Pedofili vrebaju na internetu

Sav globalizam koji dolazi sa savremenim tehnologijama prenosi i stvari za koje mislimo da se dešavaju tamo negdje.
Pedofili kao što su nekad čekali pred školama tako danas vrebaju na internetu_65bcf54acc7c9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Djeca su najnezaštićenija kategorija koja dolazi u kontakt sa savremenim tehnologijama. Posebna opasnost su pedofili koji zloupotebljavaju njihovo povjerenje, neznanje, mlade godine da bi dobili neku korist.

“Nažalost, ta korist se svodi na eksplicitne snimke, fotografije, razgovore, tekstove koji ostavljaju pečat na njihovo odrastanje. Kad govorimo o predatorima u fazi smo da živimo u utopiji da toga kod nas nema. Međutim, nedavni događaj itekako je pokazao da to kod nas postoji iako smo patrijarhalno odgojeni. Međutim, sav globalizam koji dolazi sa savremenim tehnologijama prenosi i stvari za koje mislimo da se dešavaju tamo negdje.

Kao što ste u realnom svijetu imali prije dvadeset godina ljude koji su djecu čekali ispred škole, nudili slatkiše, prijevoz, sad tu istu priču imate na internetu. Znači, čeka se razgovor, nude novci, šalju pokloni dok ih ne uvuku u taj svijet”, kaže prof. dr Samed Jukić, rukovodilac Departmana za ekonomske i računarske nauke.

Ukoliko nismo dovoljno svjesni, vrlo lako djeca mogu upasti u problem. Treba voditi računa koliko djeca, s kim, kako komuniniciraju na društvenim mrežama, a mnogo je aplikacija koje su baš za to namijenjene.
“Ko se s kim dopisuje, šta piše, čak ima mogućnost slanja trenutne lokacije vašeg djeteta, imate mogućnost da uključite njegov ton ukoliko mu je isključen na telefonu, imate mogućnost da čujete šta se govori u njegovom okruženju. Postoje izvanredne aplikacije koje rješavaju te probleme. Imate, recimo, limit na pola sata na društvenim mrežama a nakon toga telefon se zaključava.”

Ipak, ovakva vrste kontrole može se preduzeti među djecom mlađeg uzrasta. Međutim, bilo šta sumnjivo da roditelj primijeti odmah treba uzeti telefon, laptop, računar i odnijeti u policijsku stanicu na detaljan pregled. Bilo kakvo odugovlačenje, upozorava, vodi u problem.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.