konobari obučeni u narodnu nošnju, gdje je kompletan ambijent iz nekog starog perioda, uživajte u tradicionalnim specijalitetima.

Nemojte preskočiti ni slatki program: baklavu, urmašice ili tufahije (kuvana jabuka punjena orasima i pavlakom, prelivena slatkim prelivom).

Za neki od narednih obroka isprobajte pitu ispod sača, bosanski lonac ili pastrmku iz neretvanskih ribnjaka.

Ako ste ljubitelj palačinki, nikako nemojte propustiti “Niđe veze”. Počastili smo se jednim od najljepših palačinki ikad.

Ako ste gurman, pročitajte koja su najbolja jela u kojima možete uživati u posjeti ovome divnom turističkom gradu Mostaru i na svome putovanju u Bosni i Hercegovini.“/ citat gđe. Cice sa interneta /.

Svakako je ovo sve napisano bio dio naših rasprava i konkretnih poruka i prekoruka sa održane dvodnevne sesije o turizmu, a nastavak ovoga sadržaja će doživjeti i još konkretnije poruke i preporuke našim turistima.

Što je interesantno i bitno, da smo o svemu ovome raspravljali uz prisutvo i prestavnika administracije gradske uprva, kao i predsjednika Gradskog vijeća, što će nam se upriličiti i sastanak i sa svim vijećnicima Gradskog vijeća, te će mo imati priliku i mogućnost da i njima svima do Gradonačelnika, prezentiramo sve bitne naše primjedbe i preporuke, šta im je činiti u cilju poboljšanja kvaliteta turističkog razvoja, kao i što dužeg zadržavanja naših brojnih turista u gradu, što svakako doprinosi i ekonomskim pozitivnijim rezultatima za grad i njegovo stanovništvo.

Na kraju iskrena zahvalnost organizatorima na organizaciji i zamislima ovakvih susreta i prezentacija sadržaja, aktuelnih tema za grad, što je i veliki doprinos razvoju i grada i veoma važne sprege razvoja i privrede i turizma, ka zajedničkom cilju djelovanja. Sretno!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.