Učenička izložba o ornamentima u Muzeju “Ras”

Zaista moram da pohvalim sve učenike koji su uzeli učešće u osmišljavanju ovih likovnih rješenja, jer ornament je dio nematerijalne kulturne baštine i osnovni cilj jeste bio otrgnuti jedan segment nematerijalne kulturne baštine od zaborava.
Učenička izložba o ornamentima u Muzeju “Ras”_654259b487ff2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izložba “Ornament u tradicionalnoj umjetnosti Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru i okolini” otvorena je u novopazarskom Muzeju “Ras”. Predstavljeno je 19 radova učenika Osnovne škole “Stefan Nemanja” i Srednje škole za dizajn tekstila i kože.

Istoričarka umjetnosti Svetlana Čeković, kazala da je cilj da se ornament, kao dio nematerijalne kulturne baštine, otrgne od zaborava.
„Zaista moram da pohvalim sve učenike koji su uzeli učešće u osmišljavanju ovih likovnih rješenja, jer ornament je dio nematerijalne kulturne baštine i osnovni cilj jeste bio otrgnuti jedan segment nematerijalne kulturne baštine od zaborava. Oni su bili inspirisani predmetima koji su imali prilike da vide u samom muzeju, ali i da ih prilagode likovnim rješenjima, osmisle i iz svog ugla predstave ornamente“, rekla je Čerković.

Profesori koji su radili sa učenicima, naglasili, da su djeca pokazala izuzetno znanje i poznavanje tematike.
„Ja sam prezadovoljan, prije svega, što je ministarstvo prepoznalo kvalitet projekta i u potpunosti podržalo projekat. Zadovoljan sam muzejom, kao nekog ko je nosilac tog projekta, ali i učenicima, te je ova izložba vrhunac svega onoga što su oni odradili“, istakao je akademski slikar Rešad Prtinac.

„Učenici su ispoštovali rok, i ako je bio kratak vremenski period za likovno stvaralaštvo. Djeca su pronašla dobru inspiraciju u ovoj tematici. Najviše ima učenika iz prve godine“, kazala je profesorica umjetnosti Senada Gorčević.
Izložbi je prijethodila radionica i tribina, na kojima su se osmišljavala likovna rješenja na temu ornamenata. Izložba će biti otvorena narednih nedjelju dana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.