Saopštenje za medije

Katamaran će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu i omogućiti bolje korišćenje jezera u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu.
Fotografija: Miloš Perić
Fotografija: Miloš Perić
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ministar Đerlek pustio u rad specijalizovano vozilo za prikupljanje otpada

Počinje prečišćavanje jezera „Gazivode“ u Novom Pazaru

Novi Pazar, 29.01. 2024. godine – Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” Samir Kačapor pustili u rad katamaran, specijalno plovilo za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera „Gazivode“. Projekat je vredan 13 miliona dinara, od čega je najveći deo u iznosu od 10,4 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

„Ovaj projekat je od velikog značaja za zaštitu životne sredine, kako okoline Novog Pazara, tako i Tutina i Ribarića i za sve ljude koji dolaze na ovo jezero. Ovo nije jedini projekat koji realizujemo u Novom Pazaru, očekujemo i završetak azila za pse imajući u vidu gorući problem sa psima lutalicama. Za sandžačke opštine izdvojili smo trećinu budžeta Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj. Sredstva su usmerena na 13 projekata, a u Srbiji sufinansiramo ukupno 91 projekat“, izjavio je ministar Đerlek.

Imajući u vidu velike izazove sa kojima su se grad, ali i susedne opštine susretale kada je u pitanju čišćenje i odvoženje otpada iz jezera Gazivode, katamaran će sprečiti potencijalnu ekološku katastrofu i omogućiti bolje korišćenje jezera u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu, odnosno zdravlje stanovništva biljaka i životinja. Podsećamo, krajem 2022. godine ogromne količine smeća preplavile su jezero, nakon velikih kiša i povećanja vodostaja reke Ibar.

„Došlo je vreme da građani dobiju i svoje čisto jezero zahvaljujući mehanizaciji koja neće samo čistiti jezero, već će moći njime da plove jezerom, tako da će imati i turističku svrhu“, obratio se predstavnicima medija i direktor RRA “SEDA” Samir Kačapor. On je najavio da će ta agencija ponovo aplicirati sa novim projektom reciklažnog dvorišta na samom jezeru koje bi omogućilo odvajanje i recikliranje velike količine otpada.

„Ovo je važno i za sva seoska naselja oko jezera, jer mi realizacijom ovog projekta rešavamo dugogodišnji problem, a to je velika količina komunalnog smeća koja se stvara na jezeru“, izjavio je Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novog Pazara, Ivan Milanović.

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek potpisao je Ugovor o sufinansiranju sa gradom Novim Pazarom u junu 2023. godine. Specijalizovanim plovilom upravljaće obučeno stručno lice i blisko će sarađivati sa JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara i Tutina koje će svakih sedam dana otpad odvoziti na gradsku deponiju u reciklažni centar.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.