Simbol palestinske solidarnosti

Čak i ako naslikate lubenicu, bit će vam oduzeta.
Kako je lubenica postala simbol palestinske solidarnosti_654acd04c3685.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Simbolizam je oduvijek bio značajno oruđe u arsenalu palestinskog otpora. Decenijama Palestinci koristie simbole kao što je kefija i ilustacija Handala umjetnika Najia al-Alija da protestuju, žale i pružaju otpor. U brojnim objavama na društvenim mrežama za podršku Palestini popularan simbol ovih dana je i lubenica. Slike i emoji sličice narezanog voća, kao i umjetnička djela koja ga prikazuju, često se koriste za izražavanje solidarnosti s narodom Palestine.

Voće crvene, zelene, bijele i crne boje se uzgaja širom Palestine, od Zapadne obale do Gaze, i zauzima istaknuto mjesto u palestinskoj kuhinji. Ali kako se ovo osvježavajuće voće pojavilo kao tajni simbol palestinske solidarnosti? Evo što trebate znati. Razlog zašto se lubenica smatra simbolom palestinske borbe je jednostavan, međutim, historija njene upotrebe je dosta složenija.

Crvena, crna, bijela i zelena boja

Upotreba lubenice kao palestinskog simbola nije nova. Prvi put se pojavio nakon Šestodnevnog rata 1967. god., kada je Izrael preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i Gazom, te anektirao Istočni Jeruzalem. U to je vrijeme izraelska vlada proglasila javno isticanje palestinske zastave kaznenim djelom u Gazi i na Zapadnoj obali. Kao oblik protesta, Palestinci su počeli koristiti lubenicu jer, kada se otvori, voće nosi nacionalne boje palestinske zastave – crvenu, crnu, bijelu i zelenu.

Umjetnik Sliman Mansour rekao je za The National 2021. da su izraelski zvaničnici 1980. zatvorili izložbu u Galeriji 79 u Ramallahu na kojoj su bili prikazani njegovi i radovi drugih, uključujući Nabila Ananija i Issama Badra. Rekli su nam da je zabranjeno slikanje palestinske zastave, ali i njene boje. Issam Badr je pitao: Što ako bih napravio cvijet crvene, zelene, crne i bijele?, na to je službenik ljutito odgovorio: Bit će zaplijenjen. Čak i ako naslikate lubenicu, bit će vam oduzeta, rekao je Mansour za novine.

Izrael je ukinuo zabranu palestinske zastave 1993. godine, kao dio sporazuma iz Osla, koji je podrazumijevao uzajamno priznanje Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije i bio je prvi službeni sporazum kojim se pokušao riješiti decenijama dug izraelsko-palestinski sukob. Zastava je prihvaćena kao simbol Palestinske uprave, koja bi upravljala Gazom i Zapadnom obalom.

Još jedan istaknuti primjer je rad palestinskog umjetnika Khaleda Houranija, koji je 2007. godine naslikao krišku lubenice za projekt Subjektivni atlas Palestine. Njegov rad je dobio veliki publicitet i poslužio je da se lubenica snažno poveže s palestinskim ciljem. Ovaj čin je poslužio kao katalizator, inspirirajući brojne druge umjetnike i umjetnice – kao što su Sarah Hatahet, Sami Boukhari, Aya Mobaydeen i Beesan Arafat – da kreiraju vlastite umjetničke izraze koristeći simbolično lubenicu kao sredstvo za izražavanje solidarnosti s Palestinom.

– Umjetnost ponekad može biti više politička od same politike, rekao je Hourani za Washington Post.

Upotreba lubenice kao simbola ponovno se pojavila 2021. nakon odluke izraelskog suda da će palestinske porodice iz četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu biti deložirane iz svojih domova kako bi se napravilo mjesta za doseljenike.

Ovo nije palestinska zastava

Palestina je posebno ključala cijele ove godine, mnogo prije napada Hamasa koji je izazvao krvoproliće u Gazi od strane Izraela. U januaru je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ovlastio policiju da oduzme palestinske zastave. Kasnije je uslijedilo glasanje u junu o prijedlogu zakona o zabrani isticanja zastave na državnim institucijama, uključujući sveučilišta. (Zakon je prošao preliminarno odobrenje, ali je vlada kasnije pala)

U junu je Zazim, arapsko-izraelska zajednica, pokrenula kampanju protesta protiv hapšenja i oduzimanja zastava koja su uslijedila. Slike lubenica bile su oblijepljene na 16 taksija koji rade u Tel Avivu, uz popratni tekst: Ovo nije palestinska zastava.

– Naša poruka vladi je jasna: uvijek ćemo pronaći način da zaobiđemo svaku apsurdnu zabranu i nećemo se prestati boriti za slobodu izražavanja i demokratiju, rekao je direktor Zazima Raluca Ganea.

Amal Saad, Palestinka iz Haife koja je radila na kampanji Zazim, rekla je za Al Jazeeru da imaju jasnu poruku: Ako nas želite zaustaviti, pronaći ćemo drugi način da se izrazimo.

Lubenica kao emoji

Ove godine lubenica je doživjela ponovno oživljavanje, ovaj put na društvenim mrežama kao emoji.

– Palestinci pronalaze kreativne načine – kao što su izostavljanje znakova interpunkcije, mijenjanje slova u riječima ili miješanje političkih izjava s ličnim fotografijama – da prevaziđu i igraju se s algoritmom kako bi spriječili brisanje, cenzuru ili označavanje postova, rekla je Mona Shtaya, menadžerica u 7amleh, Arapskom centru za unapređenje društvenih medija, za Washington Post.

Dok svijet gleda kako se odvija jedna od najnasilnijih epizoda sukoba, nešto tako jednostavno, sasvim svakodnevno, kao što je kriška lubenice, uspjeva nadmašiti cenzuru i napore ućutkivanja i ostaje svjetionik palestinskog prkosa – odražavajući solidarnost i aktivizam koji ne poznaje granice.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.