Konačno nešto novo – Zvučnik na čipu

Ovakvi zvučnici su lakši za izradu, a kada se postigne masovna proizvodnja, biće i jeftiniji od tradicionalnih zvučnika.
IMG_3135
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zvučnici u svim današnjim uređajima zasnivaju se na tehnologiji starijoj od jednog veka. Napravljeni su od magneta, kalema i vibracione membrane koja proizvodi zvuk. Međutim, audio startup xMEMS, napravio je zvučnike na potpuno novoj, revolucionarnoj tehnologiji.

Oni su zvučnik napravili na mikročipu, sličnim onima koji se nalaze u svim elektronskim uređajima. Ovakvi zvučnici kreiraju mnogo bolje audio iskustvo, jer imaju neuporedivo brži odziv u odnosu na tradicionalne zvučnike zasnovane na papirnim ili plastičnim membranama. Pod velikim opterećenjem, papir i plastika imaju tendenciju izobličenja, pa se na izlazu dobija „pogrešan“ zvuk. S druge strane, MEMS (Micro-ElectroMechanical System) zvuk „izlazi“ u originalnom projektovanom stanju pod bilo kojim opterećenjem. To znači da takvi zvučnici ostaju balansirani kako je predviđeno i reprodukuju uniformni zvuk i kvalitet u svim radnim uslovima. Pored toga, ovakvi zvučnici su lakši za izradu, a kada se postigne masovna proizvodnja, biće i jeftiniji od tradicionalnih zvučnika.

Zvučnici rade na tehnologiji koju je xMEMS nazvao „ultrasonic amplitude modulation transduction principle“. Suštinski, to znači da zvučnici proizvode ultrazvuk – frekvencije koje ljudi nisu u stanju da čuju, nakon čega ih moduliraju u frekvencije između 20 Hz i 20 KHz. Kako iz kompanije navode, na taj način se dobija bogat i detaljan zvuk u punom čujnom opsegu. Rezultat je potpuno nov način kreiranja zvuka, koji je u stanju da potpuno „isprati“ zvuk koji su muzičari kreirali, pri čemu je bolje prilagođen novim audio formatima.

Ovo je posebno značajno za male zvučnike, kao one koje se upotrebljavaju u slušalicama, a verovatno će se tehnologija kasnije razviti i za upotrebu u velikim, sobnim zvučnicima. Takođe, ova tehnologija je mnogo efikasnija u smanjenju spoljašnjeg šuma.

xMEMS zasnovani zvučnici se već nalaze u prodaji. Ugrađeni su u high-end in-ear slušalice proizvođača Singularity Audio (koštaju 1.500 dolara), kao i u premium proizvodima vijetnamske kompanije Soranik. Kompanija je najavila da će uskoro, u saradnji sa kompanijom Creative, proizvođačem audio karti, slušalica i zvučnika predstaviti mnogo pristupačnije zvučnike, Creative Aurvana Ace2, po ceni od 150 dolara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.