Bijeli Cigani – čuvarica ljudskih duša

Veličanstvena porodična saga u neprekinutom trajanju od dva stoljeća.
IMG_3104
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Arslan Softić je kao i svaki dječak pun snova, nade i očekivanja od budućnosti. Uskoro će postati gimnazijalac. Voljom vlastitog oca, odrastao je neopterećen demonima prošlosti, bez svijesti o vrtlozima historije koja se neprestalno ponavlja. Kad dobije počasnu pozivnicu za bajram od starijeg prijatelja koji je dugo bio strah i trepet zeničkih ulica, shvata da poziv nije slučajan. Baš kao ni njihovo dugo prijateljstvo. Edber Hadžiahmetović – Cober, mladi filolog i historičar burne prošlosti, pozvao ga je s razlogom. Želi mu otkriti istinu o minulim vremenima s namjerom da mu preda časni poziv Čuvara… poput baklje koja se ne smije ugasiti.

U ambijentu tavanske tišine suočiće se s mnogim tajnama iz rustične sehare. Na stotine starih pisama desetljećima je stajalo u kovčegu šifrirano starim bosanskim pismom. Cober je većinu dnevnika i pisama prilagodio na njemu razumljivu latinicu. U staroj fotelji započinje Arslanovo putovanje kroz vrijeme; putovanje od dva stoljeća i njegovo Preobraženje. U pisanim svjedočanstvima sačuvalo se sve što su Duhovi Pakosti željeli pokriti. Kroz sudbinu dvije povezane porodice, otkriće šta se zbilo u Sjenici 1809., Kolašinu 1858., Užicu 1868. godine i u mirnodopskoj Vraneškoj dolini, krvave 1924. godine. Čitajući svjedočanstva davno umrlih ljudi, otkriće nešto i o sebi; tajnu zbog koje je pozvan kako bi i sam jednog dana postao Čuvar… čuvar sjećanja na ljudske duše.

Bijeli Cigani uzbudljiv je, potresan i napet historijski roman u nastavcima o Duhovima Pakosti koji stoje iza programa etničkog čišćenja Bošnjaka s Balkana i Čuvarima Istine koji ne pristaju na zaborav i sudbinu španskih muslimana. Ovaj spisateljski prvijenac nastao je inspirisan istinitim događajima da čuva prošla vremena od zaborava i opominje.

Pročitajte neke djelove šta je Nihad Aličković napisao o romanu:

TRENUTNO NAJTRAŽENIJI ROMAN MEĐU BOŠNJACIMA

Pošto se već duže vremena zanimam o genocidu, stradanju i etničkom čišćenje Bošnjaka kroz historiju na teritoriji bivše YU, dok dobar dio događaja koji su opisani u romanu su mi vrlo dobro poznati. I naravno, radi se o činenjicana i istinitim događajima koje su inspirisale autora romana Bijeli cigani.
Zanima me kolikim dijelom su isprepleteni životni putevi baš opisanih familija istiniti? Kolikim dijelom su pisma iz sehare fakt, a kolikim dijelom su spisateljevo djelo? Da li su prezimena i ličnosti zapisana na porodicnim stablima na samom početku knjige fakt? Koliko baš opisane familije i katile tog vremana smijem svrstati i u historijske činjenice?
Naravno to ne mijenja ništa na činjenici da su kompozicije isprepletenih događaja opisana u romanu velicanstveno djelo koje bukvalo čitaoca zaveze uz knjigu, tako da skoro pa i ne prestaje da razmišlja o njoj i događajima opisanim u njuj. I kad najmanje vremena imas, raduješ se i jedva čekaš slobodnu minutu da nastaviš citati, tamo gdje si dan prije morao stati sa upijanjem teksta….

Na portalu mladinska.ba pronašli smo jedan dio komentara čitanja romana “Bijeli Cigani”:

– Danas sam zadnju stranicu procitala, a citala sam i plakala.
Ibrahim

– Nadam se da ću dogodine doživjeti izlazak drugog dijela.
Ismet Kadrić

– Upravo pročitana, ne mogu da sebi dođem.Svaki Bošnjak bi je morao pročitati i izvući pouku za čitav život.
Sabahka Borovac

– Jedna nezaboravna knjiga, koja će cijeli život ostati u sjećanju i uvijek ćemo joj se rado vraćati. Odlično napisana, lako čitljiva, dirljiva i nezaboravna. Preporučujem za kućnu biblioteku, za naredna pokoljenja.
Sadžida Šahmanović

– Čitam je… Uzbudljiva i jako emotivna.
Zineta Džananović

Knjiga je super kada počnem da čitam žao mi bude kada moram prekinuti najradije bi da imam vremena čitavu odjednim pročitala.
Hvala vam.

– Knjigu Bijeli Cigani sam noćas do kraja pročitao. Malo je reći da je odlična. Od prve do posljednje stranice me je držala uza se i nije mi dozvoljavala da je predugo ostavim i da je ne čitam.
Predobra!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.