Između bogastva identiteta i neuređene današnjice

Uz sva pomenuta bogatstva, ova općina ima velikih problema s ekonomskim standardom koji je znatno niži u odnosu na ostatak Srbije, ali i s migracijama.
IMG_20231113_203003_069
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Razvojni potencijal Prijepolja uz strateška ulaganja može dovesti do neslućenih granica jedne od najzapostavljenijih općina na tlu Srbije.

Prijepolje, općina koja se graniči s Crnom Gorom i koja je jako blizu granici s Bosnom, obuhvata jedno od najznačajnijih kulturno-historijskih oblasti, koja je izuzetno važna za historiju Srbije ali i Bosne. Pored toga što se u Prijepolju nalazi grob kralja Vladislava, u Prijepolju je krunisan jedan od najznačajnijih vladara srednjovjekovne Bosne, kralj Tvrtko I Kotromanić, i to u trenutku kada je se Prijepolje nalazilo pod teritorijalnim ingerencijama Bosne tokom XIV stoljeća.

Bogata prošlost učinila je da Prijepolje ima i važne kulturno-historijske lokalitete, ali i izrazito važne sakralne objekte poput džamije u Hisardžiku u kojoj se nalazi jedan od najstarijih primjeraka Kur’ana u Evropi, manastira Mileševe u kojem se nalazi freska Bijelog Anđela, Ibrahim-pašine džamije koja predstavlja stub identiteta Bošnjaka Prijepolja, ali i drugih mnogobrojnih vakufskih dobara o kojima će biti riječi u narednom periodu. Ova općina obiluje i velikim ličnostima iz domena umjetnosti, sporta, nauke, ali i velikih historijskih ličnosti, među kojima se izdvaja i jedan veliki vezir porijeklom iz Prijepolja, Sari Sulejman-paša Murvetović Prijepoljac, koji je bio veliki vezir Osmanskog carstva u razdoblju od 18. novembra 1685. do 18. septembra 1687. godine.

Prijepolje je općina u kojoj danas dominatno žive Bošnjaci i Srbi, izrazito kvalitetnim suživotom. To je mjesto koje odiše emancipovanim i kulturno osvješćenim ljudima, koje ima ogromne prirodne ljepote, poput planine Jadovnik, kanjona rijeke Mileševe, vodopada Sopotnice i drugih mjesta. Međutim, ono što je karakteristično za sva ta mjesta jesu loši putni prilazi, a ono po čemu je Prijepolje specifično jeste putna infrastruktura koja je u izrazito lošem stanju. To je posebno primjetno kod onih sela koja su pretežno naseljena Bošnjacima, koja ne samo da nisu asfaltirana već u velikom broju slučajeva više podsjećaju na hendike (kanale) nego na putne pravce. Uz sva pomenuta bogatstva, ova općina ima velikih problema s ekonomskim standardom koji je znatno niži u odnosu na ostatak Srbije, ali i s migracijama.

Do 1991. godine, prema zvaničnim popisnim podacima, Prijepolje je brojalo oko 50.000 stanovnika, dok je danas taj broj daleko manji i iznosi oko 33.000 stanovnika. Povoljna klima i izraženo ratarstvo uz poljoprivredu učinili su da Prijepolje obiluje kvalitetnom malinom, šljivom i drugim dobrima, koja su jako važna za privrednu granu u Srbiji. Međutim, opća neorganizacija dovela je do naglog gašenja ove privredne grane. Kvalitetan biodiverzitet ovog područja proizilazi iz širokog spektra biljnog ali i životinjskog svijeta, gdje uz mrkog medvjeda, vuka, ima i značajan broj jedinki bjeloglavog supa, koji pripadaju redu ugroženih i posebno zaštićenih životinja.

Pored navedenih podataka, jedna od zabrinjavajućih činjenica jeste i objektivan dojam da su u ovoj općini građani i građanke prepušteni sami sebi, s tim što u Prijepolju ne postoji niti jedna kapitalna investicija od strane republičkih organa, niti jedan konkretan planski projekat koji može odgovoriti na probleme građana i dopustiti da ova općina iskoristi sva prirodna, materijalna i nematerijalna bogatstva koja posjeduje u svom okrilju.

Prijepoljci sa punim pravom očekuju više interesovanja od lokalnih predstavnika, ali ponajviše od republičkih organa, kako bi se njihovi problemi rješavali, jer i Prijepoljci imaju pravo na dostojanstven i kvalitetan život.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.