U slavu islama ili radi vlastite slave

“Allah neće uzvisiti one koji izdaju Njegovu vjeru, makar bili bogati, i neće poniziti one koji pomognu Njegovu vjeru, makar bili siromašni.”
IMG_3147
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Abdullah bin Mubarak, rekao je: ”Upitan je Hamdun ibn Ahmed el-Kassar (u. 884/271. h.g.): ‘Zašto su riječi naših dobrih prethodnika (selef) ostavljale više traga na ljude i bile korisnije od naših riječi?’
Odgovorio je: ‘Zato što su oni govorili u slavu islama, spasa duša i težnje za stjecanjem zadovoljstva Svemilosnog, dok mi govorimo u slavu naših duša, težnje za ovim svijetom i stjecanja zadovoljstva ljudi.”’

Allah neće poniziti one koji pomažu Njegovu vjeru, makar bili siromašni

Šejh Abdul-Aziz el-Tarifi, rekao je: ”Naši dobri prethodnici (selef) bili su siromašni, ali su bili vođe drugim narodima, a današnji muslimanski narodi (prije svega Arapi) su bogati, ali su na začelju karavane čovječanstva. To je zato što Allah neće uzvisiti one koji izdaju Njegovu vjeru, makar bili bogati, i neće poniziti one koji pomognu Njegovu vjeru, makar bili siromašni.”

Allahu, Ti znaš da mi je poniznost draža od slave i popularnosti

Čovjek po imenu Hamza ibn Dehkan došao je kod Bišra el-Hafija, poznatog askete i pobožnjaka, i rekao mu: ”Volio bih jedan dan biti s tobom.”
Bišr mu je rekao: ”Nema problema, samo odredi dan za naše druženje.”
Hamza ibn Dehkan, rekao je: ”Jednog dana ušao sam u njegovu kuću, a da on nije ni primijetio, i zatekao sam ga na namazu. Klanjao je četiri rekata dobrovoljnog namaza sa skrušenošću kakvu nisam vidio, i čuo sam ga kako na sedždi uči dovu: ‘Allahu, Ti znaš da mi je poniznost draža od slave i popularnosti, da mi je siromaštvo draže od bogatstva, i da ništa ne pretpostavljam Tvojoj ljubavi.’

Kad sam čuo njegovu dovu, nisam se mogao suzdržati i počeo sam plakati, toliko da je on čuo moje jecaje, pa je u tom trenutku rekao: ‘Allahu, Ti znaš, da sam znao da je ovaj čovjek ovdje, da ne bih rekao ovo što sam rekao.” (Šemsuddin el-Zehebi, Sijer el-e’alam en-nubela’)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.