Glas generacija u crnogorskom novinarstvu

Njene reportaže nisu bili samo informacije, već su bili prozori u ljudske sudbine i priče koje su dodavale slojeve razumijevanja i empatije.
Ilustracija: SUP LQ
Ilustracija: SUP LQ
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Put novinara, nije nikada lak. On nosi u sebi brojne izazove i odgovornosti koje su sastavni dio ove plemenite profesije. Ali među tim brojnim herojima novinarstva, jedna osoba se izdvaja svojom predanošću i neprocjenjivim doprinosom – Slavica Kruščić-Vasović. Njena života priča je inspiracija za mnoge od nas. Slavica Kruščić-Vasović nije samo oblikovala svoju karijeru kao novinarka, već je postala simbol tog zanata u Crnoj Gori. Njen glas, entuzijazam i predanost postali su glas generacija, prenoseći informacije, priče i emocije slušaocima i gledaocima širom države. Njen doprinos novinarstvu nije samo profesionalan, već i duboko emotivan.

Slavicu Kruščić-Vasović bih najbolje opisao riječima novinarke Kristijane Amanpour, koja je jednom zapisala: “Novinarstvo je za mene bila izazovna, avanturistička, i na neki način, buntovna profesija koja mi je omogućila da istražujem svijet i dijelim priče koje su imale značaj za društvo.“ Slavica Kruščić se rodila u tadašnjem Titogradu, gdje je završila Pravni fakultet i stekla temeljno obrazovanje. Ipak ljubv prema novinarstvu nadvladala je pravo. Prvo praktično znanje i vještine stekla je u tadašnjem Radio Titogradu u vremenima kada je struka vladala ovom profesijom, a svaki detalj ličnosti bio od izuzetne važnosti.

U potrazi za izazovima svoje profesije, Slavica Kruščić-Vasović je donijela hrabru odluku da svoj posao nastavi na Radio Cetinju, tačnije 13. novembra 1991. godine da učestvuje u obnavljanu ovog medija. U toj odluci ogleda se njen duboki angažman prema novinarstvu i njena spremnost da se suoči s teškim izazovima vremena u kojem je živjela. Radio Cetinje, tokom tih teških ratnih godina na prostorima bivše Jugoslavije, postalo je svjetionik nade i istine u medijskom pejzažu Crne Gore. Dok su topovi tutnjeli nad Dubrovnikom, Hrvatskom, Sarajevom i Bosnom, i nad brojnim drugima gradovima i mjestima na Cetinju su se čule pjesme Kemala Montena, Crvene Jabuke, Magazina, Borisa Novkovića i drugih. Radio Cetinje je postalo simbol uprkos besmislenom nacionalizmu, ludilu rata, progonima i stradanjima drugih i drugačijih. Program Radio Cetinja podsjećao je mnoge na njihovu nemirnu savjest, pozivajući ih na razmišljanje o svireposti rata i stradanju nevinih ljudi. Slavica Kruščić-Vasović je svojim radom na Radiju Cetinje postala nezamjenjiv dio ove svijetle tačke na medijskom nebu Crne Gore. Njena strast prema novinarstvu i sposobnost da prenese važne priče bila je od neprocjenjive važnosti. Kroz njen rad, ona je donijela nadu i razumijevanje ljudima u tim teškim vremenima. Njena odluka da ostane na Radio Cetinju i pruži podršku ovom mediju tokom ratnih godina svjedoči o njenom moralnom integritetu i odanosti novinarskom pozivu i profesiji. Njen rad je bio glas razuma i saosjećanja u vremenima kada su mnogi zaboravili na te vrijednosti. Slavica Kruščić-Vasović je postala simbol hrabrosti i istine u medijskom svijetu Crne Gore, a njen doprinos novinarstvu ostaje trajan. Njena priča nam govori o snazi novinarstva i moći informacija da oblikuju svijet i svijest i mijenjaju tok istorije.

