Šta se to valja iza grma u Mostaru

Nama mostarcima veoma je bliska i interesantna neposredna saradnja HDZ-a sa Draganom Čovićem i državom Izraela, posebno zadnjih godina.
Ilustracija: Adam Quest
Ilustracija: Adam Quest
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Evo, ovih dana agresije Izraela na Gazu i Palestince, ugledni mostarski novinar Faruk Kajtaz, upravo istinski opisuje samo dio loših namjera, koji su skriveni iza “mostarskog grma” i to ispod skuta ortodoksne nacionalističke stranke u Hrvata, HDZ-u i njegovom poglavniku Draganu Ćoviću.

Zagrebačka “kalkulacija”: podržati Izrael – ojačati čovića i HDZ!
/dio citata, novinara F.K. na njegovom blogu/.

“Zašto Hrvatska u UN-u, nije bila neutralna, međutim, premijer RH Andrej Plenković je prilikom glasanja njegove zamlje u UN-a za Deklaraciju o obustavi vrlo krvavog nasilja u sukobu Izraela i Hamasa imao neke druge planove. Pokazat će se vrlo brzo i bez očekivanih i hrvatskim Ustavom jasno definiranih mehanizama saradanje sa predsjednikom republike u sukreiranju vanjske politike.

Zvanično i službeno objašnjenje glasi kako je Hrvatska, zajedno sa tek još tri zemlje članice EU(!?) glasala protiv Deklaracije UN-a, jer se u istoj nisu spominjali zločini i osuda Hamasa, kao terorističke organizacije. To je isto (Hamas) bilo sporno i jednoj Kanadi, pa je opet bila suzdržana, a ne protiv.

Glasanje protiv Deklaracije i potpuno otvoreno svrstavenje uz Izrael i posredno uz SAD – bez obzira na sve zločine, koji su već počinjeni u Gazi i na jugu Izraela moglo bi se nakako objasniti „faktorom Hamas“… ali samo da je Hrvatska neka velika i moćna država, koja može i hoće imati neku samo svoju „vanjsku politiku“.

Plenković je ovim činom poslao jasnu poruku Tel Avivu i Washingtonu, ali je, zapravo, imao nešto savim drugo na pameti.

Puno bliže Zagrebu… od Izraela, Gaze i SAD. U susjedstvu. Tačnije u BiH, gdje Zagreb već neko vrijeme stoji jako dobro i gdje se manje-više sve važnije političke silnice odvijaju u skladu sa željama vladajućeg HDZ-a, ali i ciljevima Dragana Čovića!

Podrškom Izraelu, Pleković nastoji ostvariti za njega dva važna politička cilja i to posebno u osvit takozvane „super izborne godine“: osigurati nastavak generalne podrške SAD politici HDZ BiH u procesu najavljenih izmjena Izbornog zakona u BiH (tzv. „dovršenje započetih procesa“) i ojačati svoje veze sa uvijek vrlo jakom krajnje desnom strujom HDZ-a, koja opet pitanje položaja Hrvata u susjednoj državi smatra svojim unutarnjim pitanjem.”/dio citata F.K./

Međutim, nama mostarcima veoma je bliska i interesantna neposredna saradnja HDZ-a sa Draganom Čovićem i državom Izraela, posebno zadnjih godina , ali zašto?!

Nije Dragan Čović sa svojim „blizancem rušiteljem“ naše jedine domovine BiH, neupućeni ili tek-tako posjetili „zid plača“ u Jerusalemu, te ostavili tamo sopstvena razmišljanja i poruke njihovom ortodoksnom cionističkom nacionalisti, slične krvne grupe, Benjaminu Natanjahu.

Svakako je, pored podrške za izborni zakon, Hrvatska je privilegija i važan interes mostarski Aluminij, kako je to i zvanično istakao njihov „otac nacije“ Franjo Tuđman, prilikom strtanaj u ponovni pogon , aprila 1997 godine u Mostaru.

Istina je, da HDZ-ovom politikom i kriminalnim načinom upravljanja ovom firmom i došlo do njenog urušavanja, te je ista od „hercegovačkog diva“ svrtana među patuljke.

Amir Gross Kabiri: „Izrael je moja domovina, Mostar je moj dom!“

Međutim njima, misleći na Hrvate iz HDZ-a i Draganu Čoviću, sve ovo nije smetalo, da sa svojim bošnjacima „ulizicama“ u državnoj vlasti, cjelovitu infrastrukturu sa pogonima koji su u funkciji proizvodnje, upravo prepuste cionistima iz Izraela, svakako radi dolara koji isključivo idu u kasu HDZ-a i Dragana Čovića.

Dokle ga, njegov jaran i velikosrpski nacionalista, kriminalac i švercer cigareta sa Beogradskih ulica, genocidaš i guslar Milorad Dodik, tapša po ramenima, pomišljajući na secesiju i totolno urušenje domovine, poradi svoje vile i istih dolara od Izraela za iznajmljivanje vile na Dedinju, nalazi upravo svoj interes u podršci Natanjahuu i njegovoj istoj takvoj genocidnoj namjeri i politici.

Dakle, američki dolari su njihova svetinja i životna preokupacija, za hiljade i hiljade mrtvih i nevinih građana Palestine i brojne djece.

Uglavnom…“Go on, take money and run“…

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.