Britanski muzej digitalizuje celu svoju kolekciju kao odgovor na nedavne krađe

Muzej takođe koristi ovu najavu da odbije zahteve za repatrijaciju za vraćanje predmeta.
IMG_3074
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Britanski muzej najavio je planove da digitalizuje svoju celokupnu stalnu kolekciju, koja ukupno iznosi preko osam miliona komada, prenosi ARTNews. Muzej je najavio ovaj potez kao deo tekućih napora da se poveća bezbednost i javni pristup. Muzej je još u avgustu prijavio krađu hiljada eksponata, uključujući preko 1.500 istorijskih artefakata, tako da je ova najava verovatno odgovor na to.

Više od pet godina da se sve digitalizuje

Projekat će zahtevati dokumentaciju i otpremanje više od 2,4 miliona zapisa, a procenjuje se da će biti potrebno više od pet godina da se završi, tako da ćete se odlično zabaviti krstareći virtuelnom verzijom muzeja negde tokom 2029. godine. Digitalizacija je takođe skup proces, koji je bio jedna od primarnih prepreka kada su u pitanju ovi projekti. Britanski muzej će potrošiti ukupno 12,1 miliona dolara na proces.

„Verujem da je jedini najvažniji odgovor na krađe povećanje pristupa, jer što je kolekcija bolje poznata – i što se više koristi – to se pre primećuju bilo kakvi izostanci“, rekao je privremeni direktor muzeja Mark Džons u izjavi.

Uprkos tome što je pomenuta krađa glavni motivator projekta digitalizacije, muzej takođe koristi ovu najavu da odbije zahteve za repatrijaciju za vraćanje predmeta. Predsednik odbora muzeja Džordž Ozborn rekao je Odboru za kulturu, medije i sport britanskog parlamenta da planiraju da iskoriste napore za digitalizaciju kao odgovor na ove zahteve, rekavši da muzej ima „prilično dobru veb stranicu“ koja nudi digitalni pristup „čak i ako ne možete da posetite muzej uživo.”

Međutim, muzej trenutno nema novca da završi projekat, iako se obećava da će prikupiti sredstva preko privatnih investitora, a ne traženjem od poreskih obveznika ili britanske vlade. Muzej je već digitalizovao polovinu svoje kolekcije u okviru projekta započetog još 2020. godine.

Govoreći o 2020. godini, prvi dani Covida naterali su mnoge muzeje da ubrzaju napore za digitalizaciju. Muzej Gremi je digitalizovao čitavu svoju arhivu i mnoge institucije sa sedištem u Njujorku su sledile njihov primer, među brojnim drugim slučajevima.

Čak i pre Covid-a, bilo je dosta napora za digitalizaciju, posebno nakon izveštaja Nacionalne naučne fondacije koji je pozvao na ove projekte kao deo sveobuhvatne strategije za zaštitu stvarnih predmeta od spoljnih elemenata i omogućavanje povećanog pristupa istraživačima. Međutim, isti izveštaj kaže da će proći decenije pre nego što većina muzeja bude potpuno digitalizovana po globalnoj ceni od 500 miliona dolara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.