Solidarno za Palestinu

Kolonijalno nasilje države Izrael prema Palestini mora stati, a Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica moraju osmisliti političko, a ne vojno rješenje, koje će dovesti do trajnog mira i slobode za sve stanovnike i državljane.
Solidarno za Palestinu_6539b90b8f11c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Danas u 18 sati na Trgu žrtava u fašizmu u Zagrebu održat će se mirno okupljanje pod “Protiv rata! Protiv okupacije!. Pozivamo vas na prosvjed i prenosimo priopćenje organizatora u cijelosti:

Inicijativa za slobodnu Palestinu pridružuje se globalnom protestu protiv nemilosrdnog nasilja kojem Izrael više od dva tjedna izlaže pojas Gaze i Zapadnu obalu Palestine. U odmazdi nakon Hamasova napada 7. listopada, u kojem je oduzet život 1.400 civila, u Palestini je ubijeno više od 5.000 osoba, uključujući najmanje 2.000 djece. Procjenjuje se da je 1.500 osoba nestalo, a 14.000 osoba ranjeno u bombardiranju u kojem je 6.000 bombi bačeno na škole, bolnice, domove i evakuacijske rute u “otvorenom zatvoru”, Gazi. Najmanje 20 novinara izgubilo je živote, mnogo više nego u posljednja dva desetljeća. Pojas Gaze sve se više pretvara u pustoš gdje se briše svaki trag ljudskog života. Svjedoci smo zločina genocidnih razmjera u čijem kontekstu djeca pišu svoje oporuke. Kako je moguće pred takvim krvoprolićem ostati ravnodušan i promatrati kolektivnu osvetu nad nedužnim životima?

S nevjericom gledamo na inertnost međunarodne zajednice u zaustavljanju bombardiranja Gaze kao i na podršku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, vlada članica Europske unije i Republike Hrvatske kroz financijsku pomoć i pomoć u naoružanju ili šutnju pred razmjerima politike terora vlade Izraela. Vrlo jasno se određujemo protiv takvih interesnih i dodvoravajućih odnosa s državom Izrael te protiv podrške kolonijalnom i okupatorskom režimu koji posljednjih 75 godina kontrolira, disciplinira i briše palestinske živote i guši borbu za slobodu. Zabrinjava jasan kontinuitet hrvatske politike u podršci militarizaciji i reprodukciji nasilja, od sudjelovanja hrvatskih vojnika u okupacijama i ratovima u Iraku i Afganistanu, izvoza oružja Saudijskoj Arabiji koje se koristi i za ratne zločine u Jemenu, do višegodišnjeg nasilja hrvatske policije prema ljudima u pokretu među kojima su i Palestincima oduzeti životi. Žalimo za životima Ahmada Ibrahima, Khaleda Mohammeda, Abdulljabarra i mnogih drugih čija imena ne znamo, a koje su odnijele rijeke na hrvatskim granicama.

U kontekstu tvrdokornosti i trajnosti političkog projekta okupacije, zalažemo se za politička ‘rješenja’ koja ne pojednostavljuju pitanje izraelske okupacije Palestine i reduciraju ga na izraelsko-palestinski sukob ili rat između Izraela i Palestine kao da se radi o dvjema stranama jednake moći. Također, protivimo se svođenju pitanja okupacije na židovsko-muslimansko pitanje kao da se radi o međuvjerskom sukobu. Ovakve su interpretacije otupile razumijevanje ozbiljno krojenog političkog projekta kolonizacije Bliskog istoka od strane zapadnih sila koji već gotovo puno stoljeće dehumanizira i iscrpljuje palestinske živote. Takva su rješenja suprotna zalaganjima kritičkih političkih pokreta za slobodnu Palestinu.

Zalažemo se za pravdu za Palestinu, njezine stanovnike i one koji su iz nje izgnani. Podržavamo izraelske intelektualce, Židove i druge građane, uključujući i obitelji stradalih u napadnutim kibucima, koji prosvjeduju protiv odmazde izraelskih vlasti i kontinuiteta apartheida i okupacije Palestine. Kolonijalno nasilje države Izrael prema Palestini mora stati, a Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica moraju osmisliti političko, a ne vojno rješenje, koje će dovesti do trajnog mira i slobode za sve stanovnike i državljane.

U skladu s izjavom preživjelih u Gazi i globalne antikolonizacijske borbe za slobodnu Palestinu, zahtijevamo sljedeće:

– hitan prekid vatre i osiguranje humanitarnog koridora za pružanje hitne i interventne pomoći međunarodne zajednice u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali;

– ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale;

– oslobođenje više od 6.000 palestinskih i izraelskih zatvorenika u izraelskim zatvorima koji pružaju otpor apartheidu, a nemaju pristup pravednom suđenju (zbog novih uhićenja u Gazi, na Zapadnoj obali i Izraelu, broj je porastao na preko 10.000);

– oslobođenje više od 200 izraelskih talaca iz pojasa Gaze izloženih nasilju Hamasa i izraelskom raketiranju;

– da Vlada Republike Hrvatske, vlade članica Europske Unije i ostale vlade osude okupacijski režim u Palestini i napade na Gazu i Zapadnu obalu, te obustave financijsku, vojnu i političku podršku izraelskoj vladi;

– da se međunarodna zajednica politički angažira na deokupaciji i dekolonizaciji Palestine.

Tražimo ispravljanje nepravde u kojoj se svaku žrtvu s jedne strane imenuje dok višestruko brojnije žrtve s druge strane ostaju bezimena, prezrena gomila. Međunarodna zajednica dužna je podržati palestinske zahtjeve i tražiti rješenje koje podrazumijeva ozbiljnu reviziju uspostavljenog poretka te europskih i američkih ekonomskih, militarizacijskih i kolonijalnih interesa. Kao borkinje za ljudski život, dostojanstvo I slobodu te kao zagovornice političkog potencijala dekolonizacije, zalažemo se za slobodnu Palestinu te prestanak svih oblika nasilja koji uništavaju živote i ugrožavaju nadu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.