Pravosudno nasilje je opasnije od tuče dva maloljetnika

“Moje viđenje koje bih volio da se prihvati kao meinstrim jeste da onaj veći bude odgovorniji za onog manje brojnog.”
Vlast spinovala izjavu Usame o Deževu – Evo šta je on odgovorio_658250dc6012f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Jutarnjem programu Happy TV gost je bio potpredsjednik Vlade R. Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić. Tema razgovora bila je “Uloga nacionalnih manjina u bezbjednosti države”.

Osvrćući se na posljednje nemile događaje Prijepolju kazao da je pravosudno nasilje opasnije od tuče dva maloljetnika. Kazao da nasilje nije rješenje, ali da sud mora biti pravedan.
– Policija je ekspeditivni reagovala u Priboju, što moram da pohvalim, međutim u Prijepolju se desilo da su ti učesnici bili maloljetna lica i da je momak koji je pjevao “pucaj u džamije” on je saslušan i protiv njega nije preduzeta mjera u smislu zdržavanja i pritvora. Nekoliko dana nakon tog događaja momak bošnjačke nacionalnosti ga je fizički napao i tom momku bošnjačke nacionalnosti koji je također maloljetan je određeno 30 dana pritvora. Ova odluka o pritvoru je kršenje zakona od strane Višeg suda u Užicu jer maloljetnim licima ne može da se odredi pritvor, osim u strogo specifičnim-ekstreminim uslovima. Gore od tog nasilja koje može da proizvede jedan maloljetnik je sistemsko nasilje kojem svjedočim i kada je u pitanju Viši sud u Novom Pazaru po pitanju izbora u Novom Pazaru i kada je pitanju Viši sud u Užicu po pitanju ovog slučaja.

Zukorlić ističe da je najbolji način da se održi mir zapravo da veći narod preuzme odgovornost za narod koji je manje brojan na tom području.
“Gdje je rješenje? Hajde da mi pričamo o nečemu što je konkretnije i korisnije. Moje viđenje koje bih volio da se prihvati kao meinstrim jeste da onaj veći bude odgovorniji za onog manje brojnog. Na primjer, ako se desi neki izliv šovinizma ili nešto ružno prema pripadnicima srpskog naroda u, recimo, Tutinu ili Sjenici, Novom Pazaru – ja vidim bošnjačke i muslimanske predstavnike koji će prvi da se oglase i prvi da reaguju. Ako se to isto desi u Priboju ili Novoj Varoši prema muslimanima, Bošnjacima – ja vidim političke i vjerske pravoslavne predstavnike koji će da se oglase i stanu u zaštitu manje brojnom, bošnjačkom stanovništvu. To je moja želja, ali mi to još uvijek nemamo. Hajmo da stvorimo te uslove da se jednog dana dođe do toga”, kazao je Zukorlić.

Osvrnuo se i na pojedine poltronske dijelove države, smatrajući ih najvećom opasnošću po istu.
“Poltroni iz manjinskog naroda koji se bez cijene prodaju većinskom narodu pljujući i gazeći one svoje istinske predstavnike iz svog naroda su veća opasnost za bezbjednost države nego ovi koji se, navodno, targetiraju i u koje su prsti upereni. Primjer je, kao što sam rekao, taj agent Dazdarević koji je ovdje mene pljuvao prije 3 dana, a sutradan uhapšen kao špijun tajne službe Albanije. To je inače funkcioner Samira Tandira iz Prijepolja, a inače blizak Rasimu Ljajić. Pa vidite sad kad se sve to razbije i uđe u tu šemu. Kriminalci i predstavnici sudske vlasti, sudije, tužioci, policajci, inspektori kojisu korupmirani opasniji su po bezbjednost države nego bilo ko drugi, jer kada je sistem truho iznutra to je nešto najopasnije što može zadesiti državu i zato trebamo krenuti u ozbiljnu reformu posebno Višeg sudstva u Užicu i Novom Pazaru”, završava Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.