Međunarodni filmski festival u Marrakechu

Međunarodni filmski festival u Marakešu okupio je 75 filmova iz 36 zemalja tokom devet dana manifestacije.
Asja Zara Lagumdžija osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu na Međunarodnom filmskom festivalu u Marrakechu_656e6561237a7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Talentovana mlada bosanskohercegovačka glumica Asja Zara Lagumdžija trijumfovala je osvajanjem nagrade za najbolju žensku ulogu za svoj debitantski nastup u filmu Ekskurzija na prestižnom 20. Međunarodnom filmskom festivalu u Marrakechu. Nagrada je dodijeljena 2. decembra, na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg festivala.

Film Ekskurzija, rediteljice Une Gunjak, započeo je svoj festivalski put svjetskom premijerom na Filmskom festivalu u Lokarnu, gdje je osvojio specijalno priznanje. Nakon toga, film je prikazan na 29. Sarajevo Film Festivalu, gdje je privukao pažnju publike i kritike svojom autentičnošću i snažnim izvođenjem mlade glumice.

Međunarodni filmski festival u Marakešu okupio je 75 filmova iz 36 zemalja tokom devet dana manifestacije. Festival je zatvoren ceremonijom dodjele nagrada, na kojoj su filmovi Hounds i Bye Bye Tiberius podijelili nagradu žirija. Osim toga, ova godina je bila posebno značajna za festival jer je prvi put glavna nagrada Etoile d’Or dodijeljena jednom marokanskom filmu, The Mother of All Lies rediteljice Asme El Mudir.

Uz Asju Zaru Lagumdžiju, učesnici festivala imali su priliku uživati u posebnim nagradama koje su uručene danskome glumcu Madsu Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidiju. Također, turski glumac Nehir Tuna dobio je priznanje za najbolju mušku ulogu u filmu Dormitory.

U žiriju festivala koji je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara Jessica Chastain, nalazili su se i francusko-iranski glumac Zar Amir, francuska glumica Camille Cottin, australijski glumac i reditelj Joel Edgerton, britanska rediteljica Joanna Hogg, američka rediteljica Dee Rees, švedski reditelj Tarek Saleh, švedski glumac Alexander Skarsgård i francusko-marokanska spisateljica Leïla Slimani.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.