40 odsto žena umre od karcinoma dojke

Stres je ono što ne možemo da zaobiđemo, ali možemo da biramo kako ćemo da reagujemo na neke stvari.
Ugljanin: 40 odsto žena umre od karcinoma dojke_652dea8c947bf.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

S obzirom da je oktobar međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, doktor specijalne medicine posebno je naglasio značaj redovnih samopregleda i lekarskih kontrola u cilju ranog otkrivanja bolesti. Tada su, istakao je, šanse za uspješno izlečenje mnogo veće.
„Ima jedan test gdje se radi tumor marker koji može rano da ukaže na problem sa karcinomom prostate. 80 odsto ovih malignih bolesti je preventabilno“, rekao je Fuad Ugljanin, specijaliste socijalne medicine.

Ovo su faktori rizika na koje možemo uticati.
„Pravilna ishrana, fizička aktivnost, regulacija gojaznosti i regulacija stresa. Stres je ono što ne možemo da zaobiđemo, ali možemo da biramo kako ćemo da reagujemo na neke stvari“, naglasio je Ugljanin.

Istakao je značaj ultrazvučnih i mamografskih pregleda, jer je to, kako je naveo, jedini način da se utvrdi tačna dijagnoza.
„Sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan preventivni pregled, odnosno besplatnu mamografiju, što obezbeđuje ranu dijagnostiku. Četvrtina svih smrtnih slučajeva, u ženskoj populaciji, otpada na karcinom dojke“,zaključio je specijaliste socijalne medicine.

Skrenuo je pažnju na statistiku kojom se u poslednje vrijeme bilježi porast broja novootkrivenih tumora. Posebno, kako ističe doktor, zabrinjava podatak da se novootkriveni tumori sve češće javljaju kod mlađe populacije. U tim slučajevima, naglasio je, uglavnom su u pitanju najzloćudniji tumori.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.