O svim tim vremenima provedenim na Cetinju zna da kaže: “Uvijek i prije svega, bila sam novinarka, a svoj novinarski zanat sam usavršavala na Cetinju, u srcu Crne Gore. Ta srednjovjekovna Prijestonica i Grad Heroj postali su moj drugi dom, a njegova bogata istorija i kulturna baština postali su inspiracija za moje novinarsko izvještavanje. Cetinje mi je pružilo priliku da dublje razumijem duh Crne Gore i njenog naroda, te da prenesem priče koje su oblikovale ovu zemlju kroz vjekove.“

Njen čarobni glas u tim ratnim devedesetim predstavljao je glas razuma i svjetla u tamnim vremenima. Bio je i ostao to glas koji nam je donosio priče o ljudima, njihovoj hrabrosti i otporu u suočavanju s teškim izazovima. Njene reportaže nisu bili samo informacije, već su bili prozori u ljudske sudbine i priče koje su dodavale slojeve razumijevanja i empatije. Njene reportaže, priče i razgovori s Cetinjanima postali su izvor nade. Bili su to itekako značajni prilozi jer su podsjećali ljude da, uprkos teškoćama, postoji snaga u zajedništvu i solidarnosti. Njen glas nije samo izvještavao o događajima, već je donosio svjetlo u tamne trenutke i vraćao vjeru u ljudsku dobrotu. Kroz svoj novinarski rad, Slavica Kruščić-Vasović je postala most između medijskog svijeta i stvarnog svijeta, izražavajući duboko saosjećanje prema svojim sagovornicima. Njen doprinos kao novinarke na Cetinju tokom devedesetih ostaje neizbrisiv i podsjeća nas na moć novinarstva da oblikuje javno mišljenje i inspiriše pozitivne promjene u društvu. Cetinje i Crna Gora ostali su na njenim vječnim izvorima inspiracije, uprkos svim izazovima koje je doživjela tokom 1991-1997.

KARIJERA U USPONU

Njen javni angažman nije samo privukao pažnju na njene brojne intelektualne i novinarske kvalitete, već je takođe istaknuo njene duboke vrijednosti koje je krase. Slavica Kruščić-Vasović nije samo novinarka; ona je harizmatična figura koja je svojim prisustvom isijava pozitivnu energiju i požrtvovanost prema novinarstvu. Njena profesionalnost i ozbiljan stav prema profesiji su očitg u svakom aspektu njenog rada. Njena sposobnost da istražuje, postavlja ključna pitanja i prenosi informacije s preciznošću i odgovornošću postavljajući tako jasne standarde za novinarstvo. Kroz svoj posao, ona je uvijek teži istini i korektnom izvještavanju.

Prihvatajući izazov karijere u Radio-televiziji Crne Gore (RTVCG) nakon 1997. godine, Slavica Kruščić-Vasović je demonstrirala svoju posvećenost profesiji i ljubav prema medijskom radu. Njen pristup poslu bio je ozbiljan, a njen profesionalizam neosporan. Ona je uzor mnogima u medijima, jer je svojom stavovima, odgovornošću i integritetom postavljala visoke standarde u svom radu. Njen doprinos medijima i novinarstvu nije samo u informacijama koje je prenosila, već i u načinu na koji je oblikovala percepciju medija i novinara u Crnoj Gori. Njena harizma i profesionalnost su postale simboličke odrednice za integritet i ozbiljnost u novinarstvu. Za Slavicu Kruščić-Vasović, novinarstvo je mnogo više od posla, to je poziv, odgovornost i moć. To je spona između svijeta informacija i javnosti, most između istine i društva. Novinarstvo oblikuje našu percepciju svijeta i pomaže nam da donosimo značajne i dragocjene odluke. U svom suštinskom obliku, novinarstvo je potraga za istinom i njenim prenošenjem široj publici a ona to itekako umije.

