Žene BiH

Svaka od ovih izuzetnih žena je predstavljena kroz oči talentiranih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz Bosne i Hercegovine.
Mala knjiga velikih ženskih priča: Uskoro knjiga #ŽeneBiH za djecu_655d42069cca1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon dvije godine strastvenog rada uspješno je dovršen projekt knjige #ŽeneBiH za djecu! Sarajevski Otvoreni Centar i Žene BiH sjedinile su svoje snage kako bi stvorile nevjerojatno i ekskluzivno izdanje priča za djecu, inspiriranih životnim pričama značajnih bosanskohercegovačkih žena, preuzetih iz originalne knjige #ŽeneBiH. Ilustracije za knjigu je radila umjetnice Nataša Konjević, dok je Lamija Begagić urednica projekta. U knjizi, koja broji 15 priča, učestvovalo je 15 bh. spisateljica. Svi detalji o knjizi bit će objavljeni uskoro.

#ŽeneBiH knjiga predstavlja umjetničku, aktivističku i istraživačku inicijativu koja obuhvata živopisne biografije više od 50 bh. žena koje su razbile okove stereotipa, zalagale se za prava žena i njihovu emancipaciju. Svaka od ovih izuzetnih žena je predstavljena kroz oči talentiranih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz Bosne i Hercegovine. Knjiga donosi priče o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, redateljicama, naučnicama, muzičarkama, liječnicama, aktivisticama, profesoricama i drugim nevjerojatnim ženama iz BiH.

Inicijativu su pokrenule autorice knjige Masha Durkalić, Hatidža Gušić i Amila Hrustić Batovanja s ciljem pridonosa vidljivosti žena u Bosni i Hercegovini, potičući pri tome na slične edukativne projekte.

Ova ideja okupila je veliku zajednicu. Knjiga #ŽeneBiH je s uspjehom izašla iz štampe sredinom januara 2019. godine, a sada će najmlađi imati priliku čitati o moćnim ženama BiH kroz posebno izdanje namijenjeno njima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.