Potjernica za osumnjičenima

Iz crnogorskog Ministarstva pravde su pojasnili da izručenje mogu zatražiti tek kad se osumnjičeni liše slobode.
Ilustracija: Maria Bramasole
Ilustracija: Maria Bramasole
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Šta je sve odnijeto iz podgoričkog Višeg suda nije poznato ni mjesec od kako je u centru grada otkriven podzemni tunel koji je vodio od stana susjedne zgrade do sudskog depoa.

U depou se nalazilo oko 100.000 predmeta, dokaznog materijala iz brojnih krivičnih postupaka. Među njima je bilo devet tona droge, 400 komada oružja…

Naime, iz suda su Radio Slobodna Evropa rekli da popis još nije završen.

Za provalu u sudski depo osumnjičeno je četvoro državljana Srbije, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica. Za njima se još traga.

Istovremeno u Podgorici je uhapšeno pet osoba.

Na pitanje dokle se odmaklo sa istragom, prvi čovjek podgoričkog Osnovnog tužilaštva Duško Milanović za RSE je kazao da u interesu istrage ne može dati više podataka.

Nakon što je slučaj otkriven, predstavnici sudske i izvršne vlasti međusobno su prebacivali odgovornost za ovaj ozbiljan bezbjednosni propust, ali niko do sada nije preuzeo odgovornost.

Kako je otkriven tunel?

Provalu su otkrili službenici Višeg suda 11. septembra, koji su primijetili da su ispreturani predmeti unutar depoa, o čemu su obavijestili policiju.

Nakon što je policija završila uviđaj, službenici suda su počeli popis predmeta i tek tada pronašli otvor sakriven iza police sa registratorima.

Otvor je vodio, kako je pokazala istraga, 30 metara dugim tunelom do stana u zgradi preko puta suda, koji je dva mjeseca ranije iznajmljen Katarini Baćović iz Podgorice. Njen identitet policija je kasnije otkrila kao i rodbinsku vezu sa upravnicom pisarnice u Višem sudu.

Ko je osumnjičen?

Saopštavajući detalje istrage, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da su tunel kopali državljani Srbije – Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32).

Većina njih ima kriminalnu prošlost i nalaze se u krivičnim evidencijama drugih država, kazao je na konferenciji 22. septembra Adžić, dodajući da imaju trag koji ih vodi prema nalogodavcima.

Uprava policije je za njima raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu 7. oktobra.

I dok su osumnjičeni iz Srbije nedostupni, crnogorska policija je 12. oktobra uhapsila četiri osobe, među kojima i Baćović.

Njihova saslušanja počela su dan kasnije u Osnovnom tužilaštvu.

Advokat Stefan Jovanović kazao je da je njegov klijent, osumnjičeni Ivica Piperović, negirao krivična djela kriminalno udruživanje i teška krađa koja mu se stavljaju na teret.

“U cjelosti je negirao izvršenje krivičnog djela. Pretresli su mu kuću, imanje, kokošinjac… sve što koristi, jer je postojala informacija da se kod njega nalaze stvari koje su uzete iz depoa Višeg suda.”

Kako je kazao Jovanović, ništa nije pronađeno što bi ga dovelo u vezu sa ukradenim predmetima.

Piperoviću je određen pritvor.

Pritvor je prethodno određen i Podgoričaninu Predragu Mirotiću, za kojeg se sumnja da je kopačima pružao logističku podršku tokom podzemnih radova.

Osumnjičeni u regionu

Prema nepotvrđenim informacijama, državljani Srbije su odmah napustili zemlju u pravcu Srbije ili Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta Republika Srpska.

Ministar Adžić je kazao da se znaju lokacije tri osobe, ali da ne zavisi od crnogorske policije kada će one biti uhapšene.

Nije precizirao u kojoj zemlji se nalaze.

Iz ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Federacije BiH nisu odgovorili na pitanja RSE da li su locirali osumnjičene na svojoj teritoriji.

Odgovor smo dobili iz MUP Republike Srpske. Kako je za RSE kazala Mirna Miljanović, oni preduzimaju “sve potrebne mjere i radnje” u saradnji sa crnogorskom policijom.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde su pojasnili da izručenje mogu zatražiti tek kad se osumnjičeni liše slobode.

“Crna Gora ne može zatražiti izručenje bilo koga od okrivljenih lica, jer tek po njihovom lociranju ili lišenju slobode će se znati kojoj državi treba zatražiti izručenje”.

Dopuna sporazuma o izručenju između Crne Gore i Srbije biće tema sastanka ministara pravde Marka Kovača i Maje Popović, koji će se 16. oktobra održati u Podgorici.

A šta je sve nestalo iz depoa?

Iako je predsjednik Višeg suda Boris Savić odmah po otkrivanju tunela rekao da gotovo ništa nije odnešeno iz depoa, mjesec kasnije iz istog suda RSE-u je rečeno da komisija još uvijek radi popis u arhivi suda.

“U ovom momentu ne možemo vas obavještavati o parcijalnim rezultatima popisa”, kazala je portparolka suda Marija Raković.

Jedini konkretan podatak o nestalom oružju javnosti je saopštio bivši predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Milan Knežević, koji je kazao da nedostaje više od 10 komada , uglavnom pištolja ali i nekoliko pušaka.

Kako se radi o oružju za koje se sumnja da je korišteno u kriminalnim aktivnostima, njegov nestanak može da utiče na procese u tim slučajevima.

Da su iz depoa nestala dva pištolja, koja su dokazni materijal u slučaju optuženih za planiranje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori, ustvrdio je njihov advokat Damir Lekić.

Optužnica, naime, tereti petočlanu grupu iz Crne Gore da je planirala ubistvo Belivuka i Miljkovića prilikom njihovog boravka u Tivtu januara 2021.

Njih dvojica su u Srbiji optuženi, između ostalog, za teška ubistva, trgovinu drogom i oružjem, otmice…

Sud tek treba da utvrdi da li su pištolji zaista i nestali.

I dok se čeka konačan popis nestalih predmeta iz sudskog depoa, nema ni naznaka ko su organizatori i nalogodavci kopanja tunela.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.