Šta nas je Gaza naučila

Kako je lijepo kada se doktrina (akida) iz mastila na papiru pretvara u krv koja teče venama!
Ilustracija: Ahmed Karam
Ilustracija: Ahmed Karam
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Hvala ti, Gazo, što si ponizila vojsku za koju su nam rekli da je nepobjediva! Srušili ste idola straha kojeg smo bili uklesali u svoja srca, pa smo vidjeli da je ova vojska zapravo papirni tigar kojeg je moguće ubiti i zarobiti.

Hvala malobrojnoj skupini vjernika koji su nam vratili slavu heroja iz prvih generacija, i koji su nas podsjetili na Bedr. Hvala im za borbu koja nas je podsjetila na Bitku na Jemami, i za žrtvu na Allahovom putu koja nas je podsjetila na Ikriminu zakletvu na smrt u Bici na Jermuku, i za postojanost koja nas je podsjetila na ashabe u Bici na Kadisiji.

Hvala ti, Gazo, što si nam objasnila suru El-Enfal na svoj način. Naučili smo da je učenje Kur’ana jedno, a postupanje po njemu nešto sasvim drugo.

Gazo, hvala tvojoj djeci! Nismo do danas znali da mala djeca mogu postati muškarci prije vremena, i da se sablje glačaju vatrom. Odgojili ste svoju djecu tako da se pred njima osjećamo maleni i beznačajni.

Hvala tvojim ženama, one su nam vratile herojstvo Ummu Ammare, radijallahu anha, i žrtvu Hanse, radijallahu anha, koja je na Kadisiji ukopala svoja četiri sina i molila Allaha da primi njezinu žrtvu, govoreći: ”Hvala Allahu Koji me je počastio njihovim šehadetom, ja se nadam da ću se s njima ponovo sresti u okrilju Njegove milosti.”

Hvala tvojim staricama koje su nam objasnile dugačke knjige islamskog vjerovanja u video klipovima koji ne traju ni minut. Kako je lijepo kada se doktrina (akida) iz mastila na papiru pretvara u krv koja teče venama!

Hvala i tvojim starcima koji sahranjuju svoje sinove i unuke, a da ih njihove dženaze ne bacaju u očaj i od tuge ne kidaju svoju odjeću, već govore: ”Uzvišeni Allahu, uzmi od naše krvi dok ne budeš zadovoljan nama!”

Hvala tvojim porodicama koje su zajedno otišle u Džennet, a da niko ni za kim nije plakao, niti je osjetio usamljenost i tugu zbog rastanka s voljenima. Milostivi Allah je želio da najmiliji uđu u Džennet u skupini.

Hvala tvojim ponosnim majkama i očevima koji su odgojili elitne snage u brigade. Kakva je samo čast načiniti heroja i onda gledati plodove njegovog odgoja.

Hvala časnim suprugama tvojih heroja. Oni ne bi bili u prvim redovima da nije bilo heroina kao što ste vi, koje ste im bile podrška i oslonac. Allaha mi, kao da gledamo prizor kada Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon primanja prve Objave, silazi iz pećine Hira i odlazi svojoj supruzi Hatidži, radijallahu anha, da okrutnost cijelog svijeta odagna i ublaži u krilu voljene i vjerne žene.

Hvala svima vama, hrabri i ponosni narode Gaze. Velika je Allahova blagodat za nas da ste među nama.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.