Bošnjački Kulturni Centar Brodarevo-Prijepolje

Očuvanje kulture kroz Bošnjačko Kulturno Umetničko Društvo i omogućavanje bošnjačkim autorima izlaganje svojih literarnih i umetničkih radova u galeriji predstavlja ključnu ulogu.
Ilustracija: Joey Guidone
Ilustracija: Joey Guidone
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kulturni centri su ključne institucije za promociju i očuvanje kulturnog identiteta zajednice. Kroz raznovrsne događaje poput izložbi, koncerata i radionica, ovi centri stvaraju prostor za susrete i deljenje ideja, iskustava i vrednosti među različitim pojedincima. Imaju ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine kroz manifestacije koje ističu tradiciju i istoriju zajednice. Takođe, doprinose obrazovanju kroz radionice, predavanja i druge kulturne obrazovne forme. Kulturni centri dodatno jačaju socijalnu koheziju, pružajući prostor za izgradnju veza i zajedničkog oblikovanja identiteta zajednice.

Na teritoriji Republike Srbije, postoji preko 20 različitih nacionalnih manjina. Na primer, u Vojvodini se ističe značajan broj kulturnih centara posvećenih očuvanju tradicije i kulture Mađara. Među njima su poznati Mađarski Kulturni Centar Novi Sad (Magyar Kulturális Központ Novi Sad), Mađarski kulturni institut (Magyar Művelődési Intézet) u Subotici, kao i u Somboru, Kanjiži, i drugim delovima Vojvodine. Mađari, kao nacionalna manjina u Srbiji, broje 184.000 pripadnika.

Ukupna populacija Republike Srbije iznosi 6.647.003 stanovnika, pri čemu 3,25% čine pripadnici islamske veroispovesti koji žive na teritoriji zemlje. Ovaj procenat se povećava kada se uzmu u obzir i oni koji privremeno nisu prisutni ili dolaze tokom letnjih odmora. Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, Bošnjačka populacija broji preko 160.000, s većinom Bošnjaka smeštenih u Sandžaku.

Na teritoriji opštine Prijepolje, koja broji 32.214 stanovnika, uže gradsko jezgro ima tačno 11.928 stanovnika, dok ostalih preko 20.000 stanovnika živi u ruralnom delu opštine. Najveće ruralno naselje, Brodarevo, karakteriše pretežno bošnjačko stanovništvo, u kojem živi značajan broj lokalnih meštana, kao i velika dijaspora koja posećuje svoj rodni kraj tokom letnjih meseci.

Kultura jednog naroda, kroz očuvanje jezika, tradicije i istorije, odražava se kroz uspostavljanje cenjenih institucija posvećenih brizi o identitetu naroda. U Vojvodini, postoji niz Mađarskih kulturnih centara i pozorišta posvećenih očuvanju i promociji mađarske kulture i jezika. U Sandžaku, otvaranje Bošnjačkog Kulturnog Centra u Brodarevu predstavlja izuzetnu priliku za očuvanje kulture, jezika i tradicije. Ova institucija ne samo da će poslužiti žiteljima opštine Prijepolje, već će i široj javnosti na obe obale reke Lim predočiti bogatstvo bošnjačkog nasleđa. Delim mišljenje da reka Lim igra ključnu ulogu, a svi gradovi i opštine s druge obale reke, poput Bijelog Polja, i Plava, odakle potiče izvor reke Lim, mogu aktivno učestvovati i uživati u bogatim programima koje bi pružao budući Bošnjački Kulturni Centar u Brodarevu.

Mnogo toga zavisi od lokalne samouprave i državnog uređenja Republike Srbije kada je u pitanju otvaranje i izgradnja Bošnjačkog Kulturnog Centra. Jasno je da bi eventualno osporavanje ili obustavljanje izgradnje BKC-a ukazalo na potencijalnu netrpeljivost državnih organa prema Bošnjačkoj Nacionalnoj Manjini, sugerirajući nevoljnost za dozvolom izgradnje BKC-a u Brodarevu na teritoriji opštine Prijepolje.

