Slonovi jedni drugima daju imena?

Istraživači su također otkrili da slonovi jače reaguju na pozive koji su izvorno bili upućeni njima, a ne drugim slonovima.
Zanimljivo otkriće: Slonovi jedni drugima daju imena?_65558c3c3acf3.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kada govorimo o poznatim slonovima, mnogima padaju na pamet imena poput Babara ili Damba. Međutim, ta imena, iako su nam dobro poznata, ne odražavaju način na koji slonovi međusobno komuniciraju. Prema naučnicima, ako ste slon, vaše ime zvuči više kao nizak, brujajući zvuk.

U nedavnoj studiji, objavljenoj 23. avgusta na BioRxivu, istraživači su otkrili da afrički slonovi savane (Loxodonta africana) proizvode zvukove koji su specifični za pojedine članove svojih društvenih grupa, a ostali članovi grupe na te zvukove reaguju prepoznajući ih. Dakle, slonovi zapravo koriste specifične zvukove koji funkcioniraju kao imena za međusobno oslovljavanje.

Ovo ih čini prvim ne-ljudskim životinjama koje se međusobno oslovljavaju na način koji ne oponaša zvukove primatelja, što je uobičajeno za delfine i papige. Iako i druge životinje proizvode takozvane “referentne pozive” za identifikaciju objekata kao što su grabežljivci ili hrana, smatra se da su ti pozivi instinktivni i ne zahtijevaju učenje u društvenom kontekstu.

U ovoj studiji, tim je snimio 527 poziva slonova u većem ekosistemu Samburu na sjeveru Kenije i 98 poziva u Nacionalnom parku Amboseli na jugu Kenije. Identificirali su brujanja specifična za 119 pojedinaca, analizirajući koji članovi skupina ženskih slonova i njihovog potomstva su bili odvojeni od stada ili su se približili u trenutku svakog poziva, prenosi geek.hr.

Korištenjem računalnog modela, istraživači su točno identifikovali primatelje 20,3% od 625 snimljenih poziva. Ovo otkriće predstavlja značajan napredak u razumijevanju složene komunikacije ovih izuzetno inteligentnih životinja.

Caitlin O’Connell-Rodwell, biologinja slonova s Harvard Medical Schoola koja nije bila uključena u studiju, izjavila je za Live Science da su pozivi slonova sofisticiraniji nego što se ranije mislilo. “Postoji brujanje za kontakt, protiv grabežljivaca, pozdravno brujanje… Svi izgledaju gotovo isto na spektrogramu,” rekla je. “AI nam omogućuje da bolje shvatimo na što se slonovi fokusiraju.”

Ispostavilo se da ti pozivi nisu generički zvukovi, već su specifični za primatelja, što dodatno potvrđuje složenost njihove komunikacije. Istraživači su također otkrili da slonovi jače reaguju na pozive koji su izvorno bili upućeni njima, a ne drugim slonovima.

“Ova studija pokazuje kako slonovi navigiraju kroz prostrane krajolike i održavaju kontakt s određenim pojedincima,” dodala je O’Connell-Rodwell. “To omogućuje slonovima da se šire na veće udaljenosti, a da i dalje održavaju blisku vezu s pojedincima, a ne samo s grupom.

” Ovo otkriće ne samo da nam daje uvid u složenu društvenu strukturu i komunikacijske sposobnosti slonova, već i izaziva divljenje prema ovim nevjerojatnim bićima, naglašavajući važnost njihove zaštite i očuvanja njihovih prirodnih staništa. Slonovi, kao vrsta s izraženom društvenom strukturom i naprednom komunikacijom, zaslužuju našu punu pažnju i trud u očuvanju njihove dobrobiti i okoliša u kojem žive.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.