Eskalacija nasilja i ljudske patnje

Palestina nije jedina svjetska nepravda, ali njena priča ima izuzetno snažan odjek.
Ilustracija: Elkliani Maliuna
Ilustracija: Elkliani Maliuna
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Apel za mir i rješenje konflikta u Palestini i Gazi je od suštinskog značaja. Svaki dan donosi nove priče o stradanju i gubicima među civilnim stanovništvom, đeca, žene i muškarci koji žive u nepodnošljivim uslovima zbog ratnih dejstava. Rušenje vjerskih objekata, džamija, škola i druge infrastrukture je tragedija koja ne samo da pogađa Palestince, već i potresa čitav svijet svojim dubokim ljudskim patnjama. Ovo je egzodus i izgnaništvo koje pogađa Palestinski narod i njihova vjekovna ognjišta. Evropa i čitav svijet moraju uložiti sve napore da zaustave ovu krvavu sliku rata i progona od strane Izraela. Međunarodna zajednica mora zajednički raditi na postizanju pravednog i trajnog mira u ovoj regiji. Humanitarna katastrofa i izbeglice iz Palestine su svjetski problem. Neophodno je osigurati humanitarnu pomoć i zaštitu izbjeglicama, pružiti im siguran smještaj i podršku. Istovremeno, diplomatski napori za postizanje mirnog rešenja konflikta trebaju biti intenzivnji kako bi se prekinulo nasilje i patnja.

Nijedan konflikt neće imati trajno rešenje bez dijaloga i kompromisa. Sada je trenutak da svijet zajedno podrži napore za mir, da se okonča patnja civila, obnovi infrastruktura i stvori okruženje u kojem će svi stanovnici ove regije moći da žive u sigurnosti i dostojanstvu. U izraelsko-palestinskom sukobu, bez sumnje, stradaju brojni Palestinci, a politika terora i nasilja se odražava na nevinu populaciju. Ovo je duboko emotivan i kompleksan sukob, koji ostavlja trajne posljedice i traume na oba naroda. Mnogobrojni posmatrači izraelsko-palestinskog sukoba ističu da je nasilje, teror i humanitarna kriza doveli do stradanja i patnje mnogih Palestinaca. U isto vrijeme, istorijsko sjećanje na Holokaust, u kojem su Jevreji bili nevine žrtve masovnog genocida, stvara dodatni nivo osjećanja i kontroverzi u vezi sa konfliktom.

Palestina nije jedina svjetska nepravda, ali njena priča ima izuzetno snažan odjek. Razlog tome leži u istorijskom kontinuitetu i dosljednosti sukoba koji traje decenijama. Kroz sve te godine ilegalne okupacije, raseljavanja, konfiskacije imovine i prisilnih preseljenja, sukob je ostao na površini kolektivnog pamćenja, konstantno podsjećajući svijet na nepravdu koja traje i prema Palestini i prema Palestincima. Apokaliptični prizori i zvuci koji dolaze iz Gaze ne mogu se zanemariti. Oni nas sve podsjećaju na tešku stvarnost koju stanovnici Gaze svakodnevno trpe. Ovo je više od običnog sukoba; ovo je humanitarna katastrofa u punom zamahu. Svjetska zajednica mora hitno prepoznati dubinu patnje i traume koje pogađaju Palestince u Gazi. Bez sumnje, cilj ovakvog razaranja i neselektivnog nasilja jeste uništiti ono što je preostalo od Gaze. Takvi postupci ne donose nikakvu korist i samo produbljuju mržnju i ogorčenost među stanovnicima regije. Potrebno je okončati ciklus osvete, jer je ona opasan mehanizam koji samo izaziva još veću mržnju. Dok svijet svjedoči ovim užasnim scenama, moramo istovremeno podići svoj glas protiv nasilja i tražiti odgovornost za zločine koje su počinili Izraelci.

Herojska odbrana Palestinaca predstavlja snažan izraz njihove odlučnosti da se suprotstave nepravdi i nasilju koje su pretrpjeli tokom dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba. Iako je situacija u Gazi i na Zapadnoj obali veoma teška, neki vide ovu borbu kao trenutak kada Palestinci pokazuju svoju odlučnost da se ne povinuju nepravdi i nastave da se bore za svoja osnovna ljudska prava. Herojska odbrana Palestinaca neophodna je kako bi se istakle njihove patnje i težak položaj u ovom sukobu, ali dugoročno rješenje zahtijeva konstruktivan dijalog i pregovore sa svim relevantnim stranama. Međunarodna zajednica takođe ima ključnu ulogu u podršci mirovnim naporima i pružanju humanitarne pomoći stanovnicima Gaze i Zapadne obale. Ohrabrujuće je viđeti kako se ljudi širom svijeta solidarišu sa Palestincima i nastoje da podignu svijstest o njihovim patnjama i pravima. Nada za mir i pravdu na Bliskom istoku leži u zajedničkim naporima i podršci svih koji vjeruju u osnovna ljudska prava i ravnopravnost.

Ima jedna izuzetna knjiga na engleskom jeziku “The Iron Cage: The Story of the Palestinian Struggle for Statehood” – autora Rašida Kalidija u prevodu (Gvozdeni kavez: Priča o palestinskoj borbi za državnost) objavljenja 2006-2007. Sama knjiga govori o istoriji i borbi palestinskog naroda za svoju državu. Autor Rašid Kalidi, priznati palestinski istoričar, prati složenu istorijsku priču o palestinskom narodu, od vremena Otomanskog carstva, preko britanske imperijalne politike u Palestini, do izraelsko-palestinskog sukoba i formiranja Izraela. Knjiga istražuje različite ključne periode i događaje, uključujući palestinske pobune i otpor, arapsko-izraelske ratove, međunarodne diplomatske napore i pregovore, kao i ulogu različitih aktera u ovom višedecenijskom sukobu. Autor Rašid Kalidi donosi palestinsku perspektivu na sukob i stvara dublje razumijevanje za istorijske i političke okolnosti koje su oblikovale savremenu situaciju na Bliskom istoku. Ova knjiga daje novo svijetlo na složene aspekte i razvoj izraelsko-palestinskog sukoba i pomaže čitaocima da bolje razumiju pozadinu i kontekst ove višedecenijske krize.

Arapski pjesnik Mahmud Derviš (1941-2008) jednom je zapisao: “Palestinska istorija je istorija otpora, istrajnosti i borbe za pravdu i slobodu”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.