Dijagnoza i poruke Bošnjacima

Bez opterećenja bilo kakvim predrasudama, a posebno mišljenjima drugih, pažljivo sam saslušao predavanja i bilježio svoje lične utiske.
Ilustracija: Bošnjaci.net
Ilustracija: Bošnjaci.net
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U društvu novih prijatelja iz Limburga (Hasima, Mersada i Kemala), prisustvovao sam veličanstvenom skupu u Frankfurtu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i Dana Sandžaka u organizaciji nekoliko njemačkih asocijacija među kojima je bila i Bošnjačka nacionalna fondacija – BNF.
Iako su takve manifestacije same po sebi veličanstvene, samim tim što se dešavaju, ipak sam očekivao stereotipne dosadne govore, bez obzira na ime i funkciju govornika.

Međutim, ostao sam iznenađujuće impresioniran problematikom kojom su se govornici bavili, analizom stanja u kome se nalazi bošnjački dio ummeta, posebno u srcu Evrope, te smjernicama koje su upućene Bošnjacima sa bine.

Ovo posebno naglašavam znajući da smo takvi kakvi jesmo, što ne možemo sastaviti dva Bošnjaka koji o trećem Bošnjaku misle isto. Jedan ga kuje u zvijezde dok ga drugi naziva lažovom, izdajicom, prodanom dušom itd., najčešće ne znajući o njemu baš ništa ili malo nešto. Znam da se to djelimično odnosi i na sinoćnje govornike, ali mene apsolutno nije zanimalo „ko govori“ već ono „šta govori“
Bez opterećenja bilo kakvim predrasudama, a posebno mišljenjima drugih, pažljivo sam saslušao predavanja i bilježio svoje lične utiske.

Prof. Mithat ef. Mujović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore – ZSD, je precizno dijagnosticirao stanje Bošnjaka u dijaspori te dao nekoliko vrlo korisnih smjernica.
On se osvrnuo na odnos kršćana u Evropi prema muslimanima, te ukazao da, u velikoj mjeri, za takav odnos snose krivicu muslimani jer se nisu dovoljno otvorili prema susjedima nemuslimanima. Naveo je nekoliko primjere u kojima su kršćanske vlasti mijenjale mišljenje o muslimanima i odobravali izgradnju vjerskih objekata tek nakon uspostavljanja bliže saradnje i posjeta islamskim institucijama/džematima.

Sandžački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujović je prezentirao vrijednost knjige „Islamski identitet Evrope“ akademika Ferida Muhića kao i njen sadržaj.

On je apostrofirao nesebičnu spremnost Bošnjaka iz Bosne, Sandžaka i dijaspore da učestvuju u izgradnji vjerskih objekata kao i u humanitarnim akcijama. Međutim, kada je u pitanju podrška ovakvim djelima, naučnim projektima i obrazovnim institucijama, što je primarna funkcija BNF-a, nema dovoljno senzibiliteta.

Akademik Ferid Muhić je izvukao iz svoje knjige „Islamski identitet Evrope“ najvažnije detalje, te ih je na vrlo plastičan način približio publici uz mnoštvo primjera i neoborivih dokaza za svoje tvrdnje. To je knjiga koja bi morala biti prevedena na sve evropske jezike i biti osnov za bolje razumijevanje islama od strane nemuslimana te poslužiti kao osnov za smanjenje tenzija između muslimana i kršćana u Evropi.

Dovoljni je, kako kaže Akademik, da kršćani znaju ISTINU.

Akademik Muhić osnovano negira tvrdnju bivšeg pape Benedikta XVI-og da je Evropa kršćanska, te da su sve ostale religije strane, a samim tim i drugog reda. On je naveo da nijedna religija nema ishodište u Evropi te da kršćanstvo ne može svojatati Evropu ni po kakvom osnovu. Muslimani u Evropi su svoji na svome isto kao i kršćani, te se tako trebaju i osjećati i ponašati.

Akademik Muhić i autor teksta mr. Begovoć
Potrebno je raditi na podizanju obrazovanja i samopoštovanja Bošnjaka, otvaranju prema drugim nacijama i religijama, insistiranju na rušenju lažnog imidža i o muslimanima i o kršćanima u Evropi te na ispravljanju lažne historije Evrope su jasne poruke sa ovog skupa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.