Kredibilitet UN-a

I suočeni sa svom ovom brutalnošću, pravna je sramota što UN nisu bili u stanju da nametnu odvraćajuću sankciju ili kaznu protiv Izraela, koji zanemaruje svoje odluke.
Ilustracija: Marcos Ramos
Ilustracija: Marcos Ramos
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) na nacrt rezolucije kojom se zahtijeva “trenutna i produžena pauza” u ratu u Gazi i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava od svih strana je, naravno, vrlo važno i ugodno od humanitarnog i savjesnog gledište.

Međutim, Izrael je odbio ovu odluku, smatrajući je ništavnom.

Jer cionistička država Izrael, pod zaštitom SAD-a i VB-a, nije provela nijednu odluku donesenu u UN-u zbog svoje okupacione politike, napada i masovnih ubistava od svog osnivanja 1948. godine.

Ako neka zemlja prkosi odluci VSUN-a, sljedeći korak je da Vijeće preduzme kaznene mjere.

U skladu sa poveljom UN-a, može narediti ovlašćivanje međunarodnih snaga da kazne zemlje koje se ne pridržavaju odluka Vijeća sigurnosti UN-a.
Značajan primjer ovoga bila je upotreba sile od strane vojnog saveza predvođenog SAD-om da preokrene invaziju iračkog vođe Sadama Huseina na Kuvajt 1991. godine.

Od 1967. godine nikada nije optužen, ispitivan ili kažnjen za okupaciju palestinskih zemalja, deportaciju (prisilnu migraciju) palestinskog naroda i masovna ubistva koja su predstavljala genocid.

Izraelska teroristička država već 75 godina uzrokuje uništavanje, okupaciju, prisilno raseljavanje i ubistva širom Palestine. 17-godišnja blokada učinila je Gazu neprikladnom za ljudski život. Palestinac je ubijen svake 4 minute, a palestinsko dijete svakih 10 minuta. Sada se Gaza, koja je spaljena i uništena, pretvorila u ruševinu. Činjenica je da je Izrael počinio velika razaranja i masovna ubistva gađajući bolnice, škole, džamije i crkve.

Osim toga, iako se mogu pokrenuti tužbe protiv Izraela, koji palestinski narod u potpunosti kažnjava prekidom dotoka struje, goriva, lijekova, vode i hrane u regionu, nažalost, neprimjena ‘međunarodnog prava’ protiv Izraela zbog politička moć i pritisak SAD je još jedno kršenje zakona i ratni zločin.

Ukratko, činjenica je da se pojas Gaze od najvećeg zatvora na otvorenom na svijetu pretvorio u najveće otvoreno groblje.

Cilj Izraela, koji je Palestince podvrgnuo genocidu, je da izbriše Palestinu sa mape.

…I suočeni sa svom ovom brutalnošću, pravna je sramota što UN nisu bili u stanju da nametnu odvraćajuću sankciju ili kaznu protiv Izraela, koji zanemaruje svoje odluke.

Sada, Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu i Haški sud pravde moraju uskočiti kao međunarodna pravna tijela i, bez odlaganja, osuditi državu Izrael i donosioce odluka, posebno premijera Netanyahua, koji ignorišu UN – rezolucije VSUN i prelaze sve crvene linije nepriznavanjem međunarodnog prava.Treba poduzeti radnje na pokretanju krivičnog gonjenja odgovornih za ‘ratne zločine’ i kršenja zakona protiv čovječnosti.
U suprotnom, sudije koje ne vrše svoja ovlašćenja također bi bile krive za kršenje zakona. Osim toga, ovi sudovi će također izgubiti poštovanje i biti diskreditirani.

Ako izraelski premijer Benjamin Netanyahu dobrovoljno ne učestvuje u suđenju u Hagu, on mora ili biti prebačen u Hag kroz operaciju, kao balkanski kasapin srpski lider Milošević, ili mora biti uhapšen tamo ako uđe u zemlju koja priznaje sud.

Čini se da Izrael trenutno nije previše zabrinut za odgovornost prema međunarodnom pravu.

Jer, iza njih stoje SAD i VB, koje zanemaruju univerzalne vrijednosti zakona i ljudskih prava i ugnjetavaju cijeli svijet koristeći svoju vojnu i političku moć, a nažalost, zakon se ne primjenjuje za Izrael i njegove vladare.

Sve ove činjenice pokazuju da u današnjem svijetu vrijedi princip ‘pravo pripada jakima, a ne pravednima’.

Sporazumi i odluke kao što su prava, zakon, univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, mir i sloboda, rezolucije UN-a, Bečka konvencija država i Ženevska deklaracija nemaju više vrijednosti.

Jer te vrijednosti su koncepti koji su ispražnjeni od svoje suštine i koji su diskreditirani i diskreditirani žrtvovanjem političkim interesima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.