Više listića u ime članova porodice

Ubacivanje više od jednog glasačkog listića predstavlja grubo kršenje izbornog procesa koje može rezultirati ponavljanjem izbora na tom biračkom mjestu.
Ilustracija: Daria Sheeborsee
Ilustracija: Daria Sheeborsee
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Programski koordinator Akademske inicijative “Forum 10” Fahrudin Kladničanin, koji je izborima imao status posmatrača, potvrdio da je jedna osoba ubacivala više listića u kutuju na biračkom mjestu na Hadžetu. Kladničanin je potvrdio autentičnost snimka, a ovaj postupak pravda time što je ta osoba ubacivala lisitiće, navodno u ime članova svoje porodice.

On što Kladničanin nije pomenuo, a kao posmatrač je morao biti upoznat sa time, jeste da je u pitanju krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna do jedne godine. Također, Kladničanin nije spomeno da ubacivanje više od jednog glasačkog listića predstavlja grubo kršenje izbornog procesa koje može rezultirati ponavljanjem izbora na tom biračkom mjestu.

Član 157 Krivični zakonik Republike Srbije:

(1) Ko na izborima ili na referendumu glasa umesto drugog lica pod njegovim imenom ili na istom glasanju glasa više od jedanput ili koristi više od jednog glasačkog listića, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.