Armagedon i kazna

“Uzmete mi vodu, zapalite masline, uništite kuću, uzmete moj posao, ukradete moju zemlju, zatvorite mog oca, ubijete moju majku, bombardujete moju zemlju, izgladnite nas sve, ponizite nas sve, ali ja sam kriv kada ispalim raketu nazad“.
Ilustracija: Benedetto Cristofane
Ilustracija: Benedetto Cristofane
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sve je više pobornika za kažnjavanje izraelske države za svireposti ispoljene u ratu u Gazi protiv stanovnika Palestine. Izraelske vojska je nakon incidenta u njihovom dvorištu krenule u osvetničku kampanju protiv svih Palestinaca pri čemu je poniženi „lav“ ispoljio veću agresivnost od njemačkih nacista u istrebljenju Jevreja u II svjetskom ratu. U Armagedonu smještenom danas tlu Gaze dogodio se ratni zločin velikih, teško mjerljvih razmjera. Izraelci su počinili nesumnjiv i jasan genocid u kojem ispaštaju svi stanovnici Gaze, medicinski radnici, bolesnici i što je najgore djeca koju cionisti ubijaju bez milosti. Nakon jednomjesečne vojne kampanje kojoj je cilj raseliti preostale Palestince kao da se zapadni svijet „ujeo za jezik“ i sve više preovlađuje kajanje za zločine.

Ovdje govorim o stanovnicima a ne i vladama. Ono što je naš portal govorio od samog početka – da je izvršen genocid i ratni zločin, moderni armegedon – sada sve više postaje jezik „zapadnjaka“. Bosnjaci.net. su prvi ili među prvima u svijetu, odmah po izbijanju sukoba, formirali platformu OPTUŽUJEM – I ACCUSE na bosanskom i engleskom jeziku. Imena zločinaca, izraelskih političara, koji su na bilo koji način učinili ratni zločin, podstrekavali na njega, pomagali u njegovoj realizaciji i imena ubica egzekutora našla su se na ovoj listi, a biće ih još mnogo, jer je učinjen stravičan zločin.

Da na listu nismo stavili Itamara Ben-Gvira, ministra nacionalne bezbjednosti, on bi se sasvim sigurno našao na njoj zbog rečenice da „svakog ko podržava Hamas treba eliminisati“ kao i zbog podjele 25.000 komada oružja doseljenicima za maltretiranje i ubijanje Palestinaca na Zapadnoj obali. Posljednje ime koje smo priodali ovom spisku zlikovaca a koji će bez sumnje biti dug je ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich. Pisat ćemo, pa ćemo vidjeti. Ali, ohrabruje što više nismo sami, što se pojavljuju čak i neki zapadni zvaničnici, kao npr. španska ministrica Ione Belarra. Ona je kazala bez uvijanja da je Izrael počinio genocid i pokušaj istrebljenja cijelog naroda, kao i etničko čišćenje.

U međuvremenu, okupilo se više od 60 ljevičarskih političara, nas iz Evrope i Južne Amerike, koji su pokrenuli peticiju kojom se poziva Međunarodni krivični sud (ICC) da istraži izraelske vođe za genocid. Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) Mick Wallace i Clare Daly izjavili su, što su zabilježili Bosnjaci.Net, da je Izrael počinio genocid u Pojasu Gaze, a da su Evropska unija (EU) i neke evropske vlade šutnjom postali potencijalni saučesnici u tom zločinu. Mi nećemo šutjeti, jer bismo tako bili na strani zločinaca. Naše namjere smo jasno pokazali na našoj platformi (pogledaj Optužnicu ‒ I accuse ) potpisujući se punim imenom dok su brojni intelektualci iz Bosne i Hercegovine „spavali“ i još spavaju ne želeći da se zamjere cionističkoj državi i Zapadu. Oni i dalje čekaju razvoj situacije u Palestini.

Pisao sam lično premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu 14. novembra ove godine kao bivši savjetnik predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Optužio sam Izrael za velike ratne zločine i genocid u Gazi i da takvu agresiju i eskalaciju sile nad jednim narodom nemoćnim da se brani svijet još nije vidio. Napisao sam da je Sarajevo pretrpjelo surova ubijanja i razaranja od strane srpskih radikala (1992‒1995) i da mi odlično razumijemo patnje Palestinaca. Uz mnogo napora dostavio sam ovo pismo u Jerusalem s obzirom da su mail adrese povučene iz javnosti. Naše stavove o Izraelu potvrdio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekavši da je Izrael „teroristička država koja provodi ratne zločine i krši međunarodno pravo u Gazi“, pri čemu je ponovio stav da Hamas nije teroristička organizacija. Danas me je najviše obradovao Noam Čomski s čijim mišljenjima se često nisam slagao, barem što se tiče rata na našim prostorima. O izraeskom zločinu Čomski je doslovno napisao:

„Uzmete mi vodu, zapalite masline, uništite kuću, uzmete moj posao, ukradete moju zemlju, zatvorite mog oca, ubijete moju majku, bombardujete moju zemlju, izgladnite nas sve, ponizite nas sve, ali ja sam kriv kada ispalim raketu nazad“.

Priče iz Armagedona još nisu ispričane.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.