Promocija filma „Muftijin amanet“ u Frankfurtu

Zajednički zadatak sviju nas koji smo voljeli rahmetli Muftiju i koji su ga zavoljeli nakon njegove smrti jeste da implementiramo ono što smo od njega naučili.
Održana promocija filma „Muftijin amanet“ u Frankfurtu_655182e1e2b05.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Frankfurtu je održana promocija dokumentrnog filma „Muftijin amanet“, autora Armina Čolakovića. Nakon Novog Pazara, prva je promocija u dijaspori. Sala centra „Tarik“ bila je premala da primi sve zainteresirane koji su došli i na ovaj način poslati poruku da Muftijina ideja živi i sakuplja plodove i nakon njegovog preseljenja na Bolji svijet. Svojim prisustvom događaj su uveličale brojne delegacije, kako iz Njemačke tako i iz drugih zemalja Zapdne Evrope. Na samom početku u ime domaćina prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu predsjednik Inicijativnog odbora Dijaspora SPP Fahrudin Farko Hamidović.

Film je izazvao pregršt emocija kod prisutnih, obzirom da su skoro svi od njih imali prilike susretati se sa rahmetli Muftijom, učiti od njega i biti mu podrška u trodecenijskom putu afirmacije Bošnjaka.

U ime Mufty fondacije koja je pokrovitelj ovog dokumentarnog filma obratio se predsjednik Upravnog odbora, sin rahmetli Muftije, Usame Zukorlić.
„Muftija je ostavio iza sebe ogromne rezultate za koje smo mi dužni da nastavimo da brinemo. Na mnogo je polja podigao stepen i ljestvicu našeg dostojanstva. Zajednički zadatak sviju nas koji smo voljeli rahmetli Muftiju i koji su ga zavoljeli nakon njegove smrti jeste da implementiramo ono što smo od njega naučili. Kroz film ćete vidjeti šta je to sve isklesalo kroz život rahmetli Muftiju, kroz primjere rahmetli predaka, njegovog djetinjstva, odrastanja, škole, vojske koju je služio, pa sve do studija koje je u pustinji završavao, do dana kada je sa svega 23 godine postao muftija Islamske zajednice“, kazao je Usame Zukorlić.

Hamza Škrijelj je izveo kasidu „Muftiji“ dajući dodatnu emociju cijelom skupu, a prisutnima se obratio i predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore prof. Mithat Mujović.„Dvije su godine kako rahmetli Muftija nije sa nama, ali je tako intenzivno u našim srcima, djelima, aktivnostima i to će biti tako sigurno dok ova generacija živi a i nastaviće se i u narednim generacijama, ako Bog da, zato što je Muftija ideja, Muftija je svjetlo na putu, neko ko nam je u našem vremenu na najljepši način približio sunnet Poslanika s.a.w.s. i osvijetlio put u svim dimenzijama ljudskog života kako treba da se ponaša jedan ponosan, dostojanstveni vjernik“, kazao je Mujović.

Ovih se dana očekuju promocije filma i u drugim gradovima dijaspore.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.