Bijeli Cigani – čuvarica ljudskih duša

Veličanstvena porodična saga u neprekinutom trajanju od dva stoljeća.
IMG_3104
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Arslan Softić je kao i svaki dječak pun snova, nade i očekivanja od budućnosti. Uskoro će postati gimnazijalac. Voljom vlastitog oca, odrastao je neopterećen demonima prošlosti, bez svijesti o vrtlozima historije koja se neprestalno ponavlja. Kad dobije počasnu pozivnicu za bajram od starijeg prijatelja koji je dugo bio strah i trepet zeničkih ulica, shvata da poziv nije slučajan. Baš kao ni njihovo dugo prijateljstvo. Edber Hadžiahmetović – Cober, mladi filolog i historičar burne prošlosti, pozvao ga je s razlogom. Želi mu otkriti istinu o minulim vremenima s namjerom da mu preda časni poziv Čuvara… poput baklje koja se ne smije ugasiti.

U ambijentu tavanske tišine suočiće se s mnogim tajnama iz rustične sehare. Na stotine starih pisama desetljećima je stajalo u kovčegu šifrirano starim bosanskim pismom. Cober je većinu dnevnika i pisama prilagodio na njemu razumljivu latinicu. U staroj fotelji započinje Arslanovo putovanje kroz vrijeme; putovanje od dva stoljeća i njegovo Preobraženje. U pisanim svjedočanstvima sačuvalo se sve što su Duhovi Pakosti željeli pokriti. Kroz sudbinu dvije povezane porodice, otkriće šta se zbilo u Sjenici 1809., Kolašinu 1858., Užicu 1868. godine i u mirnodopskoj Vraneškoj dolini, krvave 1924. godine. Čitajući svjedočanstva davno umrlih ljudi, otkriće nešto i o sebi; tajnu zbog koje je pozvan kako bi i sam jednog dana postao Čuvar… čuvar sjećanja na ljudske duše.

Bijeli Cigani uzbudljiv je, potresan i napet historijski roman u nastavcima o Duhovima Pakosti koji stoje iza programa etničkog čišćenja Bošnjaka s Balkana i Čuvarima Istine koji ne pristaju na zaborav i sudbinu španskih muslimana. Ovaj spisateljski prvijenac nastao je inspirisan istinitim događajima da čuva prošla vremena od zaborava i opominje.

Pročitajte neke djelove šta je Nihad Aličković napisao o romanu:

TRENUTNO NAJTRAŽENIJI ROMAN MEĐU BOŠNJACIMA

Pošto se već duže vremena zanimam o genocidu, stradanju i etničkom čišćenje Bošnjaka kroz historiju na teritoriji bivše YU, dok dobar dio događaja koji su opisani u romanu su mi vrlo dobro poznati. I naravno, radi se o činenjicana i istinitim događajima koje su inspirisale autora romana Bijeli cigani.
Zanima me kolikim dijelom su isprepleteni životni putevi baš opisanih familija istiniti? Kolikim dijelom su pisma iz sehare fakt, a kolikim dijelom su spisateljevo djelo? Da li su prezimena i ličnosti zapisana na porodicnim stablima na samom početku knjige fakt? Koliko baš opisane familije i katile tog vremana smijem svrstati i u historijske činjenice?
Naravno to ne mijenja ništa na činjenici da su kompozicije isprepletenih događaja opisana u romanu velicanstveno djelo koje bukvalo čitaoca zaveze uz knjigu, tako da skoro pa i ne prestaje da razmišlja o njoj i događajima opisanim u njuj. I kad najmanje vremena imas, raduješ se i jedva čekaš slobodnu minutu da nastaviš citati, tamo gdje si dan prije morao stati sa upijanjem teksta….

Na portalu mladinska.ba pronašli smo jedan dio komentara čitanja romana “Bijeli Cigani”:

– Danas sam zadnju stranicu procitala, a citala sam i plakala.
Ibrahim

– Nadam se da ću dogodine doživjeti izlazak drugog dijela.
Ismet Kadrić

– Upravo pročitana, ne mogu da sebi dođem.Svaki Bošnjak bi je morao pročitati i izvući pouku za čitav život.
Sabahka Borovac

– Jedna nezaboravna knjiga, koja će cijeli život ostati u sjećanju i uvijek ćemo joj se rado vraćati. Odlično napisana, lako čitljiva, dirljiva i nezaboravna. Preporučujem za kućnu biblioteku, za naredna pokoljenja.
Sadžida Šahmanović

– Čitam je… Uzbudljiva i jako emotivna.
Zineta Džananović

Knjiga je super kada počnem da čitam žao mi bude kada moram prekinuti najradije bi da imam vremena čitavu odjednim pročitala.
Hvala vam.

– Knjigu Bijeli Cigani sam noćas do kraja pročitao. Malo je reći da je odlična. Od prve do posljednje stranice me je držala uza se i nije mi dozvoljavala da je predugo ostavim i da je ne čitam.
Predobra!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.