Dan Sandžaka

Građani Sandžaka se sa ponosom sjećaju ovog događaja koji je potvrda da je Sandžak mjesto susreta različitosti koje su utkane u svaki njegov dio.
Predsjednica BNV dr. Pramenković čestitala 20. novembar – Dan Sandžaka_655b66a9cab5b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković uputila je čestitku svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka diljem svijeta.

U čestitki se kaže:
„20. novembra 1943. godine, u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS. Ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih u našoj historiji gdje su Sandžaklije iz reda bošnjačkog, srpskog, crnogorskog, albanskog i drugih naroda pokazale jasno antifašističko opredjeljenje.Osnivanje ZAVNO Sandžaka predstavlja civilizacijski iskorak jer su njegovi sudionici pokazali hrabrost, snagu, volju i odlučnost da sami odlučuju o interesima građana Sandžaka, kroz poseban vid samostalnosti i organizacije.

Građani Sandžaka se sa ponosom sjećaju ovog događaja koji je potvrda da je Sandžak mjesto susreta različitosti koje su utkane u svaki njegov dio.U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka, gdje god se nalazili, sretan Dan Sandžaka, sa željom da svaki naredni dočekujemo u slozi, zajedništvu i općem prosperitetu.“

Čestitku je uputio i predsjednik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić:

Poštovane Sandžaklije,
Danas obilježavamo Dan Sandžaka, dan koji nas podsjeća na naše zajedničko naslijeđe i snagu našeg jedinstva. Na ovaj dan, prisjećamo se 20. novembra 1943. godine i osnivačke sjednice Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, koji je bio simbol otpora i borbe za slobodu.
Ovaj dan slavi našu raznolikost i zajedništvo. Sandžak je mjesto gdje se susreću različite kulture, tradicije i historije, koja tka jedinstveni ćilim našeg društva. Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Albanci i Romi – svi smo ukras našeg Sandžaka.
Neka ovaj dan bude podsjetnik na važnost zajedničkog rada, razumijevanja i poštovanja. Okrenimo se ka boljem sutra, gradimo prosperitetan Sandžak i budimo ujedinjeni u očuvanju našeg bogatog naslijeđa.
Želimo mir, sreću i uspjeh. Neka nam je mubarek Dan Sandžaka!

Srdačno,
Usame Zukorlić
Predsjednik Stranke pravde i pomirenja
Nosilac liste UJEDINJENI ZA PRAVDU

Dr Jahja Fehratović se obratio video čestitkom:

”Danas se navršava 80 godina od kada su narodi Sandžaka iskazali svoje antifašističko opredjeljenje.

Rifat Burdžović-Tršo, Sreten Vukosavljević, Volođa i svi ostali hrabri sinovi naših naroda shvatili su da jedino ujedinjeni mogu obezbijediti mir, slobodu i budućnost svome narodu.

Sandžak u budućnosti vidimo kao modernu evropsku prekograničnu regiju, susret kultura i civilizacija, osu spajanja, slobodnog protoka ljudi i roba bez udaranja u integritet država Srbije i Crne Gore.

Građani Sandžaka, neka nam je sretan i hajirli Dan Sandžaka.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.