Kako razmišljati o Plestini

Naša priča treba da veliča taj narod, nikako da ga žali!
Fotografija: Public Domain Dedication
Fotografija: Public Domain Dedication
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Zapad želi da misliš o muslimanima da su slabašni, da nisu kadri, da nisu složni. Zapad želi da vam utuvi u glavi da su Palestinci nejaki, čak i jadni! I uspevaju u tome. To se vidi na našim statusima, to se čuje u našoj međusobnoj priči. Mi sada Palestinu gledamo sa sažaljenjem; Turci, Libanci, Iračani i drugi muslimani rade isto. Zapadna mašinerija je toliko promućurna da kroz taj osećaj sažaljenja želi da da se emocionalno istrošimo i ostanemo na tome. Zbog toga, između ostalog, mi se ne možemo pomoći međusobno dok upiremo prstom jedno u drugo, gunđajući kako Islamske države trebaju da reaguju. E, pa, neće. Ne u skorije vreme. Čak i ako je 90% stanovništva istih za to da se ustane i krene u borbu i odbranu, političari koji vode iste to neće uraditi, iz više razloga.

Neću Vam pisati o svetoj zemlji, niti o vrijednosti Qudsa. Nećemo pametovati kako trebaju da reaguju Arapski vladari. Fokusiraću se na nas. Šta mi možemo uraditi? Kako trebamo gledati na Palestince, Sirijce i sve ugrožene muslimane svijeta? Trebamo ih gledati sa divljenjem i poštovanjem! Trebamo prepričavati njihove hrabrosti i požrtvovanja! Naši statusi i naša priča treba da veliča taj narod, nikako da ga žali! Samo tako gradimo mindset o našoj snazi, slozi i istoriji. Tako ćemo od samog temelja tj od mikro nivoa izgraditi poštovanje i jedinstvo među nama da bismo u sutrašnjem problemu znali i osećali snagu onih drugih jer ćemo mnogo lakše krenuti u borbu/odbranu ako znamo da je onaj kome pomažemo jednako moćan i sposoban kao i mi, i da nam isti u budućnosti može uzvratiti pomoć ako zatreba. Tako se između ostalog gradi uzajamno poštovanje i jača duh među muslimanima.

Zaboravite termine nacija i granica.
Mi smo ummet Resulullaha s.a.v.s.
Mi smo naslednici Omera Ibn Hataba:
Mi smo naslednici Khalid Ibn Welida.
Kada to shvatimo u dubini srca i uma, i kada počnemo tako da se ponašamo i primenjujemo u našim životima, pravedni i sposobni vladari će doći sami od sebe; jer, ne zaboravite: Allah neće promeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promeni sebe.”

A sve do tad samo možemo, sa suzama u očima, slušati i gledati patnju naše braće, dece i sestara iz Palestine i Sirije kako nam poručuju: „Braćo muslimani, nemojte nam sutra slati odeću, jer mi smo obukli odeću dostojanstva. Nemojte nam slati hranu, jer mi smo siti ponosa. Sutra će biti kasno.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.