30 godina džemata Kirchheim-Lenningen

Može se živjeti bilo gdje, a u isto vrijeme ostati vjeran i odan svojoj vjeri, kulturi i tradiciji.
Svečanom akademijom obilježen jubilej od 30 godina džemata Kirchheim-Lenningen_6563515c063f9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Svečanom akademijom obilježeno je 30 godina postojanja i uspješnog rada džemata Kirchheim-Lenningen. Manifestaciju je otvorio džematski hor Bulbuli. Dr Ibrahim ef. Džafić na samom početku proučio je odlomak iz Časnog Kur’ana.

Među prisutnima brojne delegacije, od kojih delegacija Rijaseta IZ-e u BiH na čelu sa reis-ul-ulemom dr. Husein ef. Kavazovićem, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa muftijom dr Mevlud ef. Dudićem, delegacija Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, te brojne druge.

Bejamil Mujala, predsjednik džemata Kirchheim-Lenningen u ime domaćina poželio je dobrodošlicu svima. Iskazao radost i zadovoljstvo što se na ovakav način obilježava ovaj veliki jubilej.Tom prilikom su polaznici mekteba uručili poseban poklon zahvalnosti Paši ef. Fetiću za 25 godina predanog rada i truda da se vjera u ovom dijelu Njemačke očuva kroz godine.

Konzulica BiH u Štutgartu Edina Jusufović obratila se prisutnima. Bošnjaci su, ističe, dokazali da se može živjeti bilo gdje, a ostati Bošnjak.
“Može se živjeti bilo gdje, a u isto vrijeme ostati vjeran i odan svojoj vjeri, kulturi i tradiciji. U vrijeme kada ovaj džemat obilježava jubilej mi slavimo i Dan državnosti BiH. Svim bh. domoljubima čestitam Dan državnosti BiH. Neka živi naša domovina”, istakla je konzulica Jusufović.

Svojim milozvučnim glasovima večer su uljepšali Zejd i Šejma Svraka.Nakon njih obratio se glavni imam medžlisa IZ-e Baden-Vitenberg Pašo ef. Fetić.
“Naš džemat od prvog dana bio je aktivan na mnogim poljima. Proširivali smo i unapređivali znanje o vjeri naših džematlijama raznim manifestacijama. Kao mlad imam naučio sam od starijih kolega da je vrijednije podučiti i približiti nekoga vjeri, odgojiti ga na taj način nego li kupiti ili sagraditi džamiju. Neka nas motivišu riječi Šu’ajba a.s. u kojim nas podučava da trebamo uraditi najbolje od nas, a da naš uspjeh zavisi od Uzvišenog Allaha. Neka vas On čuva. Allahu na emanet”, kazao je Pašo ef. Fetić.

Prisutnima se obratio i glavni imam IZBNJ-e Aldin ef. Kusur.
“Muftija Pašo ef. Fetiću – ti nisi samo imam ovog džemata, niti samo predsjednik ovog medžlisa. Ti si muftija, jer jednom muftija – uvijek muftija. Posebno mi je drago kada vidim da džemat cijeni i zna vrijednost svog imama. A mi često zaboravljamo istinske vrijednosti naših imama pa se ponekad ponašamo prema imamima onako kako nije lijepo. Ali onda vidim kako poštujete vašeg Paša efendiju. To je jako važno, a Pašo je to najljepšim vama vratio. I neka znate još nešto – nikada nećemo napustiti dvoju zajednicu. Uvijek ćemo se boriti za nju i slijedićemo našeg reis-ul-ulemu jer je on sened, naš lanac do Resulullaha s.a.w.s.”, kazao je Aldin ef. Kusur.

Dodijeljene su i zahvalnice najzaslužnijima, svim predsjednicima džemata kroz ove tri decenije, ali i imamu Pašu ef. Fetiću.Nakon toga prisutnima se predstavio umjetnik Armin Muzaferija sa par izvjedbi.

Poseban gost manifestacije bio je i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr Mevlud ef. Dudić. Obratio se prisutnima lijepim porukama.
“Kod nas u Sandžaku za dijete svoje majke kažu:”Nije što je moje, ali je najljepše”. I nije što je ovaj bajrak lijepi, zeleni naš – ali je zaista prelijep. Ponosan je naš reis-ul-ulema što je bajraktar. Naše majke i nane pod tim plemenitim šamijama najljepši su nam odgoj dale. Učile su nas da nigdje nered ne činimo. Da volimo, a da ne mrzimo i da gradimo, a ne da rušimo. I gdje god idem, govorim ljudima da se ponose time što su Bošnjaci i da glasno govore o tome. Oduvijek ste podjednako vodili računi i o svojim porodicama i o svojim džematima, ali i o svojim vatanima – o Bosni i o Sandžaku. Iskrenijih, poštenijih i dobronamjernijih nema ovdje od vas – zato sam došao da vam kažem veliko hvala za to. Hvala vam što niste zaboravili i naš Sandžak i što ste podržali sve naše projekte. Mubarek olsun i vama, ali i vašem imamu, vašem glavnom imamom. Vi ste naš ponos”, istakao je muftija dr Dudić.

Uručio je i posebnu zahvalnicu Pašu ef. Fetiću.U nastavku je Šejma Svraka sa par kasida dodatno uljepšala skupa.Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH dr Husein ef. Kavazović poseban je gost ove manifestacije. Obratio se skupu.
“Pokazali smo povjerenje kroz vlastite snage, svoju vjeru u budućnost, pokazali smo zrelost i svijetu se pokazali kao ozbiljan narod. Nismo kroz sve ove godine izgubili svoju vjeru, pa smo i zato ponosni na sve ove godišnjice koje radosni obilježavamo. Muslimani su dužni u svakom mjestu osnovati džemat ukoliko ih u tom mjestu živi veći broj. Islam je po svojoj prirodi građanski, pa ima naglašenu društvenost i brigu o drugima. Džemat je svojevrsna svetinja i čuvajte ga. On čuva našu vjeru i tradiciju, čuva našu djecu i odgaja ih. Nemojte nikada u njega unositi nered i pometnju, ulažite trud i napor da vam džemat bude što bolji. Vi ste to činili i do sada, pa neka vam Uzvišeni podari nagradu za vaš doprinos”, kazao je reis-ul-ulema dr. Kavazović.

Prvi dio svečanosti završen je odlomkom iz Časnog Kur’ana i dovom.U drugom dijelu programa izvjedbama ilahija i kasida ponovo su se predstavili Armin Muzaferija, Zejd i Šejma Svraka.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.