Patrijarhat još nije umro, a ka’ će ne znamo!

Ova poruka poziva na razmišljanje o društvenim temama i potiče dijalog o pitanjima rodnih uloga u savremenom društvu.
Ljeposava iz ĐEKNE dobila mural u Podgorici: Patrijarhat još nije umro, a ka’ će ne znamo!_6566a23594f16.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Crnogorski likovni umjetnik Mišo Joskić je uspješno završio oslikavanje murala u Podgorici posvećenog Ljeposavi, nezaboravnom liku iz legendarnog djela Živka Nikolića, Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo. Glumica Ljiljana Kontić, koja je utjelovila Ljeposavu, postala je inspiracija za ovu umjetničku kreaciju.

Mural je sada upečatljiv dio pejzaža na zgradi Preko Morače, smještenoj u Ulici Svetozara Markovića, predstavljajući značajan doprinos projektu pod nazivom Orodnjavanje medijskog prostora u Crnoj Gori.

Ispod Ljeposavinog murala, umjetnik je ostavio snažnu poruku: Patrijarhat još nije umro, a ka’ će ne znamo. Ova poruka poziva na razmišljanje o društvenim temama i potiče dijalog o pitanjima rodnih uloga u savremenom društvu.

Mišo Joskić je na svom Instagram profilu podijelio radost završetka ovog projekta: Poslije nekoliko napornih, ali kreativnih dana konačno sam završio mural. Hvala svima koji su dijelili ove trenutke sa mnom, podržavali me i bili inspiracija.

Ovaj mural dolazi neposredno nakon Joskićevog nedavnog djela posvećenog crnogorskoj arhitektici Svetlani Kani Radević, koji krasni fasadu zgrade na uglu Njegoševe i Vučedolske ulice, istaknuti centar Podgorice.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.