Zabrana ChatGPT-a

Microsoft je navodno naveo da “iako je tačno da kompanija ulaže u OpenAI i da ChatGPT ima ugrađene mere zaštite od nepravilne upotrebe, to je ipak usluga treće strane.”
Ilustracija: Wikimedia Commons
Ilustracija: Wikimedia Commons
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Razlozi su bezbednost i zabrinutosti za podatke

Microsoft je privremeno zabranio svojim zaposlenima da koriste ChatGPT “zbog bezbednosti i zabrinutosti za podatke”. Kompanija je objavila ovo novo pravilo na internom sajtu. Zatim je blokirala korporativne uređaje kako ne bi mogli da pristupe AI chatbot-u. Iako su određene tehnološke kompanije ranije zabranile i blokirale internu upotrebu ChatGPT-a, izuzetno je čudno što to čini i Microsoft obzirom da je najveći i najznačajniji investitor OpenAI-a.

U januaru je Microsoft obećao da će investirati 10 milijardi dolara u razvoj OpenAI-a u narednih nekoliko godina. Kompanija je ranije uložila 3 milijarde dolara u tu OpenAI. Alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji koje je implementirao u svoje proizvode, poput Bing-ovog chatbot-a, takođe koriste veliki jezički model OpenAI-a. Međutim, Microsoft je navodno naveo da “iako je tačno da kompanija ulaže u OpenAI i da ChatGPT ima ugrađene mere zaštite od nepravilne upotrebe, to je ipak usluga treće strane.” Kompanija je savetovala svoje zaposlene da “budu oprezni”, dodajući da isto važi i za druge usluge trećih strana, uključujući i AI generator slika Midjourney.

Microsoft-ova zabrana ChatGPT-a bila je neočekivana, ali i brza. Navodno, nakon što je objavio ovo pravilo, Microsoft je brzo vratio pristup chatbot-u. Prema informacijama, kompanija je uklonila i deo teksta iz svojih obaveštenja koji se odnosio na blokiranje softvera za dizajn – Canva. Portparol kompanije je naveo da je zabrana bila greška, iako je obaveštenju eksplicitno naveden ChatGPT. Microsoft je vratio pristup čim je shvatio svoju grešku. “Testirali smo sisteme kontrole krajnjih tačaka za velike jezičke modele i nenamerno ih uključili za sve zaposlene”, rekao je portparol.

“Kao što smo ranije naveli, podstičemo zaposlene i korisnike da koriste usluge poput Bing Chat Enterprise-a i ChatGPT Enterprise-a koje imaju visoke nivoe zaštite privatnosti i bezbednosti.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.