Sinergijom do snažnijeg glasa manje brojnih naroda

Bićemo njihov glas u kampanji ali i u skupštini Srbije i svim državnih organima u kojima budemo učestvovali.
Zukorlić: Sinergijom do snažnijeg glasa manje brojnih naroda_65542c7990b3b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov naveli su da je njihova zajednička izborna lista odraz želje da kroz sinegriju osnaže glasove nevećinskih zajednica, pogotovo što vrlo slično razumiju društveni položaj tih zajednica, kao i da ih je na to uputila dobra saradnja u Skupštini Srbije.

Zukorlić je rekao da je stranka na čijem je čelu inicirala da ujedini snage svih onih koji se slažu sa njenim programom u listu pod nazivom „Ujedinjeni za pravdu“ i da je politička snaga već pokazana brzom predajom potpisa Republičkoj izbornoj komisiji.

„Ovo nije samo savez Bošnjaka i Hrvata, već svih manje brojnih naroda u ovoj državi. Oni će na ovoj listi imati predstavnike, jer mi ne okupljamo samo Bošnjake već i veliki broj Roma, Aškalije i druge narode. Bićemo njihov glas u kampanji ali i u skupštini Srbije i svim državnih organima u kojima budemo učestvovali“, rekao je Zukorlić, koji je bio i potpredsjednik Skupštine Srbije.

Žigmanov naveo da sa optimizmom gleda na rezultate koje će njihova zajednička lista postići na republičkom i pokrajinskom nivou, očekujući da će je podržati i građani, van ove dvije zajednice, kojima je stalo do demokratske vrijednosti da predstavnici manjinskim zajednica budu uključeni u proces donošenja odluka i vidljiviji u političkom polju.

Komentarišući činjenicu da na republičkoj listi SSP i Zukorlić imaju vodeću ulogu, a da će na pokrajinskoj listi biti obrnuto, Žigmanov kaže da “nije bitna toliko pozicija već programsko okupljanje građana koji čine 11 posto biračkog tijela, a da je njihova artikulacija često nedovoljno vidljiva”.

Usame Zukorlić kaže da je SSP pokazala da je “najjača bošnjačka stranka u ovoj državi”, što je dokazala time da je među prvima skupila dovoljan broj potpisa i predala izbornu listi, a da će se zalagati za ravnomjerniji regionalni razvoj.

“Sandžak i Subotica su daleko od Beograda, kao što su i jug Srbije, Preševo, zapostavljeni… Sa ljubomorom slušamo o brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, a mi u Novom Pazaru sanjamo da imamo običnu prugu, da i mi imamo aerodrom, da se razvija privreda, turizam, vjerski turizam…”, istakao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.