Živjela palestinska država!

Ovaj rat u Gazi je nesrazmjeran i nepravedan.
Zukorlić: STOP UBIJANJU CIVILA – Živjela palestinska država!_652b4f6d2b840.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Želim kazati par riječi o Palestini kao neko koga je rodila majka Palestinka.

Da bi razumjeli ono što se događa u Gazi i da bi imali pravedan odnos, važno je naučimo neke stvari, da ne žurimo sa stavovima u nedostatku ispravnih informacija. Kada su Palestinci u pitanju, suštinski je važno razlikovati tri različita pojma:

1️⃣ HAMAS ili Islamski pokret otpora je ultra-desnicarska politička partija koja je 2006. godine demokratskim putem došla na vlast u Palestini. Vlast je uspijela da uspostavi isključivo u Gazi. Cilj joj je Palestinska država u granicama Britanskog mandata Palestine (1920-1948) što bi značilo uništenje Izraela. EU i USA je smatraju terorističkom organizacijom zbog odgovornosti za stradanje preko 200 izraelskih civila od 2008. do 2020. god., dok većina svijeta je smatra organizacijom otpora legalno izabranom vladajućom strankom palestinske države.

2️⃣ Pitanje PALESTINSKE DRŽAVE koja je trenutno pod izraelskom okupacijom i blokadom, je odvojeno pitanje od pitanja podrške aktivnostima partiji Hamasa. Palestinu kao državu priznaje 138 od 193 države u svijetu u granicama iz 1949. god i članica je posmatrač u Ujedinjenimma nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. Ne podržava ni većina Palestinaca ni većina Arapa u potpunosti Hamasovu metodologiju borbe, ali je većina svijeta složna da se treba okončati izraelska okupacija Palestine i mirovnim ugovorom omogućiti joj da funkcionise kao država. Izrael kroz kolonijalno naseljavanje ostataka Palestine nastoji trajno onemogućiti tu ideju.

3️⃣ Treće, bez obzira na političke stavove o partijama i državama, svaki humani čovjek na svijetu bi trebao da bude protiv ubijanja golorukog nenaoružanog CIVILA, naročito žene, djecu i starce.

Ono sto je razbjesnilo svijest ovih dana je operacija “Poplava Al Aksa” u kojoj je Hamas po prvi put kopneno napao naselja u blizini Gaze gdje je ubijeno preko 850 izraelskih civila (u poredenju sa 200 civila za 12 godina) i preko 200 odvedeno u taoce, što do sada nije viđeno na tom području.

Komparacije radi, Izraelom upravlja koalicija desničarskih i ultradesničarskih cionističkih i fundamentalističkih stranaka predvođene partijom Likud koje su odgovorne za stradanje preko 5.500 palestinskih civila od 2008. do 2020. godine i za novih 2.500 ubijenih u pripremnoj fazi za najavljeno etničko čišćenje Gaze.

Iz svega navedenog želim poručiti:

Kritikovanje izraelskih ultradesničarskih stranaka nije antisemitizam. Kritikovanje palestinskih ultradesnicarskih stranaka nije jednako antipalestinstvu. Ovaj rat u Gazi je nesrazmjeran i nepravedan. Stradaju nedužni ljudi, dok naoružane kukavice se kriju iza zidina, bez hrabrosti za borbu prsa u prsa, vojnik protiv vojnika. Veću odgovnorst uvijek ima jači.

El Kuds, na arapskom znaci “Sveti”, a Jerusalim na hebrejskom znaci “Grad mira”.

Svetost jedne nevine krvi je veća od svetosti Kudsa/Jerusalima.

Mi muslimani i hrišćani Balkana se sa čežnjom sjećamo vremena Osmanskog carstva kada smo hodočastili Svetu zemlju, bez graničnih prijelaza, mirni i bezbjedni, ne strahujući za svoje živite i svoju čast. Želimo Svetu zemlju kao zemlju mira!

🔴 Stop ubijanju civila!

⚫️ Stop državnom terorizmu!

⚪️ Živjela palestinska država!

🟢 Živio mir među ljudima!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.