5 najvećih trendova na tržištu rada

Tržište rada se menja svakodnevno sa porastom potražnje za poslovima, ali i brojnim oglasima poslodavaca koji žele da nađu prave kandidate za zaposlene.
Ilustracija: Andrew Nye
Ilustracija: Andrew Nye
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zbog svih promena koje su nas zadesile u prethodnih nekoliko godina, tržište rada se menja brže nego ikada. Još tokom pandemije su uspostavljena neka pravila i promene kojih se brojni poslodavci i dalje drže i koji su značajno izmenili tržište rada. U ovoj godini nas očekuju slični trendovi kao i tokom prethodne, sa nekim izuzecima koji će uticati na brzinu zapošljavanja i kvalitet zaposlenog kadra, kao i na kriterijume prilikom odabira poslova. Ukoliko ste i vi u potrazi za poslom, neophodno je da se najpre upoznate sa svim trendovima koji vas očekuju već pri prvoj pretrazi potencijalnih poslova.

Brzina promene posla

Ukoliko pogledate starije generacije, većina je imala samo jedan posao upisan u radnu knjižicu. Nekada je ovo bilo nepisano pravilo i mnogi nisu želeli da se upuštaju u proces promene posla. Danas je, ipak, situacija skroz drugačija i često je prvi posao daleko od onoga čemu smo se nadali. Mladi imaju više mogućnosti i na nepovoljne uslove ne gledaju sa odobravanjem. Promena posla je sasvim normalna stvar, pa se danas svi lakše odlučuju na odlazak na novo radno mesto, čak i kad je u pitanju nova industrija i potreba za prekvalifikacijom. Često se nepovoljni uslovi ističu kao glavni razlog za ovakvu vrstu promene i ovo je momenat gde često može da se stvori potreba za pregovaranjem.

Omogućen rad na daljinu

Kod nas rad na daljinu nije bio u tolikoj meri popularan pre globalne pandemije. Sada je to opšteprihvaćena i normalna stvar koju brojne kompanije vide kao prednost. Sve više firmi, bez obzira na broj zaposlenih, odlučuju se na rad na daljinu jer tako izbegavaju brojne troškove koji su izuzetno visoki. Takođe, ovo se uvek izdvaja i kao prelomni trenutak koji zaposlenima omogućava određene povlastice jer su u radu od kuće rasterećeniji. Ovo je nešto što će u narednom periodu postati nova konstanta u brojnim firmama te tako možemo očekivati porast ovakvog tipa oglasa za posao, ali i veću potražnju kada su u pitanju svi koji tragaju za odličnim uslovima za zaposlenje.

Zanimanja budućnosti

Kada je u pitanju odabir poslova, sve više se traže oni koji su unosniji i koji imaju tendenciju da traju. Iako je IT sektor i dalje u blagoj prednosti, ove godine prednjače i poslovi u prestonici i većim gradovima. Kada je u pitanju sve traženiji posao konobara, Beograd je najpopularnije mesto prilikom pretrage. Ovaj posao je svake godine sve traženiji, s obzirom na porast turističke ponude ali i sve većeg broja lokala koji se otvaraju i žele da ponude najbolju uslugu. Pored toga, kozmetičarski poslovi, psihoterapeuti kao i maseri su sve zanimanja koja će u ovoj godini da dožive pravi procvat. Svi ovi poslovi stvaraju pogodne uslove za otvaranje sopstvenog biznisa te se zato izdvajaju kao odlične početne pozicije koje mogu da donesu potrebno iskustvo.

Laka prekvalifikacija

Iako je prekvalifikacija uglavnom bila ostavljena na samom zaposlenom, sada su se poslodavci dosetili da na ovaj način mogu da edukuju svoj kadar kako bi mogao da obavlja i druge tipove posla. Kao jedna od najčešćih prekvalifikacija se izdvaja sektor marketinga koji je sve popularniji. Takođe, u oglasima za posao često stoje razne mogućnosti za prekvalifikaciju kako bi se potencijalni kandidati u samoj firmi edukovali za određeni tip posla. Na ovaj način svi dobijaju jer će zaposleni da dobiju pravu obuku i najtačnije informacije, a poslodavac će imati dobro obučene radnike koji će moći da obavljaju kvalitetan posao. Ovo je odlična prilika i za one koji žele da promene poziciju unutar kompanije te mogu nakon kratke obuke da se prekvalifikuju u neki drugi sektor i samim tim i napreduju.

Beneficije za zaposlene

Bez obzira da li se radi o stimulacijama ili o olakšicama kada je u pitanju posao, poslodavci nude sve više povlastica za svoje zaposlene. Do sada je IT sektor prednjačio u broju benefita za zaposlene, ali se ovaj trend polako seli i u druge industrije. Mogućnost rada od kuće, teretana, bonusi ili budžet za opremanje kućne kancelarije su samo neke od prednosti rada u firmi koja ima ovakve pogodnosti u ponudi. Ovo je i jedan od vidova borbe za najbolje zaposlene i kreiranje jakog i pozitivnog imidža. Iako su ovo do sada radile velike firme kojima je bitno kakvu sliku šalju u svet, sve više kompanija na ovaj način želi da se probije na tržištu, pogotovo tamo gde vlada velika konkurencija.

Tržište rada se menja svakodnevno sa porastom potražnje za poslovima, ali i brojnim oglasima poslodavaca koji žele da nađu prave kandidate za zaposlene. Ukoliko razmatrate promenu karijere ili se prvi put nalazite u poziciji da treba da krenete u potragu za poslom, ne oklevajte nego već danas pregledajte aktuelne oglase za posao kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.