Šta nas je Gaza naučila

Kako je lijepo kada se doktrina (akida) iz mastila na papiru pretvara u krv koja teče venama!
Ilustracija: Ahmed Karam
Ilustracija: Ahmed Karam
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Hvala ti, Gazo, što si ponizila vojsku za koju su nam rekli da je nepobjediva! Srušili ste idola straha kojeg smo bili uklesali u svoja srca, pa smo vidjeli da je ova vojska zapravo papirni tigar kojeg je moguće ubiti i zarobiti.

Hvala malobrojnoj skupini vjernika koji su nam vratili slavu heroja iz prvih generacija, i koji su nas podsjetili na Bedr. Hvala im za borbu koja nas je podsjetila na Bitku na Jemami, i za žrtvu na Allahovom putu koja nas je podsjetila na Ikriminu zakletvu na smrt u Bici na Jermuku, i za postojanost koja nas je podsjetila na ashabe u Bici na Kadisiji.

Hvala ti, Gazo, što si nam objasnila suru El-Enfal na svoj način. Naučili smo da je učenje Kur’ana jedno, a postupanje po njemu nešto sasvim drugo.

Gazo, hvala tvojoj djeci! Nismo do danas znali da mala djeca mogu postati muškarci prije vremena, i da se sablje glačaju vatrom. Odgojili ste svoju djecu tako da se pred njima osjećamo maleni i beznačajni.

Hvala tvojim ženama, one su nam vratile herojstvo Ummu Ammare, radijallahu anha, i žrtvu Hanse, radijallahu anha, koja je na Kadisiji ukopala svoja četiri sina i molila Allaha da primi njezinu žrtvu, govoreći: ”Hvala Allahu Koji me je počastio njihovim šehadetom, ja se nadam da ću se s njima ponovo sresti u okrilju Njegove milosti.”

Hvala tvojim staricama koje su nam objasnile dugačke knjige islamskog vjerovanja u video klipovima koji ne traju ni minut. Kako je lijepo kada se doktrina (akida) iz mastila na papiru pretvara u krv koja teče venama!

Hvala i tvojim starcima koji sahranjuju svoje sinove i unuke, a da ih njihove dženaze ne bacaju u očaj i od tuge ne kidaju svoju odjeću, već govore: ”Uzvišeni Allahu, uzmi od naše krvi dok ne budeš zadovoljan nama!”

Hvala tvojim porodicama koje su zajedno otišle u Džennet, a da niko ni za kim nije plakao, niti je osjetio usamljenost i tugu zbog rastanka s voljenima. Milostivi Allah je želio da najmiliji uđu u Džennet u skupini.

Hvala tvojim ponosnim majkama i očevima koji su odgojili elitne snage u brigade. Kakva je samo čast načiniti heroja i onda gledati plodove njegovog odgoja.

Hvala časnim suprugama tvojih heroja. Oni ne bi bili u prvim redovima da nije bilo heroina kao što ste vi, koje ste im bile podrška i oslonac. Allaha mi, kao da gledamo prizor kada Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon primanja prve Objave, silazi iz pećine Hira i odlazi svojoj supruzi Hatidži, radijallahu anha, da okrutnost cijelog svijeta odagna i ublaži u krilu voljene i vjerne žene.

Hvala svima vama, hrabri i ponosni narode Gaze. Velika je Allahova blagodat za nas da ste među nama.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.