Uhapšena Ahed Tamimi

Tamimi je proslijeđena izraelskim sigurnosnim snagama na dalje ispitivanje.
Ilustracija: Mariana Gomez
Ilustracija: Mariana Gomez
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izraelska vojska uhapsila je tokom racije na Zapadnoj obali 22-godišnju palestinsku aktivisticu Ahed Tamimi, piše Radio Slobodna Evropa.

Ahed Tamimi, osumnjičena za poticanje na nasilje i terorističke aktivnosti, uhapšena je u gradu Nabi Saleh, rekao je glasnogovornik vojske agenciji AFP.

Tamimi je proslijeđena izraelskim sigurnosnim snagama na dalje ispitivanje.

Ahed Tamimi palestinska je aktivistkinja iz sela Nabi Salih na okupiranoj Zapadnoj obali. Postala je poznata kada je s 14 godina snimljena kako ujeda izraelskog vojnika da bi spriječila hapšenje mlađeg brata. Njeni zagovornici smatraju je borkinjom za slobodu Palestine, upoređuju je s Malalom Jusufzai.

U decembru 2017. godine izraelske vlasti su je pritvorile zbog šamaranja vojnika. Incident je snimljen i prikazan je širom svijeta, privlačeći međunarodni interes i raspravu. Ahed Tamimi je osuđena na osam mjeseci zatvora nakon što je pristala na pregovaranje o priznanju krivice i puštena je na slobodu 29. jula 2018.

Mural sa likom Ahed Tamimi na okupacionom zidu razdvajanja uradili su dvojica talijanskih umjetnika – Tukios i Jorit – u čast njenog puštanja na slobodu. Oba umjetnika su uhapšena i primorana da napuste Izrael.

Za Palestince Ahed Tamimi je simbol hrabrosti pred izraelskom represijom na palestinskim teritorijama.

Oca ove palestinske borkinje uhapsile su izraelske snage tokom racije u gradu prošle sedmice. Njena mama Nariman Tamimi je navela da su izraelske snage pretresle kuću i zaplijenile mobilne telefone porodice.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.