Narativ zdravog razuma i moralnog stava

Previše bi bilo očekivati od vas, gospodine Goldstein, da budete na razini moralne savjesti francuskog mislioca Žan-Pol Sartra.
Ilustracija: Joey Guidone
Ilustracija: Joey Guidone
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na početku bijaše riječ, i, naravno, na kraju će biti riječ – Božja!

Jezik – sposobnost govora, komunikacije i razumijevanja je temeljna razlika između čovjeka i životinje.

Za razliku od naučnog materijalizma, u kojeg se zaklinje ateizam, koji naglašava sličnost čovjeka sa životinjom, religija naglašava čovjekovu razliku od životinje, prije svega zbog čovjekove sposobnosti da misli i govori zato što mu je Bog darovao Svog duha da može razlikovati istinu od laži, pravdu od krivde i dobro od zla.

Dakle, da bi raspoznavao te razlike, koje se tiču njegove zdrave duhovnosti, mentalnog zdravlja i moralnog integriteta, čovjek se mora upoznati sa riječima i rečenicama koje, izražavaju stvarnu istinu, pravdu i dobro.

Prema tome, ispravni narativ za zdrav razum i ispravan moralni stav u vezi Palestine je sljedeći:
To nije Izrael!
Već je to okupirana Palestina!

To nije izraelski grad!
Već je to nezakonito židovsko naselje!

To nije konflikt!
Već je to okupacija!

Nisu to izraelske odbrambene snage!
Već su to izraelske okupacione snage!

To nije terorizam!
Već je to palestinski otpor!

To nije Izraelski narod!
Već su to ilegalni židovski doseljenici!

To nije humano premještanje stanovnika!
Već je to etničko čišćenje!

To nisu desničarski Izraelci!
Već su to terorističke bande doseljenika!

To nije rat protiv Hamasa!
Već je to genocid protiv palestinskog naroda!

Selam palestinskim borcima za slobodu!
Rahmet šehidima Gaze!
Hvala svima u svijetu koji dižu svoj glas protiv genocida i pedocida u Gazi!
Free, Free, Free Palestine!

Postscriptum:
To bi bila poruka za Ivu Goldsteina, hrvatskog historičara, leksikografa i diplomatu židovskog porijekla, čija je knjiga: Jasenovac i Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas, nedvojbeno najuvjerljiviji činjenični i povijesni zapis o jasenovačkom Holokaustu, koji je naročito poznat po nežidovskim žrtava, uključujući i četiri žrtve sa mojim prezimenom – Cerić Devusa, Cerić Omer, Cerić Fadil i Cerić Ilinka.

Nažalost, pristrana strast prema Izraelu bez obzira koliko Izrael ubija palestinske civile i djecu u Gazi nije izdržala Goldsteinovu „naučnu objektivnost“ tako što je, na moje veliko razočarenje, na pitanje voditeljice TV N1 Ivane Erić „da li bolnica može biti legitiman vojni cilj“, odgovorio: “Naravno da može.”

Ljudi, pa zar je to moguće???

Na sreću, autentični židovski historičar Ilan Pappé bolje poznaje povijesne činjenice o odiseji povratka doma palestinskog naroda odakle su ga cionistički okupatori protjerali prije 75 godina. Uvid u Pappéijevu knjigu: The Ethnic Cleansing of Palestine („Etničko čišćenje Palestine“) otkriva svu perverziju i bedastoću cionističke okupacije Palestine.

Stoga, toplo preporučujem Ivi Goldsteinu da pročita ovu knjigu od Ilan Pappéa kako bi stekao znanje i skupio hrabrost da progovori istinu o izraelskim zločinima nad Palestincima te da se ispriča savjesti čovječanstva za svoju izjavu da su bolnice „legitimni vojni cilj.“

Previše bi bilo očekivati od vas, gospodine Goldstein, da budete na razini moralne savjesti francuskog mislioca Žan-Pol Sartra (Jean Paul Sartre), koji je u jeku nacističke moći osudio širenje antisemitizma u Francuskoj, da osudite širenje palestinskog antisemitizama u Izraelu, jer Palestinci su Semiti također.

Ali, očekivao sam, ipak, da se nećete srozati na tako nisku moralnu razinu negacije izraelskog zločina u Gazi poput negacije Holokausta od strane notornih negatora Davida Irvinga u Britaniji, Roberta Griffina u Francuskoj i Alberta Szaba u Mađarskoj.

Očekivao sam da će vaše „objektivne“ uši čuti plač palestinskog djeteta te da ćete otvoriti vaše „objektivne“ oči da vidite da se u Gazi vrši otvoreni izraelski genocid nad palestinskim narodom.

Gospodine Goldstein,
to nije rat protiv Hamasa!
To je genocid protiv palestinskog naroda!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.