Počelo rekonstrukcija Kule Džephane

Planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija svih ključnih objekata u okviru Sjeverne tabije.
Počelo rekonstrukcija Kule Džephane_65405f9d4b58d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Postavljen je kamen temeljac za prvu fazu izgradnje Kule džephane na Novopazarskoj tvrđavi. Tom činu prisustvovao je ministar turizma i omladine Husein Memić koji je najavio da će rekonstrukcija trajati 4 mjeseca. Rekonstruisana, dodaje, biće jedan od najljepših simbola našeg grada. Najavio je i da će uskoro početi radovi na rekonstrukciji Altun-alem džamije, a u planu je i izgradnja Omladinskog centra za čiju je prvu fazu radova ovo Ministarsvo izdvojilo oko 70 miliona dinara.

„Ministarstvo je za prvi dio radova na ovom projektu izdvojilo 24 miliona dinara, i Džephana će biti izgrađena po svim smjernicama koje je projektom definisao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Gradski park postaje muzej na otvorenom, jer je završena i rekonstrukcija Kule motrilje, a i dalje ćemo nastaviti da brinemo o svim kulturno – historijskim spomenicima u gradu“, rekao je Memić.

Projektant Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jovana Šušnjarević je istakla  da je projektom rekonstrukcije predviđena prvo sanacija ogradnog zida koji je u lošem stanju.
„To je prva faza radova, a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija svih ključnih objekata u okviru Sjeverne tabije – a to su Baruthana, Zindan i Kula Džephana. U narednoj fazi predviđena je rekonstrukcija same kule i uređenje čitavog prostora“, dodala je Šušnjarević.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ističe da je ovo projekat od ogromnog značaja za Novi Pazar, grad koji ima jako bogato kulturno nasljeđe.
„Želimo da kultuno nasljeđe koje imamo obnovimo, jer je to naš veliki potencijal za razvoj turizma u budućnosti, ali i očuvanje kulture ovog područja“, rekao je Biševac.

Radove na rekonstrukciji Kule Džephane izvodiće beogradska kompanija „Koto“ koja je rekonstruisala i Kulu Motrilju, a uskoro će obaviti i sanaciju i restauraciju Altun-alem džamije. Radove na rekonstukciji Džephane, , “Koto” će izvršiti sa lokalnom firmom “DMD Krov”, za 20,2 miliona dinara bez uključenog poreza. Ostaci kula Džephane, Baruthane i Zindana otkriveni su 2019.godine nakon zaštitinih arheoloških istraživanja koje je sproveo Muzej „Ras“ u Novom Pazaru.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.