Da li ste ih čitali?

Goodreads omogućava korisnicima da prate autore, prate serije knjiga, sudjeluju u diskusijama i izazovima čitanja, stvaraju vlastite knjižne police i još mnogo toga.
Goodreads objavio popis najboljih knjiga 2023. godine: Da li ste ih čitali?_6582517c4e267.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Jedna od najpoznatijih internetski platformi koja se bavi čitanjem, knjigama i književnom zajednicom Goodreads objavila je popis koji mnogo znači svim knjiškim moljcima. Lista najboljih knjiga iz 2023. godine svakako služi kao idealna inspiracija za blagdansku literaturu i jedva se čekamo ušuškati pod dekicu i uroniti u neki drugi svijet.

Kako je Goodreads napravio ovogodišnju listu?

Korisnici Goodreadsa mogu pratiti knjige koje su pročitali, planiraju pročitati ili trenutno čitaju. Također mogu ocijeniti i recenzirati knjige te dijeliti preporuke s drugim članovima zajednice. Goodreads omogućava korisnicima da prate autore, prate serije knjiga, sudjeluju u diskusijama i izazovima čitanja, stvaraju vlastite knjižne police i još mnogo toga.

Goodreads koristi različite načine kako bi korisnicima pomogao u pronalaženju najboljih knjiga, a načini biranja najboljih knjiga ovise o nekoliko čimbenika: ocjene korisnika, preporuke temeljene na preferencijama, izazovi u čitanju i usporedbe s drugim listama knjiga. Ove godine glasalo je više od 5.8 miliona korisnika u 15 kategorija s 300 nominiranih knjiga.

Najbolji misterij i triler: The Housemaid’s Secret, Freida McFadden

Najbolja knjiga u ovoj kategoriji je The Housemaid’s Secret, nastavak prošlogodišnjeg nominiranog naslova u istoj kategoriji – The Housemaid. U ovoj knjizi prati sluškinju s tajnom Millie Calloway u još jednoj nezgodnoj situaciji dok se autorica pobrinula da psihološke napetosti i obratnih zapleta ne nedostaje.

Najbolja fikcija: Yellowface, R.F. Kuang

Za ovu knjigu glasalo je čak 200.722 ljudi, a u opisu Goodreads stoji kao opis ove knjige: Kombinacija satire, metafikcije i sporog trilera, knjiga u konačnici donosi lukavu kulturološku kritiku koja se tiče rase i simbolizma u knjižarstvu.

Najbolja romansa: Happy Place, Emily Henry

Knjiga Happy Place donijela je treću uzastopnu nagradu autorici Emily Henry, a ovog puta priča prati par koji je prekinuo, ali ne želi ometati atmosferu na nadolazećem putovanju s prijateljima. Rezultat je pametna varijacija lažne veze.

Najbolja fantazija: Hell Bent, Leigh Bardugo

Knjiga autora Hella Benta nastavak je Ninth Housea, pobjednika iste te kategorije 2019. godine, a prati svijet tajnih društava, okultnih rituala i međudimenzionalnih portala.

Najbolji horor: Holly, Stephen King

Stephen King u knjizi Holly suprotstavlja privatnu istražiteljicu Holly Gibney protiv para jedinstveno pokvarenih antagonista. Kingova knjiga dijelom je studija likova, dijelom triler, a dijelom upozoravajuća priča o osamdesetogodišnjim akademicima, piše na Goodreadsu.

Najbolji debitantski roman: Weyward, Emilia Hart

Ovaj roman dvostruki je pobjednik ove godine jer je odnio pobjedu i u kategoriji povijesne fikcije i u kategoriji debitantskog romana. Weyward je i uspješan i ambiciozan, učinkovito spaja elemente magičnog realizma i povijesnih nagađanja kako bi ispričao priče o trima nevjerojatnim ženama u tri različita razdoblja, piše Goodreads.

Najbolja publicistika: Poverty by America, Matthew Desmond

U ovoj knjizi autor se bavi pitanjima siromaštva u SAD-u, a na Goodreadsu su podijelili rečenicu koja najbolje opisuje ovo djelo: Sociolog i dobitnik Pulitzerove nagrade Matthew Desmond ovogodišnju je nagradu zaslužio knjigom koju će budući povjesničari citirati generacijama.

Najbolja humoristična knjiga: Being Henry: The Fonz…and Beyond, Henry Winkler

U ovoj kategoriji pobjedu je odnio je naslov Being Henry: The Fonz…and Beyond. U našoj sve podijeljenoj kulturi, lijepo je pronaći jednu stvar oko koje se svi možemo složiti: Fonz jest, bio je i zauvijek će biti kul, kaže Goodreads, a mi se jedva čekamo baciti na čitanje ovih knjiških poslastica.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.