Albanstvo je vjera Albanaca

Objasnio i najavio sam to još prije tri godine na ovom portalu pod nazivom “Patološka islamofobija radikalnih kriptopagana”.
Ilustracija: Picryl.com
Ilustracija: Picryl.com
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Već trideset godina, u albanskom narodu na Kosovu raste i jača uvjerenje da su kojim slučajem većinski kršćanski a ne muslimanski narod imali bi bezrezervnu podršku zapadnih zemalja za brzo i lahko stvaranju neovisne države, i to pitanje državnosti Kosova bi odavno bilo riješeno, barem oni vjeruju tako.

Apropo tome uvjerenju, nedavno je skupina od oko sedamdeset (70) Albanaca iz raznih krajeva Kosova te zemalja dijaspore, održala osnivački skup u Dečanima nazvan “Inicijativa za borbu protiv islamizma” a koji je postao medijska atrakcija. Pa sad senzacionalistički mediji, a na Kosovu su preko 95% takvi – petoparački, na tu temu prave debatni “reality show” sa zakeralim sudionicima tog skupa i lahkomislenim imamima s druge strane. Debate su krcate naivnih i banalnih uzajamnih podmetanja, tako da u javnost prolaze po onoj narodnoj “Zlo gorem konja vodi” što nikako ne priliči ugledu Islamske zajednice Kosova i našoj vjeri uopće. Da su ovi hodže na novou zadatka onda bi ovu neformalnu skupinu apsolutno ignorirali, te samo od Javnog tužiteljstva tražili da:
a) sprovede istragu vezano za anti-islamsko udruživanje;
b) za vrijeđanje pripadnika islama i Uleme;
c) za vaninstitucionalno i arbitrarno uzimanje zakona u svoje ruke;
d) za remećenje javnog reda i mira;
e) za javno promicanje vjerske netolerancije;
f) za stigmatizaciju i duševnu bol svih pripadnika islama na Kosovu; i
g) za potencijalnu fizičku ugroženost vjerskih velikodostojnika koji su poimenično prozivani i samim time navedeni kao moguće (terorističke) žrtve…

No, vajni imami željni samoreklamerstva i protuargumentnog dokazivanja su zagrizli mamac i sada su isti sa ovom razularenom bezbožačkom skupinom, i obje strane će kad-tad sjesti na optuženičku klupu te svak za se jednako odgovarat pred zakonom za svoj doprinos remećenju javnog reda i mira. Jer je ovo proxy projekat “duboke države” iliti Kosovske bezbjednosne agencije, i samo se traži jeftin “kurban” iako nevin, da se žrtvuje za još jedan montirani sudski proces nad “ekstremnim islamistima” kako u buduće u javnom kosovskom društvu ništa ne bi asociralo na ovu vjeru.

Helem, objasnio i najavio sam to još prije tri godine na ovom portalu pod nazivom “Patološka islamofobija radikalnih kriptopagana”. Ja ovo vidim kao isključivo albansko pitanje (mada se oni neće zadovoljiti samo time iako je naš bošnjački narod najtolerantniji u okruženju), i svejedno mi je koje su vjere i dal’ imaju vjeru, to je njihova stvar; a ja ih prihvatam kakvi god bili samo ne da nas nasilno pokrštavaju jer to ni Kraljevini Crnoj Gori nije uspjelo u mom rodnom kraju 1912-13. kada je i počinjen genocid u Plavu i Gusinju.

Nije slučajno izabran ni ovaj momenat kada se čereči Palestina, i u ime suradnje i partnerstva sa “zapadom” podržavaju zločini Izraela, a istodobno stravične scene stradanja palestinskih civila i teritorija uzburkale su empatijske emocije svakog savjesnog pojedinca; i baš u ovakvoj geopolitičkoj klimi se najlakše sprovode ta nečasna diktatorska antiislamska prevaspitavanja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.