Kroz svoj dugogodišnji javni angažman u Radio-televiziji Crne Gore (RTVCG) i širem društvu, Slavica Kruščić je do sada obavljala niz značajnih i profesionalnih dužnosti koje su doprinijele različitosti i kvalitetu medijskog pejzaža. Njen doprinos i posvećenost ovim ulogama su od neprocjenjive važnosti. Pa je bila; Urednik Novosti dana RTCG: Kruščič je bila ključna figura u uređivanju vodećeg informativnog programa RTCG, đe je njen profesionalizam i preciznost doprinijeli tačnom i relevantnom izvještavanju; Prvi urednik Radija 98: Na čelu Radija 98, donijela je svoju kreativnost i novinarsku strast, oblikujući program koji je zadovoljio ukuse i potrebe publike; Odgovorni urednik Jutarnjeg programa TVCG: Njen rad na jutarnjem programu na TVCG je bio ključan za osiguranje kvaliteta i raznovrsnosti programa koji su gledaoci pratili svako jutro; Autor dokumentarnih serijala: Njeni dokumentarni serijali, kao što su „Velika i mala Amerika,“ „Priče sa Korzike,“ „Od Ajfela do Diznija,“ i „Priče iz Pariza,“ odražavali su njen entuzijatam i profesionalnost prema istraživanju i sposobnost pričanja priča koje su intrigirale publiku.

Serijal emisija „Putevi života“ o osjetljivim kategorijama: Njen rad na ovom serijalu je dodatno isticao njenu osjećajnost i saosjećanje prema ljudima koji su često marginalizioani u društvu; Prva je urednica Redakcije za osjetljive kategorije: Njen angažman na ovoj funkciji je isticao njenu predanost promociji prava i interesa osjetljivih grupa u društvu; Rukovodilac Promocije RTCG: Slavica Kruščić je imala ključnu ulogu u promociji programa i vrijednosti RTCG, čineći je prepoznatljivom i relevantnom medijskom kućom; Emisije Zumiranje: Kao voditeljka emisije „Zumiranje,“ doprinosila je analizi i dubljem razumijevanju aktuelnih dešavanja u društvu; Prvi urednik Parlamentarnog programa: Kao urednik je osiguravala odgovorno i informativno praćenje rada parlamenta i političkih dešavanja u zemlji; Predavač u Upravi za kadrove za Odnose sa javnošću i javni nastup; Njen doprinos u obuci budućih stručnjaka za odnose s javnošću i javni nastup bio je ključan za razvoj komunikacijskih vještina i profesionalizma.

SLAVICA I MONTENEGRIZAM

Slavica Kruščić-Vasović, je ponosna Crnogorka, koja traje u medijskom prostoru Crne Gore i time značajno doprinosi montenegrizmu. Kroz svoj rad u brojnim emisijama, prilozima i razgovorima, ona je prenosila istinsku suštinu Crne Gore i promovisala montenegrizam kao vrijednost koja treba da se njeguje i čuva. Njen imperativ bio je i ostao sloboda i ljubav prema jedinoj državi – Crnoj Gori. Kroz svoj novinarski rad, Slavica je isticala važnost suvereniteta Crne Gore i njenog nezavisnog identiteta. Njeni prilozi nisu bili samo izvještaji; bili su prozori u duboku vezu Crnogoraca sa svojom zemljom i njenom bogatom istorijom. Montenegrizam, kao izraz nacionalnog ponosa i identiteta, jačao je u njenim pričama i reportažama. Njen posvećeni rad pomaže mnogima da bolje razumiju i cijene bogatstvo kulture, tradicije i jezika Crne Gore. Slavica Kruščić-Vasović je postala jedan od medijskih simbola montenegrizma, podstičući ljude da budu ponosni na svoju zemlju i njenu borbu za suverenitet. Kroz njen rad montenegrizam nije bio samo riječ, već i osjećaj, duboko usađen u srce svih onih koji su pratili njene emisije. Njen doprinos promociji montenegrizma je nezaobilazan. Slavica Kruščić-Vasović je postala jedan od živih simbol montenegrizma, podsjećajući nas na važnost očuvanja vlastitog identiteta i ponosa u današnjem globalnom svijetu.

