U susret Uniji bošnjačke dijaspore

Nedavno je bošnjački narod još jednom pokazao da je odlučan u pravcu samoorganizovanja.
Ilustracija: Joey Guidone
Ilustracija: Joey Guidone
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Da li je krajnje vrijeme da se bošnjačko tkivo organizuje u respektabilni intelektualni centar koji će navigirati Bošnjake svijeta u smjeru etničke, ekonomske, političke, odbrambene, obrazovne i kulturološke sinergije?

Krajnje vrijeme traje već tridesetak godina! Koliko će to krajnje vrijeme još trajati, teško je procijeniti.

Susjedne zemlje imaju snažene intelektualne centre koji usmjeravaju nacionalnu svijest i strategiju u svrhu postizanja svojih nacionalnih ciljeva. Oni kreiraju javno mnjenje u okvirima svojih nacija, ali i mnogo šire utičući, nažalost, i na oblikovanje bošnjačkog uma i na raslojavamje bošnjačkog tkiva.

Svjedoci smo činjenice da Bošnjaci u Bosni i svijetu imaju ogoman intelektualni, ekonomski, odgojni, patriotski i moralni kapacitet dovoljan da Bosna bude jedna od vodećih država u Evropi. Ali nije! Na dnu je! Zašto?

Svjedoci smo da postoji veliki broj bošnjačkih udruženja sa zvučnim i obećavajućim nazivima, probošnjačkih medija, autorskih djela, akademija, matica Bošnjaka, probošnjačkih portala te Facebook stranica i grupa. Međutim, kada se sabere sav efektivni učinak svih tih „organizovanih“ medija (u širem smislu) možemo slobodno ustvrditi da su rezultati samo verbalne prirode, skup konstruktivnih, ali izuzetno razuđenih razmišljanja bez jasne vertikale, zacrtanog cilja i konkretnih akcija.

Bošnjaci su višemilionski skup sposobnih jedinki. Međutim, od odlaska rh. Alije Izetbegovića Bošnjaci ne uspijevaju iznjedriti novu MATICU, vrhovni autoritet oličen u jednom čovjeku ili jednoj respektabilnoj asocijaciji. Posljedica toga je potpuna dezorijentiranost bošnjačkog tkiva.

Razlozi za to su prilično vidljivi. Ne mogu se oteti nagonu da stanje Bošnjaka ne uporedim sa skupom na nekom „Coctail Party“ gdje svako traži sebi slične sagovornike ili grupe, ćaskaju i razmjenjuju pametna razmišljanja o svemu i svačemu. Ali, za slučajnog prolaznika taj skup izgleda kao ljudska masa iz koje se čuje samo nerazumljiv žamor i poneki smijeh.

Neće iz tog i takvog skupa nikada izaći koristan zaključak koji bi tu masu usmjerio u pravcu ekonomskog progresa i buđenja iz nacionalne nesvijesti. Samo nekada se nađe neko ko pokuca viljuškom o čašu i skrene pozornost prisutnih, da bi ispričao svoj dio priče i tu se Party završava.

No, iz tog sivila dezorijentacije i, naizgled, apatije Bošnjaka, probijaju se povremeno snažne erupcije koje pokazuju da se ispod površine, u narodu, stalno akumulira naboj i očajnička potreba da se bošnjački narod konačno usmjeri i organizuje, te konačno preuzme svoju sudbinu u svoje ruke. Nažalost, karijerizam, bolesna želja za medijskim eksponiranjem, materijalni interesi, podložnost političkom utjecaju, pa i loše rukovođenje gase svaku personalnu ili kolektivnu inicijativu. I zato smo tu gdje jesmo.

Nedavno je bošnjački narod još jednom pokazao da je odlučan u pravcu samoorganizovanja.

Dana 11.2.2023. god. je osnovana Unija Bošnjaka dijaspore čija je misija „Izgradnja identitetskog i tradicijskog okvira Bošnjaka u dijaspori, kao i održavanje ekonomskih i kulturnih veza sa svojom maticom”.

Svaki takav pokušaj treba pozdraviti i podržati. Ako ništa drugo, onda ne odmagati. Ovo je još jedna nada da će se bošnjački narod iz stajaćeg jezera izliti u bistro rijeku i poteći ka svome cilju.

Unija Bošnjaka dijaspore će ovih dana organizovati svoj prvi veliki događaj: Svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka.

Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka će se održati u petak 1.12.2023. godine u Hannoveru u organizaciji Unije Bošnjaka dijaspore. Na svečanoj akademiji će biti prisutno preko 500 gostiju, a skupu će se obratiti preko trideset visokorangiranih zvanica iz izvršne i zakonodavne vlasti iz regiona i Evrope, privrednici, kulturni radnici i drugi.

Za organizaciju ovako impozantnog, praktično međunarodnog skupa, potrebno je bilo uložiti mnogo rada, energije i sredstava, ali prije svega osjećaja obaveze prema svojoj domovini i Sandžaku da se obilježe značajni datumi iz svoje historije, a koji potvrđuju egzistenciju i kontinuitet i BiH i Sandžaka.

Na ovaj način Unija bošnjačke dijaspore demostrira svoju predanost misiji definiranu u svojim programskim ciljevima, ali i pokazuje da u ovoj asocijaciji pulsira energija i aktivnost koja se može, nažalost, rijetko vidjeti kod sličnih bošnjačkih asocijacija.

Želimo im puno uspjeha u nadi da će izbjeći sve zamke koje su do sada gasile svaku zdravu bošnjačku inicijativu. Želimo da vjerujemo da će se vinuti u nebo kao vatrometna raketa, zasijati punim sjajem te da se ovaj put neće polahko gasiti i ponovo utonuti u mrak i beznađe.

Džavid Begović, mr. sci., predsjednik Akademske Inicijative za promjenu ustavnog uređenja BiH

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.