Breeze of delight

Sinergija ovih talenata uzdiže Breeze of Delight u zvučno remek-djelo. Singl je snimljen u jednom od najboljih studija u Valenciji, El Spot studiju.
Gitarski virtuoz Mirza Redžepagić otvara prozor u svoj muzički svijet sa singlom BREEZE OF DELIGHT_655c1633f003e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U harmoničnom sjedinjenju različitih uticaja, gitarista i kompozitor Mirza Redžepagić, objavio je novi singl Breeze of Delight.

Ovo muzičko putovanje Mirze Redžepagića počelo je na Berklee College of Music u Valenciji, gdje se posvetio proučavanju world, jazz i savremene muzike, stekavši Master diplomu na Odsjeku Contemporary Performance with Production. Živopisni kampus služio je kao stanište izuzetnih muzičara iz više od 60 zemalja, sa kojima Mirza ostvaruje saradnju i koja će kasnije definisati njegov zvuk.

Prvi pogled na ovo muzičko djelo predstavlja slušateljima fuziju flamenka i jazza inspirisanu stilom Alégrias, koja potiče iz Cadiza, srca Andaluzije. Na pjesmi ostvaruje saradnju sa Juan Pablo Ariasom na bubnjevima, Michaelom Venturom na saksofonu i Felipeom Ribeiro Santosom na klaviru. Redžepagićeva flamenko interpretacija čini osnovu muzičkog djela, obogaćena kolumbijskim ritmičkim frazama, jazz saksofonom i brazilskim saudadeom na klaviru, stvarajući kompoziciju koja je vesela i razigrana u raspoloženju, ali istovremeno protkana nostalgijom i melanholijom u koloritu.

Produkciju potpisuje američko-iranska producentkinja Shabnam J. Kermani, miks Jesus Martinez iz Čilea, dok je mastering radio brazilski pijanista i sound engineer Felipe Ribeiro Santos. Sinergija ovih talenata uzdiže Breeze of Delight u zvučno remek-djelo. Singl je snimljen u jednom od najboljih studija u Valenciji, El Spot studiju.

Vizuelna estetika koja prati singl jednako je zavodljiva, prikazujući prepoznatljivo umjetničko djelo Par poznatog bosanskog grafičara Dževada Hoze (1938 – 2020.) kao naslovnicu singla. Spajanje Redžepagićeve muzičke vizije i Hozine likovne umjetnosti stvara višesenzorni doživljaj koji prevazilazi tradicionalne granice.

Prije Breeze of Delight objavljena su dva singla, Uzun Ince Bir Yoldayim i Hicaz Saz Semai, pružajući uvid u raznovrstan i očaravajući svijet koji stvara Mirza Redžepagić. Kako su ovi preludiji utirali put, Breeze of Delight najavljuje nadolazeći album, zakazan za izlazak u aprilu 2024. godine. Album predstavlja saradnju sa 15 muzičara koji dolaze iz SAD-a, Brazila, Kolumbije, Indije, Kipra, Jordana, Pakistana i drugih zemalja. Pretpostavljamo da će ovaj album biti svjedočanstvo o univerzalnom jeziku muzike, promovirajući raznolikost i jedinstvo kroz zavodljivu fuziju zvukova i kultura.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.