“Džennetskom vildanu Suhejlu”

Svoje tijelo nije odjenuo maturskim niti vjenčanim odijelom, ali ga je kao čist i neuprljan odjenuo bijelim platnom kao poruku svima da odlazak sa ovog svijeta ne bira ni vrijeme ni godine.
IMG_3107
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prepunoj sali „Kathe-Kollwiz“ u Dortmundu, 11.11.2023. godine, održana je posebna manifestacija na kojoj je promovirana kasida „Džennetskom vildanu Suhejlu“, mladiću koji je bio simbol lijepog ahlaka i bogobojaznosti. Preko 800 prisutnih u sali spojila je ljubav prema dječaku kojeg su svi voljeli, a koji je preselio na Bolji svijet.

Ovu večer posebnom su učinili predavači hfz. Zikret ef. Mustafić i Suhejlov otac hfz. Haris ef. Kalač.
Ovo je bila i večer Kur´ana koju su učenjem Allahove knjige oplemenili hfz. dr. Haris ef. Hadžić, hfz. Edin ef. Matović i Asmer ef. Ujkanović.

Učenjem ilahija i kasida večer su uljepšali Muharem Mešinović, Ahmed Patković i Hamza Škrijelj.
U uvodnom dijelu odlomak iz Časnog Kur´ana proučio je gost iz Sandžaka, hfz. dr Haris ef. Hadžić, da bi se na početku obratio Hamza Škrijelj, autor i izvođač kaside „Džennetskom vildanu Suhejlu“.

Dugo se je, istakao je on, spremao na ovaj iskorak. Bilo je to iznenađenje za Harisa i njegovu porodicu, a na njegovo insistiranje, dodaje, učešće u kasidi uzeo je i hfz. Haris ef. Kalač. Ova kasida je, završava, za svu djecu ovoga svijeta koja su se čista i neuprljana vratila svom Gospodaru.

Onda su se svjetla u sali ugasila, a kasida sa spotom premijerno je prikazana. More emocija preplavilo je prisutne na čijim su se licima vidjele suze. Na emotivan i, nadasve, poseban način sačuvao se spomen na jednog dječaka lijepog ahlaka.
Uvodnu riječ u ime domaćina uputio je Abdullah ef. Mujović, čovjek koji je svo vrijeme bio desna ruka hfz. Harisa ef. Kalača u tim teškim trenucima. Govorio je o detaljima koji su krasili rahmetli Suhejla. Bio je to mladić izuzetnog ahlaka, od kojeg se samo čula lijepa riječ i mogao vidjeti samo osmjeh. Kako je živio, navodi Abdullah-efendija, tako je otišao sa ovog svijeta –riječima šehadeta.

Izvedbama nekoliko ilahija i kasida posebni gosti večeri Muharem Mešinović, Ahmed Patković i Hamza Škrijelj dodatno su izmamili emocije na licima prisutnih, da bi se nakon njih učili ajeti iz Časnog Kur´ana u izvjedbi hfz. Edina ef. Matovića i Asmera ef. Ujkanovića.

Rabil ef. Zengo bio je uz Suhejla i njegovog oca Harisa sve do dana preseljenja. Emotivnim govorom o trenucima rastanka sa Suhejlom govorio je ove noći. “Blago li se onome, ko sa ovog svijeta ode uz šehadet i sa osmjehom,” dodaje ef. Zengo.
Hfz. Zikret ef. Mustafić u svom predavanju prisutnima govorio je o iskušenjima i kako se vjernik treba nositi sa njima. „Iskušavat ćemo vas strahom, glađu, gubljenjem imetaka, životima vaših bližnjih i ljetinama vašim, a ti obraduj strpljive“, ajet je kojim je otpočeo svoj govor. Najbolji među nama su oni, dodaje hfz. Mustafić, koji se u iskušenju strpe. Njih čeka najljepša nagrada Gospodara svjetova.

U emotivnom obraćanju prisutnima hfz. Haris ef. Kalač govorio je o Suhejlovim postupcima tokom života, a posebno tokom bolesti. Niti jednog trenutka, dodaje Kalač, nije napustio svoj namaz. Čak i kada bi bio po nekoliko dana u postelji nakon operacije tražio je od svog oca da mu pomogne u obavljanju namaza. „Tako mi Allaha, bojim se vatre“, bile su Suhejlove riječi. Bio je mladić koga su svi voljeli, blage naravi i blistavog osmjeha. Imao je snove – studirati u gradu Allahovog Poslanika. Svoje tijelo nije odjenuo maturskim niti vjenčanim odijelom, ali ga je kao čist i neuprljan odjenuo bijelim platnom kao poruku svima da odlazak sa ovog svijeta ne bira ni vrijeme ni godine.

Nakon emotivnog govora hfz. Haris ef. Kalača proučena je dova. Na izlasku je za prisutne pripremljen poseban letak i CD sa kasidom posvećenom Suhejlu. Ovo je bio skup podsjećanja na smrtni čas, ali i skup sa kojeg su prisutni otišli sa mnogo poruka – činimo dobro dok smo u mogućnosti, budimo pokorni Gospodaru, jer je smrt zaista bliža od žile kucavice na vratu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.