Žene BiH

Svaka od ovih izuzetnih žena je predstavljena kroz oči talentiranih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz Bosne i Hercegovine.
Mala knjiga velikih ženskih priča: Uskoro knjiga #ŽeneBiH za djecu_655d42069cca1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon dvije godine strastvenog rada uspješno je dovršen projekt knjige #ŽeneBiH za djecu! Sarajevski Otvoreni Centar i Žene BiH sjedinile su svoje snage kako bi stvorile nevjerojatno i ekskluzivno izdanje priča za djecu, inspiriranih životnim pričama značajnih bosanskohercegovačkih žena, preuzetih iz originalne knjige #ŽeneBiH. Ilustracije za knjigu je radila umjetnice Nataša Konjević, dok je Lamija Begagić urednica projekta. U knjizi, koja broji 15 priča, učestvovalo je 15 bh. spisateljica. Svi detalji o knjizi bit će objavljeni uskoro.

#ŽeneBiH knjiga predstavlja umjetničku, aktivističku i istraživačku inicijativu koja obuhvata živopisne biografije više od 50 bh. žena koje su razbile okove stereotipa, zalagale se za prava žena i njihovu emancipaciju. Svaka od ovih izuzetnih žena je predstavljena kroz oči talentiranih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz Bosne i Hercegovine. Knjiga donosi priče o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, redateljicama, naučnicama, muzičarkama, liječnicama, aktivisticama, profesoricama i drugim nevjerojatnim ženama iz BiH.

Inicijativu su pokrenule autorice knjige Masha Durkalić, Hatidža Gušić i Amila Hrustić Batovanja s ciljem pridonosa vidljivosti žena u Bosni i Hercegovini, potičući pri tome na slične edukativne projekte.

Ova ideja okupila je veliku zajednicu. Knjiga #ŽeneBiH je s uspjehom izašla iz štampe sredinom januara 2019. godine, a sada će najmlađi imati priliku čitati o moćnim ženama BiH kroz posebno izdanje namijenjeno njima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.