AI sada može precizno da verifikuje citate na Wikipediji

Prednosti korišćenja veštačke inteligencije za pojednostavljenje provere činjenica, ili bar da je koristite kao pomoćno sredstvo, mogle bi da imaju odjek aplikacija na drugim mestima.
IMG_3088
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ne možete verovati svemu na stranici Vikipedije, zbog čega je važno da se pozivate na originalne izvore citirane u fusnotama. Ali ponekad vas čak i primarni izvori mogu odvesti na krivi put. Istraživači su razvili veštačku inteligenciju usmerenu na poboljšanje pouzdanosti referenci na Wikipediji obučavanjem algoritama da identifikuju citate na veb lokaciji koji su upitni.

Provera i predlog referentnih izvora

Program, nazvan SIDE, radi dve stvari: proverava da li je primarni izvor tačan i predlaže nove. Međutim, AI funkcioniše pod pretpostavkom da je tvrdnja Wikipedije tačna. To znači da, iako može da proverava validnost izvora, ne može zapravo da proveri tvrdnje iznete u unosu.

U jednoj studiji, ljudi su više voleli citate koje je predložila veštačka inteligencija u odnosu na originalne 70 procenata vremena. Istraživači su otkrili da je u skoro 50 odsto slučajeva SIDE predstavio izvor koji je Wikipedija već koristila kao glavnu referencu. I u 21 posto slučajeva, SIDE je bio korak ispred kada je dao preporuku koju su ljudski komentari u studiji već smatrali prikladnom.

Dok se čini da AI pokazuje da može efikasno pomoći uredniku da potvrdi tvrdnje Wikipedije, istraživači priznaju da bi alternativni programi mogli nadmašiti svoj trenutni dizajn i po kvalitetu i po brzini. SIDE je ograničen u svojim mogućnostima — naime, program razmatra samo reference koje odgovaraju veb stranicama. U stvarnosti, Wikipedija citira knjige, naučne članke i informacije predstavljene putem drugih medija osim teksta kao što su slike i video. Ali izvan svojih tehničkih ograničenja, cela premisa Wikipedije je da svaki pisac bilo gde može da dodeli referencu na temu. Istraživači sugerišu da bi upotreba same Wikipedije mogla biti ograničena na studiju. Oni aludiraju da bi pojedinci koji dodaju citate na veb lokaciju mogli prožimati pristrasnost u zavisnosti od prirode tema o kojima je reč.

U međuvremenu, svi znamo da svaki program, posebno AI koji zavisi od obuke, može biti sklon izlaganju pristrasnosti svog programera. Podaci koji se koriste za obuku i procenu SIDE modela mogu biti ograničeni u tom pogledu. Ali ipak, prednosti korišćenja veštačke inteligencije za pojednostavljenje provere činjenica, ili bar da je koristite kao pomoćno sredstvo, mogle bi da imaju odjek aplikacija na drugim mestima.

Wikipedija i kompanije za društvene mreže podjednako moraju da se bore sa lošim akterima i botovima koji preplavljuju digitalne gradske trgove lažnim informacijama. Ovo je posebno tačno i važno sada više nego ikada, u svetlu dezinformacija koje se šire oko rata između Izraela i Hamasa i predstojećih predsedničkih izbora u SAD. Potreba za ublažavanjem dezinformacija na mreži mogla bi biti katalizovana pomoću AI alata, kao što je SIDE, dizajniranih za ovu tačnu svrhu. Ali još uvek postoje neki napredak koji treba da se napravi pre nego što to bude moguće.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.