Teško je biti čovjek, a još teže biti ljudina

Zato i danas, kao građani ove nam naše domovine izmrcvarene i djelimično uništene, ne smijemo niti možemo mirno posmatrati dešavanja na bliskom istoku.
Untitled design - 1
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Osamdesetu životnu godinu već sam odavno prešao.
Moja sjećanja i pamćenje me još uvijek izvrsno služi, rekao bih zahvaljujući šahovskoj igri i njenoj strategiji, koju upražnjavam nešto manje od osamdeset ljeta.

Rođen sam i odgojen na Vratniku u naručju moje drage, voljene i nezaboravne tetke, rano ostao bez roditelja i majčine ljubavi. Bio sam veoma uzorit đak, omiljen kod svojih drugara, tako su me volile i prisvajale i majke Muslimanke, čijoj sam djeci uvijek bio na usluzi, kod metematike, fizike i inih predmeta.

Po završetku realne gimnazije u rodnome gradu Sarajevu, studije elektrotehnike sam završio u Beogradu na Elektrotehničkom fakultetu.

Otisnuo sam se u privredu, te kao stručnjak iz domena kompleksne automatizacije tehnoloških procesa, u radnome vijeku izgradio sam šest kolosalnih industrijskih objekata u našoj staro, dobro i neponovljivoj Jugi.

Obišao sam mnoge svjetske destinacije i naučio više stranih jezika, sa obavljenim specijalizacijama u struci, a zatim svoje znanje i iskustvo prenosio i generacijama mojih elektrotehničara u školama grada Mostara, na zapadnoj i istočnoj strani, podjeljenih agresijom naših dušmana i neprijatelja.

Pišem sve ovo, kada se danas povodom održavanja protesta u mome Sarajevu ispred Gradske vijećnice, kao podrške Palestincima, te se prisjećam iz mladalačkih dana, prije 75 godina da se uveliko spominjalo i pričalo, upravo o toj istoj Palestini i tome narodu koji je težio za svojom domovinom.

Dakle, bez obzira na sve različite događaje, njihove analize i razna tumačenja, po principu starom narodnom: „Da li je starija koka ili jaje“ ali se sve ove godine i nije našao čovjek i još manje ljudi, koji bi mogli i trebali zacrtati i reći ili se dogovoriti u kojim je granicama država Palestina i država Izrael!?
Sramota je, cinizam i krajnji vandalizam koji gledamo svakodnevno, ubijanja i uništavanja ovih građana i njihove djece, na očigled cjelokupnog čovječanstva, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

Posebno smo mi bosansko-hercegovački građani sve to osjetili na sopstvenoj koži i ličnim stradanjima, upravo na očigled te iste međunarodne zajednice, njihovog embarga na naoružanje i sopstvenu odbranu, a krajnji rezultat su bile genocidi i udruženi zločinački poduhvati.

Nema nam više našega druga Tita, koji je stao na bedem odbrane i protiv fašističkog Hitlerovog režima i protiv Staljinovog carstva, dok su se nažalost klice nacionalizma u mnogim zajedničkim porama nastajale i razvijale, do današnjeih dana, gdje se nacionalizam razvio i stvorio, neslućenih razmjera.

Zato i danas, kao građani ove nam naše domovine izmrcvarene i djelimično uništene, ne smijemo niti možemo mirno posmatrati dešavanja na bliskom istoku, a posebno nam je nerazumno stradanje Jevreja u fašizmu i njenim kazamatima, da se danas i dalje može tako odnositi i prema domaćim Palestincima.

Nerazumna nam je i takva podrška Amerikanaca i nekih evropskih većih sila prama akcijama Izraela, jer terorizam koji se javio u ovim trenutcima, samo je rasplasala buktinja neriješenog statusu Palestinaca na tim prostorima.

Iluzorno je i morbidno raspravljati o terorizmu u ovim uslovima, ubijati stanovništvo i djecu, a ne sjeći probleme u korijenu i neriješavati zvanični i trajni karakter ovih država, Palestine i Izraela u ovome slučaju.
Svjaesni smo činjenica da naši nacionalisti, bilo u redovima HDZ-a ili SNSD-a i njihovi sateliti, kao i svi bjelosvjetski uzurpatori i agresori, neće iskazivati svoju zabrinutost ovim događajima i požuriti će u svojim podrškama Izrelskom režimu u ovoj neravnopravnoj odmazdi i uništavanju Palestinaca, uz pomoć Amerike i drugih retrogradnih sila.
Oni svjesno rasturaju našu lijuepu domovinu BiH, htjeli bi i svoje genocidne tvorevine da promovišu u njihove državice, što im nikada neće niti može uspjeti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.