Stara škola u Brodarevu, locirana na parceli 219 KO Brodarevo površine 2424m2, trenutno je u funkciji obrazovanja, ali se predviđa obustava usluga radi adaptacije nove školske zgrade za olakšavanje nastave. Nakon što se nova školska zgrada adaptira, neophodno je prilagoditi i staru školsku zgradu, transformišući je iz neupotrebljivog objekta u novi prostor, čija bi primarna namena bila Bošnjački Kulturni Centar i trg u Brodarevu. Zbog stare gradnje, nesigurnosti i nefunkcionalnosti postojećeg objekta, preporučuje se rušenje i izgradnja novog objekta, posvećenog Bošnjačkom Kulturnom Centru sa trgom, doprinoseći revitalizaciji prostora u Brodarevu.

Nelagodno bi bilo ukoliko bi se Bošnjački Kulturni Centar (BKC) osporio ili izgradnja istog bila osporena. Takav ishod ukazao bi na potencijalnu netrpeljivost državnog aparata prema Bošnjačkoj Nacionalnoj Manjini, sugerirajući nevoljnost za odobrenjem izgradnje BKC-a u Brodarevu na teritoriji opštine Prijepolje.

Neophodna je profesionalna sala za održavanje filmskih projekcija, teatarska sala, galerija i prijemna sala sa trgom ispred, što do sada nije postojalo u Brodarevu. Očuvanje kulture kroz Bošnjačko Kulturno Umetničko Društvo i omogućavanje bošnjačkim autorima izlaganje svojih literarnih i umetničkih radova u galeriji predstavlja ključnu ulogu. Smatram da je Bošnjački Kulturni Centar neophodan u Sandžaku, posebno u Prijepolju, zbog specifičnosti geografskog položaja, tačnije u Brodarevu.

Realizacija ovako plemenitog projekta, čiji je cilj promocija zdravih vrednosti kulture i važnosti raznovrsnosti nacionalnih manjina u Srbiji, može naići na probleme od strane onih koji javno iskazuju mržnju prema Bošnjacima. Ovo može uključivati i političko udruživanje kako bi se osporila svaka inicijativa bošnjačkih partija i njihovih legitimnih predstavnika. Ukoliko se država suprotstavi otvaranju Bošnjačkog Kulturnog Centra u Sandžaku, naročito u Brodarevu, to bi moglo ukazivati na otvorenu mržnju prema Bošnjacima, kršenje ustava Republike Srbije i ugnjetavanje Bošnjačke nacionalne manjine.

Oni koji za kulturu ne pokazuju interes pak teže ka političkom poltronisanju i jasnom javašluku koji bi proizašao iz ove plemenite ideje kako u Prijepolju tako i na nivou Republike Srbije jasno ukazuje kakve sve sposobnosti mora imati buduće rukovođstvo BKCa. Iz tog razloga je imperativ da čelnici ustanova koje se bave kulturom budu obrazovani pojedinci s diplomama iz oblasti umetnosti, likovnih akademija i/ili sa znanjem očuvanja bošnjačke kulture i tradicije. To će omogućiti vođenje budućeg Bošnjačkog Kulturnog Centra u skladu s globalnim trendovima.

Uprkos potencijalnim izazovima i eventualnom otporu, neosporna je potreba za izgradnjom Bošnjačkog Kulturnog Centra u Brodarevu. Ova kulturna institucija predstavlja ključni korak ka očuvanju, promociji i razvoju bogatog nasleđa bošnjačke kulture. Nada leži u tome da će se naići na podršku razumevanja i prepoznavanja vrednosti kulturne raznolikosti u Srbiji, čime će Bošnjački Kulturni Centar postati snažan oslonac u promociji zdravih kulturnih vrednosti i suživota.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.