No, novinarstvo nije samo posao; to je poziv, odgovornost i moć koju ona ima. Novinari se često moraju suočiti s pritiscima, rizicima i moralnim dilemama dok tragaju za istinom. Njen rad ima potencijal da promijeni tok istorije i oblikuje društvene promjene. Njihove novinarski pristup i analize oblikuju naša mišljenja, stavove i percepciju svijeta oko nas. Slavica Kruščić-Vasović nije bila samo novinarka; ona je osoba koja se suočavala s izazovima, pritiscima i napadima zbog svojih procrnogorskih stavova i uvjerenja. U društvu đe su mnogi novinari poklekli pred pritiscima i postali sluge tuđih država i režima, ona je ostala nepokolebljiva u odbrani svojih principa i ideala. Njen integritet nije podlegao pritiscima ili prijetnjama. Ona je ostala vjerna svojim uvjerenjima i nastavila se zalagati za suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Njen rad je postao simbol hrabrosti i upornosti, podsjećajući nas na važnost nepopustljivosti u odbrani vlastitih principa. Slavica Kruščić-Vasović nam pokazuje da novinarstvo nije samo izvještavanje; to je i borba za istinu i pravo da se ta istina čuje. Njen primjer podsjeća nas da novinarstvo može biti instrument promjene i borbe za slobodu, bez obzira na izazove koji stoje pred novinarima. Ovakvi primjeri heroina se ne povlače pred prijetnjama i opasnostima; oni hrabro koračaju naprijed, noseći zastavu istine, slobode i odgovornosti.

AKTUELNI TRENUTAK I MANJEBROJNI NARODI

Danas gradi mostove sa manje brojnim narodima u Crnoj Gori kroz emisiju „Mostovi.“ Dok mnogi možda vide podjele, ona vidim priliku za povezivanje i razumijevanje. Njeno novinarstvo nije samo izvještavanje; to je posvećenost izgradnji mostova između različitih zajednica i kultura. Kroz emisiju Mostovi, stvara platformu za dijalog i razmjenu ideja između manjebrojnih naroda u Crnoj Gori. To je prilika da se čuju glasovi koji su često zanemareni ili zaboravljeni. Graditi mostove znači graditi razumijevanje i solidarnost, i to je ono što je pokreće. Dobitnica je nagrade „Statua Slobode“ od strane Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku, koju joj je dodijelio predsjednik Esad Rastoder, kada je bila njihova gošća povodom 21. maja dana državnosti Crne Gore. Ova nagrada predstavlja priznanje za njen trud i posvećenost izgradnji mostova između različitih kultura i zajednica u Crnoj Gori. Nagrade su lijepe, ali ono što je važnije od toga je kontinuirani rad na izgradnji mostova između ljudi. To je rad koji se ne završava jednim priznanjem, već traje cijeli život. Kroz emisiju „Mostovi“, Slavica Kruščić-Vasović otvara vrata za razgovor i razmjenu između manjebrojnih naroda i Crne Gore. Njen fokus na važnim temama i pričama ovih zajednica omogućava im da se osjećaju vidljivim i važnim. To je posebno važno u društvu đe manjinski narodi često suočavaju s izazovima i predrasudama. Njen doprinos očuvanju kulturi i tradiciji manjebrojnih naroda u Crnoj Gori je neprocjenjiv. Ona pomaže u očuvanju njihove kulturne baštine i identiteta, čineći Crnu Goru mjestom đe različite kulture cvjetaju zajedno. Kroz svoj rad i emisiju „Mostovi“, Slavica Kruščić-Vasović gradi mostove između ljudi i kultura, čineći Crnu Goru bogatijom i raznovrsnijom. Njen trud podstiče međuetničku harmoniju i solidarnost, čineći Crnu Goru mjestom đe različite zajednice zajedno stvaraju ljepšu budućnost.

Slavica je i ponosna majka ćerke Milene kojoj prenosi ljubav prema ovom teškom i izazovnom pozivu.

Na kraju završiću esej o Slavici Kruščić-Vasović sopstvenim razmišljanjem: ,,Hrabra žena nije definisana samo svojom hrabrošću, već i svojim integritetom, nezavisnošću i dubokom ljubavlju prema svojoj državi. Njena hrabrost dolazi iz unutrašnjeg uvjerenja da je pravda važnija od ličnih strahova. Njena nezavisnost je izvor njene snage, jer ne dopušta da je ograniče ili utišaju. Njena ljubav prema državi je osnova njenog djelovanja, jer zna da je promjena moguća samo kroz posvećenost i odanost. Hrabra žena je inspiracija za sve nas da slijedimo svoje principe i da se borimo za bolje sutra.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.