“Smeh pod vešalima”

Trideset godina kasnije napisao je knjigu o tom ratu slažući kockice ličnih saznanja, proživljenog i ponovo promišljenog vlastitog iskustva ratnog dopisnika.
“Smeh pod vešalima” proglašen Knjigom godine u Hrvatskoj za 2022/2023._6588bbd4a2bd7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 7. decembra 2023. godine, novinaru i suosnivaču lista Danas, Radetu Radovanoviću, uručeno je prestižno priznanje Knjiga godine 2022/2023. Ovaj ugledni spisateljski pečat dodijeljen je za njegov roman “Smeh pod vešalima”, koji je do sada objavljen u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini, a na hrvatskom tržištu objavila je zagrebačka izdavačka kuća Kruzak. Nagradu je dodijelio Centra za mir i promicanje ljudskih prava u Osijeku.

Radovanović je postao prvi dobitnik iz Srbije, a prošlogodišnji dobitnik je historičar Ivo Goldštajn. Razlog ovog izuzetnog priznanja leži u temi nagrađene knjige, koja duboko zaranja u događaje raspada Jugoslavije i fokusira se na “srpsko-svetski rat” i bombardovanje Srbije 1999. godine.
“Autor je, kao dopisnik Radija Slobodna Evropa, izveštavao o ratu. Trideset godina kasnije napisao je knjigu o tom ratu slažući kockice ličnih saznanja, proživljenog i ponovo promišljenog vlastitog iskustva ratnog dopisnika, uz vremensku distancu koja uključuje autorovu interpretaciju učinaka rata na aktuelnu političku i društvenu zbilju u Srbiji”, stoji u obrazloženju.

Bosansko izdanje knjige “Smeh pod vešalima”.
“Smeh pod vešalima” nije samo roman; to je povijesni dokument koji pruža sliku rata u srpskom društvu na način koji neizbježno dopire do čitatelja, kako iz Srbije, tako i izvan nje. Knjiga hrabro postavlja pitanje onoga što ljudi možda ne žele znati o ratu na Kosovu, no istovremeno postavlja dublju paralelu: što bismo trebali znati o ratu i društvima u ratu, bez obzira jesmo li svjedoci prošlih sukoba ili promatramo eskalaciju nasilja u aktualnim ratovima.

Knjiga se oslanja na podatke o teškim zločinima i stradanjima na Kosovu, prikupljenim zahvaljujući istraživanju Fond za humanitarno pravo. Radovanović, putem svoje knjige, oblikuje i iznosi vlastiti pogled na rat i sliku srpskog društva tijekom tih turbulentnih vremena, istovremeno potičući čitatelje da razmisle o onome što možda nisu željeli znati o ratu.
Bosansko izdanje knjige objavljeno je u maju 2023. godine, a izdavač je Dialogos iz Tuzle. Knjiga je promovisana i toplo prihvaćena u nekoliko bh. gradova: Tuzli, Mostaru, Sanskom Mostu i Brčkom. Za narednu godinu planirane su promocije u Sarajevu i Zenici.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.